Laurier zijn de blaadjes van de altijd groene laurierboom of stuik. Let op, alleen de laurier met een klein blad (laurus nobilis) is geschikt voor gebruik in de keuken. Bladeren van laurierstruiken die in veel tuinen te vinden zijn, zijn niet geschikt voor consumptie. Gedroogde laurier kun je het hele jaar door kopen.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
Een andere populaire haag waar beter niet van gegeten kan worden is de laurierhaag. Dat klinkt misschien wat vreemd, omdat we ook laurierbladeren in ons eten gebruiken, maar dat zijn bladeren van de “echte” laurier (Laurus nobilis), terwijl laurierhagen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) zijn.
Giftig. De Laurierbladeren zijn niet giftig, integendeel zelfs! Ze worden vaak gebruikt in de keuken als smaakmaker aan gerechten. Let op: niet te verwarren met de laurierkers, die wel giftig is en dus maar beter niet in de keuken gebruikt kan worden!
De Laurier houdt van het zonnetje maar vindt het ook niet erg om op een plekje te staan met halfschaduw. Zorg er in ieder geval wel voor dat ze genoeg licht krijgt! Ze heeft wel een ontzettende hekel aan koude temperaturen. Ze is daarom ook absoluut niet winterhard en wil dus graag binnen staan in de winter.
Laurus nobilis is een grote struik die soms uitgroeit tot een kleine boom (max. 10m). Het is een trage groeier. Planten worden vermeerderd uit stek.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidige de smaak. Laurier is een prima smaakmaker in soepen, sauzen, eenpansgerechten, vleesgerechten, peulvruchten en marinades. Laurier laat zich goed combineren met tomaten, azijn, varkensvlees en lamsvlees.
Een Laurus nobilis heeft een gemiddelde groeisnelheid en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 6-12 m.
Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes.
De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
Alle onderdelen van de Portugese laurier en de laurierkers zijn namelijk giftig voor mensen. Verder hebben de laurierkers en de Portugese laurier een aantal opvallende uiterlijke kenmerken gemeen.
De bessen en bladeren van de Portugese Laurier zijn giftig voor dieren en mensen. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn als u deze zult gaan kweken.
Laurier bereiden & bewaren
Heb je verse blaadjes over, droog ze dan op een bakplaat boven de verwarming. Je kunt ze dan langer bewaren. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekker kruidige smaak, vooral als je ze lang mee stooft of kookt. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes.
Je kunt de bladeren niet eten, je kookt ze mee in een gerecht, zodat ze smaak afgeven. Een paar blaadjes is vaak al voldoende. Zodra het gerecht klaar is, verwijder je de blaadjes. Laurier wordt vaak gebruikt bij de bereiding van soepen en stoofschotels.
Hij houdt van een zonnige , beschutte standplaats in goed doorlatende humusrijke grond. Laurus nobilis is niet geheel winterhard en kan best als kuipplant gehouden worden. De laurier verdraagt goed zeewind en is ook bijzonder luchtverontreiniging tolerant.
Alle Laurierkers soorten, en dat zijn er veel, vallen onder de wintergroene hagen. De meeste laurier hagen zijn winterhard tot ongeveer -15/-20 °C. Met Laurier Novita en Laurier Herbergii als uitschieter naar een winterhardheid tot ongeveer -25/-25 °C.
De laurier (Laurus nobilis) is wintergroen, maar in onze streken niet winterhard. De plant moet in de winter naar binnen, zeker de jonge planten!
Laurier is een lekker kruid dat zelden wordt gegeten omdat het een leerachtige, taaie structuur heeft. Door laurierblaadjes mee te laten koken in een saus geeft het smaak en geneeskracht af. Het is ongevaarlijk om de bladeren op te eten maar het is niet raadzaam; gewoonweg omdat het niet lekker is en moeilijk kauwbaar.
Het kruid laurier in je keuken
Laurierblad geeft een aromatisch tintje aan met name soepen, stoofpotten, braadgerechten, marinades en sauzen. Maar vergeet de zurige groenten zoals rodekool en zuurkool niet, waarvoor laurier een echte aanrader is. Laat laurier langere tijd meestoven om de kracht ervan te benutten.
De vruchten van de laurier zijn niet per se geschikt voor consumptie, maar ook niet extreem giftig. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn de bladeren van de echte laurier zowel vers als gedroogd even eetbaar.
Een van de sterkste soorten van de populaire laurierkers is de 'Novita', voluit Prunus laorocerasus 'Novita'. Deze laurierhaag laat zich in het kort als een verbeterde versie van de bekendere laurier 'Rotundifolia' omschrijven.
Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.