Het Perzische Rijk was een uitgestrekt rijk in het Nabije Oosten waarover een aantal Iraanse/Perzische dynastieën hebben geregeerd. De kern ervan bestond uit het huidige Iran, vroeger bekend als Perzië. De belangrijkste residenties van de heersers waren Babylon, Susa, Persepolis en Ctesiphon.
De Perzen vormen een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont. Het woord Perzen is afgeleid van de Griekse naam Persis voor de streek Fars in Zuid-Iran. Er is ook een grote Iraanse diaspora in andere delen van Azië, Noord-Amerika en Europa.
Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
Alexander de Grote
In 330 v. Chr. maakte Alexander de Grote, de jonge Macedonische koning gebruik van de interne zwakte van het Perzische Rijk en veroverde de antieke hoofdsteden Shush en Persepolis. Hij versloeg de laatste Achamenische Koning Dariush III en veroverde in korte tijd het hele rijk.
Klassieke Griekse bronnen vermelden dat er aan het Perzische Rijk een Medisch Rijk voorafging. De Meden, een aan de Perzen verwant volk, zouden in de periode 700-550 al grote delen van Iran en Anatolië onder hun gezag hebben gebracht. Over dit Medische Rijk is echter zo mogelijk nog minder bekend.
De Grieken wisten zijn leger desalniettemin te verslaan en het was uiteindelijk de Macedoniër Alexander de Grote die in 330 Persepolis veroverde, waarna de laatste Perzische koning door zijn ondergeschikten werd vermoord.
De geschiedenis van Irak voert zo'n 10.000 jaar terug. Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
3 Eerste Perzische invasie (492–490 v. Chr.) 4 Interbellum (490–480 v. Chr.)
De Meden (in het Oudperzische Māda-; Oudgrieks: Μᾶδοι Madoi) waren een Iraans volk. Ze bewoonde een gebied in het tegenwoordige Iran. Volgens Herodotus zou er sprake zijn geweest van een Medisch rijk met als hoofdstad Ecbatana, het huidige Hamadan.
Cyrus II, ook bekend als Cyrus de Grote of Cyrus van Perzië, was de stichter van het Perzische Rijk. Als Sjahansjah, koning van koningen, veroverde hij onder andere Medië, Lydië en Babylon. Hij behoorde tot het geslacht der Achaemeniden, de voornaamste familie binnen de Pasargadae, de belangrijkste Perzische stam.
Iran staat bekend om de rijke historie. Het land stond vroeger bekend als het Perzië. Je vind in het hele land oude tempels, paleizen, kastelen, ruïnes en moskeeën. Iran bestaat voor een groot deel uit woestijn en berggebieden.
Veroveraars uit de provincie Pars. De naam Perzië is in de zesde eeuw voor Christus door de Grieken in zwang geraakt en verwijst oorspronkelijk naar de provincie Pars binnen Iran.
Indo-Europese taal
Hoewel het Perzisch wordt geschreven in een aangepast Arabisch schrift is de taal juist verwant aan het Nederlands in plaats van het Arabisch. Het Arabisch is immers een semitische taal net als het Hebreeuws.
Afghanen noemen het Perzisch zoals de Iraniërs en de Tadzjieken ook Perzisch (Farsi in het Perzisch) maar sinds 1964 wordt in Afghanistan de naam "Dari" (komt van "darbari" = taal van de darbar, het hof van de koning), om politieke redenen officieel gebruikt.
Het Perzische Rijk – Cyrus de Grote
Het Perzische Rijk groeide onder Cyrus II uit tot een supermacht. Hij wist de Perzen in 559 voor Christus te verenigen met de Meden, de inwoners van het Medische Rijk (het huidige Iran) . Zo ontstond het Perzische Rijk.
De Perzen waren een Indo-Europees volk, oorspronkelijk een Iraanse groep, die ten noorden van de Perzische Golf woonden in het gebied Persis (de Iraanse provincie van het huidige Fars). Tegenwoordig noemt met over het algemeen alle Perzischsprekende volkeren van Iraanse oorsprong Perzen.
d.i. een vaste regel, waarvan nooit afgeweken wordt.
Xerxes beval Leonidas te onthoofden en zijn lichaam te kruisigen, heiligschennis en in strijd met de hoplietencode van de Grieken.
In de Slag bij Salamis leed de Perzische vloot een nederlaag en in 479 v. Chr. werd met het Perzische landleger in de Slag bij Plataeae (nu Platées) definitief afgerekend door koning Pausanias I van Sparta.
De geschiedenis van de Griekse stad Sparta begon toen de Doriërs in de 12e eeuw v. Chr. de Peloponnesos binnendrongen en enkele stammen zich vestigden aan de rivier Eurotas in de vlakte van Laconië. Het archaïsche Sparta verschilde niet van de andere Helleense steden.
Het reisadvies voor Irak is rood met uitzondering van de Koerdische regio. Reis niet naar de rode gebieden en verlaat deze gebieden als dit veilig kan. Door de politieke crisis is de situatie in Irak erg gespannen. De situatie verandert snel.
Ken de regionale verschillen. Wees bewust van het verschil tussen de autonome Koerdische regio van Irak de rest van het land. In het noorden spreekt men bijvoorbeeld overwegend Koerdisch, terwijl in de rest van het land Arabisch de voertaal is.
De schattingen van het aantal Nederlandse Koerden afkomstig uit Turkije lopen uiteen van tussen de 40.000 en 100.000 personen.