Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd: Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden. Kleine rassen (5 - 10 kg): 10 maanden. Middelgrote rassen (11 - 25 kg): 12 maanden.
Je pup wordt volwassen
Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden. Hele grote rassen 'zwaren' zelfs na de 18 maanden nog verder uit.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
In de meeste landen is die leeftijd 18 jaar, maar dit kan ook jonger (16) of ouder (21) zijn. In Nederland is men normaal gesproken vanaf 18 jaar meerderjarig, en vanaf 21 jaar geheel 'onafhankelijk'.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Zet de pup in bijvoorbeeld een puppyren met iets lekkers waar hij op mag kluiven. Ga er rustig naast zitten en lees bijvoorbeeld een boekje. De pup zal meestal al snel gaan slapen. Zorg voor wat minder prikkels door wat minder lang te wandelen en in een rustigere omgeving.
Vanaf een maand of 5 begint uw pup in de puberteit te komen. Net als bij mensen ondergaat uw hond dan een hele reeks veranderingen die hormonaal bepaald zijn. Reuen raken erg geïnteresseerd in teefjes en teefjes kunnen voor de eerste keer loops worden. Het gedrag en de gehoorzaamheid van uw hond veranderen vaak ook.
Rond de leeftijd van 5 á 6 maanden beginnen de hormonen van reuen en teefjes op te spelen. De teefjes worden loops en reuen worden verliefd!
Naargelang het ras komt je hond na 6 tot 12 maanden in de adolescente fase. Deze fase begint met de geslachtsrijpheid en na ongeveer twee jaar zijn de honden rijp.
De "gekke vijf minuten" is één van de manieren waarop een hond kan omgaan met prikkels uit zijn omgeving. Het is een uiting van dat hij in de loop der tijd een aantal dingen meegemaakt heeft, die ervoor zorgen dat hij overprikkeld is. Zijn spreekwoordelijke stress-emmer zit vol.
Voorkom dat uw pup zich slecht kan gedragen. Voorbeeld: Geef geen oude schoen om op te kauwen; een pup kan het onderscheid oude en nieuwe schoen niet maken! Maak duidelijk onderscheid in waar wel op gekauwd mag worden en waarop niet. Voorbeeld: Als de hond bij u opspringt negeer hem dan volkomen!
Als je je pup minder dan 4 uur alleen gaat laten is een bench met een puppyren de beste oplossing. Hierdoor kan je pup een beetje bewegen maar toch niet het huis of zichzelf in gevaar brengen. Houdt in gedachte dat sommige puppies van 6 maanden erg hoog kunnen springen en daardoor uit de puppyren kunnen ontsnappen.
Vanaf 7 maanden zullen zijn melktanden vervangen zijn door permanente volwassen tanden. Hij kan zich ook ineens als een puber gaan gedragen, door u of andere honden te gaan uitdagen of ineens al zijn goede manieren zijn vergeten die zijn moeder hem geleerd heeft in de eerste 12 weken van zijn leven.
Binnen plassen en poepen is een ruimteprobleem. Je pup/hond heeft geleerd om op de verkeerde plaats zijn behoefte te doen. Het binnen plassen en poepen wordt al gauw een slechte gewoonte omdat honden een sterke voorkeur ontwikkelen voor locatie, ondergrond en geur met betrekking tot een (binnen)toilet.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
In alle gevallen is er tijdens het bestijgen sprake van een emotionele reactie, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst, verlangen of frustratie. Bij deze reacties speelt ook stress of opwinding een rol (niet per se seksuele opwinding, maar ook opwinding in het algemeen).
De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken.
je hond is (veel) drukker of juist trager dan normaal. hij luistert minder goed en reageert trager dan normaal. hij is prikkelbaar, wat zich uit in bijvoorbeeld uitvallen naar honden, veel blaffen of afzonderen. je hond heeft minder controle over zijn bewegingen, zijn coördinatie neemt af.
Veel pups vocaliseren (huilen, piepen, etc.) de eerste nachten. Het beste kun je de puppy de eerste tijd een plekje in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een bench of hondenmand. Het is onzin dat je hiermee je hond zou 'verwennen', of dat hij dan niet meer kan leren alleen te slapen.