Er is wat ons betreft geen 'beste' tijd om je baby op een eigen kamer te laten slapen. Het advies vanuit het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is wel om je baby tot zeker 6 maanden bij je op de kamer te houden.
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
In Nederland wordt eveneens aangeraden om de baby de eerste 6 maanden in de kamer van de ouders te laten slapen, wat men room-sharing noemt, omdat dit het risico op wiegendood bijna halveert, en ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO beveelt dat de eerste 6 maanden aan, en moedigt het aan tot een jaar.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dicht bij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dicht bij je te hebben als je borstvoeding geeft.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Wiegendood of in medische kringen SIDS ( Sudden Infant Death Syndrome ) genoemd, is het plots overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby ,waarbij geen andere aantoonbare doodsoorzaak kan worden gevonden. Kenmerkend voor wiegendood is dat dit tijdens de slaapperiode gebeurt.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Gemiddeld kun je een co-sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan het door naar zijn of haar eigen ledikant. Dit kun je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.
Totdat je baby 6 maanden oud is, is het niet veilig om hem bij jou in bed te laten slapen. Er zijn factoren aanwezig die voor een adembelemmering kunnen zorgen, zoals dekbedden, grote kussens en spleten tussen twee matrassen.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.
Je baby alleen thuis laten is strafbaar
Hulpbehoevende kinderen, zoals baby's, mag je wettelijk gezien niet alleen thuis laten zonder toezicht. Dit gebeurt wel, maar is dus strafbaar! Laat je baby dus NOOIT alleen! Artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht > Verlating van hulpbehoevenden.
Baby zelf laten slapen door slaapritueel
Zorg dat je voor elk dutje dezelfde handelingen doet in dezelfde volgorde. Je baby herkent dan op den duur dat het tijd is om te gaan slapen. Deze voorspelbaarheid geeft veel baby's rust en dit kan ervoor zorgen dat je baby gemakkelijker gaat slapen.
Leg zijn matras aan het voeteneind van jullie bed of zet een kleine speelgoedtent neer waar hij maximaal een week in mag 'kamperen'. Zodra je kind hier aan gewend is, verhuis je het matras of de tent naar zijn eigen kamer. Daar mag hij nog een week op het matras/in de tent slapen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
De kamer moet echt zo donker zijn, dat je zelf niks meer ziet als je in de kamer staat. Voor het inslapen werkt het omdat als het donker is, het lichaam meer melatonine aanmaakt waardoor je kindje slaperig wordt.
Als baby's in het bed van de ouders slapen, zouden baby's oververhit, bekneld of verstikt kunnen raken onder dekens en kussens, wat de kans op overlijden zou verveelvoudigen.
Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant. Wiegen zijn er in alle soorten en maten.