De laurierkers 'Genolia', 'Rotundifolia', 'Caucasica' en 'Novita' groeien het snelst: deze soorten nemen makkelijk 40 tot 60 centimeter in hoogte toe. De Portugese laurier kan tot wel 30 centimeter op jaarbasis groeien.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
De laurier Caucasica groeit zeer snel met meer dan 40 centimeter per jaar.
De populairste soort laurierkers voor zo'n haag is de laurier 'Rotundifolia'. Deze kan jaarlijks 30 tot wel 60 centimeter groeien en is dus snel op de gewenste hoogte.
Top vijf sterkste haag nummer 1 de Beukenhaag.
Namelijk de rode en de groene variant. In het Latijns wordt de beukenhaag de Fagus Sylvatica genoemd.
Koop gewoon een degelijke meststof voor de siertuin en geef hiervan de juiste hoeveelheid zoals voorgeschreven door de fabrikant. Dit zal tot een gestage groei leiden die gezond is en die de struik in evenwicht laat ontwikkelen.
De meeste goedkope hagen vindt u in de categorie 'bladverliezende haag'. Hier staan naast de haagbeuk, beukenhaag en laurier ook de veldesdoorn en meidoorn, waarvan de goedkoopste varianten minder dan een euro per stuk kosten!
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter.
Een laurier is een populaire haagplant. Er hoeven maar weinig planten per strekkende meter aangeplant te worden om binnen korte tijd te genieten van een mooie volle haag. De prunus Laurier Rotundifolia groeit zelfs 40 tot 50 centimeter per jaar.
Caucasica' is een grote wintergroene struik tot kleine boom tot ruim 3 m hoogte, die in sommige gevallen meer dan 4 m hoog kan worden.
Een Laurus nobilis heeft een gemiddelde groeisnelheid en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 6-12 m.
De laurier heeft graag organisch bemeste grond. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar de kluit mag ook niet uitdrogen. Wanneer de grond niet goed waterdoorlatend is zal dit de groei remmen. Het is verstandig om je laurier elke dag water te geven, zeker in de zomer als de temperaturen hoger zijn.
Laurierhaag planten.
De beste tijd om te planten is in de herfst of vroeg in het voorjaar. Planten in pot kun je het hele jaar door aanplanten. Graaf voor elke soort Laurier gaten op de aanbevolen plantafstand.
De gewone Laurier staat er om bekend hard te groeien. Zowel in de breedte als de hoogte groeit de haagplant snel. De Portugese Laurier onderscheidt zich door voornamelijk vlot in de hoogte groeien. De Portugese Laurier kan uiteindelijk 3 meter hoog worden.
Dan hoeft uw laurierhaag zijn voedingsstoffen niet met onkruid te delen. Graaf een geul of een aantal gaten waar het wortelstelsel in past en genoeg ruimte over heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Deze moet ten minste 35 centimeter breed en 50 centimeter diep zijn.
Laurier struik bewateren
Bladhoudende heesters zoals de Laurier hebben geen bewatering nodig in de winter. In het voorjaar en de zomer is wekelijkse bewatering bij de kluit raadzaam. Probeer het blad niet nat te maken, tenzij het een droge periode is en de Laurier op dat moment in de schaduw staat.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Je kunt de Laurierkers in augustus of in september bemesten met kali meststoffen, dit zorgt ervoor dat de winterharde plant nog sterker word in de winter.
Laurierhaag terugsnoeien
Wanneer de laurierhaag te groot is geworden kunt je deze tot op het hout terugsnoeien. Of nog drastischer 15 centimeter boven de grond afzagen. U zult zien dat de plant binnen korte tijd weer nieuwe scheuten gaat vormen. Deze wijze van snoeien dient plaats te vinden in het voorjaar.
Houten schermen – Zelfgemaakte omheining uit hout
Heb je graag een natuurlijke en warme uitstraling dan zijn houten schermen vast iets voor jou. Ze zijn relatief goedkoop en heel makkelijk zelf te plaatsen. Ook op een vaste ondergrond zoals beton is deze schutting een snelle en goedkope keuze.
Veel gebruikte struiken als afscheiding zijn toch we de laurier, conifeer, taxus of een beukenhaag. Al deze soorten bestaan weer uit soorten. De laurier heeft namelijk wel drie soorten. De Portugese, Rotundifolia en de Caucasica.