Waar? Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribische gebied en Afrika. Jaarlijks lopen meer dan twee miljard mensen uit honderd landen kans op besmetting.
Hoe vaak komt het voor? Dengue komt met name voor in (sub)tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Het aantal denguevirusinfecties is de afgelopen decennia zeer snel toegenomen.
Dengue wordt voornamelijk overgedragen door de tijgermug of gelekoortsmug. Deze muggen komen vooral voor in Zuidoost-Azië, India en Zuid-Amerika.
Dengue komt met name voor in de (sub)tropische regio. Wereldwijd leven ongeveer 2,5 miljard mensen in dengue-endemische landen waarbij jaarlijks naar schatting 90 miljoen denguevirus infecties optreden (Bhatt et al., 2013).
Dengue is een van de vele ziektes die overgebracht wordt door muggen. Er bestaat geen vaccinatie of medicijn tegen dengue. Belangrijk is om te beschermen tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen.
Er bestaan geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Medicijnen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen: Tegen de koorts en pijn kunt u paracetamol gebruiken. Gebruik geen bloedverdunnende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen of naproxen.
Bij primaire infecties treedt vier tot vijf dagen na het ontstaan van de koorts een stijging op van de IgM-antistoffen en na zeven tot tien dagen een IgG-stijging. IgM-antistoffen zijn drie tot zes maanden te detecteren, terwijl IgG-antistoffen het hele leven detecteerbaar blijven.
Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-muggen. De muggen steken vooral overdag. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenwerende middelen (met DEET). Een vaccin of behandeling tegen dengue is nog niet beschikbaar.
De behandeling van dengue bestaat uitsluitend uit het bestrijden van de klachten. Pijnklachten en koorts kunt u onderdrukken met Paracetamol. Gebruik nooit Aspirine, omdat dit de klachten kan verergeren. Verder is het belangrijk om goed te blijven drinken.
De meeste mensen met dengue genezen zonder blijvende problemen. Het sterftepercentage is 1–5% zonder behandeling en minder dan 1% met een goede behandeling, maar voor ernstige gevallen geldt een sterftepercentage van 26%.
In Italië, Spanje, Zuid-Frankrijk en de Balkan komt de Aziatische tijgermug in bepaalde periodes al veel voor. Deze mug kan verschillende virussen bij zich dragen, waaronder het Chikungunyavirus en het Denguevirus. '
Jaarlijks raken ongeveer 400 miljoen mensen besmet met deze ziekte. Mensen die gebeten zijn door een mug met dit virus, krijgen vaak last van hoge koorts, hoofdpijn, zere ogen, pijnlijke gewrichten, spierpijn, uitslag en bloedingen. De symptomen uiten zich vaak zo'n vijf tot zeven dagen na de muggenbeet.
Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet. De kans bestaat dat je door een Aziatische tijgermug bent gebeten. Die kan via het internationale transport in Nederland terecht zijn gekomen. Wanneer je een tijgermug denkt te hebben gezien, is het belangrijk dat je dit tegen de huisarts vertelt.
Knokkelkoorts is niet besmettelijk van mens op mens. Knokkelkoorts ontstaat als je bent gestoken door een mug die het denguevirus bij zich draagt. Deze muggen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Door de muggensteek komt het virus in je bloed.
Mensen met knokkelkoorts hebben hoge koorts en pijn in de gewrichten ('knokkels'). Hieraan dankt de ziekte zijn naam. Knokkelkoorts komt door een virus. Dit virus wordt op mensen overgebracht door muggen die vooral overdag steken.
Dengue (knokkelkoorts) wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt overgedragen op de mens door steken van de tijgermug. Deze mug is overdag actief en komt voornamelijk voor in en rond grote steden in Zuidoost-Azië, India, en in Midden- en Zuid-Amerika (inclusief de Antillen).
Net als malaria wordt knokkelkoorts (dengue) overgedragen door muggen. Hoewel de symptomen variëren per persoon kan de ziekte in sommige gevallen gevaarlijk en zelfs fataal zijn.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, zoals Noord-Amerika en Europa.
Op Bonaire komt geen malaria voor, maar wel dengue (knokkelkoorts), een virusziekte die wordt overgebracht door muggen (denguemug ofwel gele koortsmug (Aedes aegypti, Stegomyia aegypti) en de Aziatische tijgermug) en waartegen (nog) geen vaccin bestaat.
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek. Klachten zijn koorts, pijn in spieren, botten en gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid.
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.
Braks: “In Nederland komen jaarlijks zo'n vijftig mensen met zo'n virus terug van vakantie. De kans dat zo iemand met een tijgermug in aanraking komt en gestoken wordt, is minimaal. Als de mug vervolgens iemand anders steekt, is de kans nog steeds klein dat die persoon er ziek van wordt.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.