Een op de tien kinderen van 10 jaar heeft een bril, rond 30 jaar hebben al vier op de tien personen een bril of contactlenzen. Vanaf 40 jaar neemt het gebruik van visuele hulpmiddelen fors toe en rond het 55ste jaar hebben vrijwel alle Nederlanders een bril of contactlenzen.
Je hebt er een nodig wanneer je merkt dat je moeite hebt met lezen en/of het zien van objecten die dichtbij staan. Je merkt het ook wanneer je de krant, het boek of de telefoon verder van je af moet houden om de letters scherper te krijgen. Bij de meeste mensen beginnen deze klachten vanaf de leeftijd van 40 jaar.
De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.
Is je kind 12 jaar of ouder? Dan kan je terecht bij de opticien.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Ga in een een comfortabele positie op een stoel zitten en houd uw hoofd recht. Kijk vervolgens zo ver mogelijk twee of drie seconden lang in elke van de vier richtingen: omhoog, omlaag, links en rechts. Herhaal dit driemaal. Belangrijk: beweeg alleen uw ogen, niet uw hoofd.
Onze tips: Ga zo uitgerust en ontspannen mogelijk naar de oogmeting. Ga niet met een lege maag of wanneer u dorst hebt. Houd rekening met uw eigen bioritme en maak een afspraak met uw optometrist op een tijdstip waarop u zich fit en uitgerust voelt.
Hoe vaak moet ik mijn ogen laten meten? Wij adviseren om iedere twee jaar je ogen opnieuw te laten opmeten, ook als je al een bril of lenzen draagt. Dan weet je namelijk zeker of je huidige kijkoplossing nog bij je past.
Een bril bij kinderen is niet hetzelfde als een bril bij volwassenen. Kinderogen kunnen zichzelf makkelijker aanpassen aan de afwijking dan dat volwassenen dat kunnen. Sommige kinderbrillen zijn tijdelijk, dat komt omdat kinderogen nog groeien en soms de afwijking “overgroeien”.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Beeldschermen en onze ogen
De grootste oorzaak voor myopie is een combinatie van beeldscherm en weinig zonlicht. Dat beeldschermen niet goed zijn voor onze ogen, kon je vast al wel raden. Tegenwoordig staren veel mensen te lang naar beeldschermen en komen zij te weinig buiten.
De symptomen van verminderd gezichtsvermogen kunnen verschillen. Sommigen krijgen ineens moeite met het op afstand snel kunnen lezen van verkeersborden. Anderen merken ineens dat ze een boek of krant verder van zich af moeten houden om de tekst te kunnen lezen.
Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is. En dat terwijl iemand met een hogere sterkte juist weer weinig last kan hebben. Toch is het bij wazig zicht wel echt handig om een oogmeting te laten doen.
Een bijziende persoon kan voorwerpen op een afstand niet (goed) onderscheiden. Het zicht is wazig en zich verplaatsen, koken en televisie kijken kan enkel met een aangepaste bril of met lenzen.
Zorg voor de ogen. Door een bril of contactlenzen met een min-sterkte te dragen kan iemand die bijziend is gelukkig weer scherp zien, maar dat houdt de verergering van de bijziendheid niet tegen. Ga daarom met kinderen regelmatig naar de opticien om hun ogen te laten controleren.
De prijs van een complete bril ligt meestal tussen de 60 en 400 euro.
Uit de praktijkproef blijkt dat consumenten de grootste kans op een goede oogmeting hebben bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een meting zien die anders is dan de overige metingen.
Bij de meeste opticiens is het geen enkel probleem en laat je tegen betaling een goede oogmeting doen, zonder de verplichting om een bril aan te schaffen. Gemiddeld liggen de kosten van een losse oogmeting rond de €30,-.
Onze opticiens hanteren volgende vuistregels op basis van leeftijd : - Jonger dan 18 jaar: 1x per half jaar. - Tussen 18 en 39 jaar: 1x per jaar. - Tussen 40 en 64 jaar : minstens 1x per twee jaar.
Zo'n jaarlijkse analyse duurt een uurtje, kost circa € 50,- en is voor eigen rekening.
Antwoord: Indien er geen klachten zijn is het verstandig eens in de 2-3 jaar de ogen te laten checken indien een bril gedragen wordt. Bij het dragen van contactlenzen moeten de ogen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.