Stalking is uit te leggen als een buitensporig obsessief gedrag ten opzichte van een andere persoon. Vaak begint stalking met het ontvangen van vervelende telefoontjes, bedreigende e-mails of berichten. De frequentie neemt in de regel snel toe.
De stalker loopt rond met moord-ideeën. Er is sprake van wanhoopsdenken bij de stalker. De stalker roept dingen als: "Als ik je niet kan hebben, dan niemand". De stalker is psychopathisch of vertoont psychotisch gedrag: de stalker komt verward over, reageert vaak agressief of heeft bijvoorbeeld last van waanbeelden.
Stalking (ook wel belaging genoemd) is iemand bewust stelselmatig lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Een stalker gebruikt als wapen emotioneel geweld om anderen zijn wil op te leggen. Hij werkt slim op het veiligheidsgevoel van mensen in.
Narcisten ontpoppen zich vaak als stalker, wanneer de relatie beëindigd wordt. Ook hier zie je dat, als ze hun zin niet krijgen, ze alles in het werk stellen om alsnog hun zin te kunnen krijgen. Ze reageren beurtelings boos, grof en venijnig, of prijzen je de hemel in.
Stalking kan allerlei gevolgen hebben. Het kan u irriteren, boos maken of juist bang of beschaamd. U voelt zich bespied en niet meer veilig. Stalking kan het gevolg zijn van een beëindigde relatie, waar een ex-partner zich niet bij de beëindiging neerlegt en contact blijft zoeken met de ander.
Het woord stalking komt van het Engelse woord to stalk, wat besluipen (meestal van wild) betekent. Zowel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht als in het Belgisch Strafwetboek wordt het met belaging aangeduid, van het werkwoord belagen: iemands leven, zijne vrijheid enz. op arglistige wijze bedreigen.
Met stalken van personen wordt bedoeld het blijvend en aanhoudend besluipen van een ander persoon die als prooi wordt aanzien. In het strafrecht is stalking aldus de daad van een persoon die zijn prooi (in casu een persoon) achtervolgt en lastig valt.. In het strafrecht wordt deze daad belaging geheten.
“Sommige stalkers proberen elk aspect van het leven van hun doelwit te saboteren, inclusief werk, financiën en persoonlijke relaties, met als doel het slachtoffer zich zo geïsoleerd mogelijk te laten voelen. Hoe langer het stalken aanhoudt, hoe groter de kans dat het escaleert,” waarschuwt Miller.
Vaak gaat stalking samen met psychische problemen of een gebrek aan sociale vaardigheden. Stalking kan de vorm van een verslaving aannemen. De behoefte aan contact of een reactie is voor de stalker zo groot, dat hij of zij hier alles voor over heeft. Iedere vorm van contact voedt deze obsessie.
De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf tot een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen.
Je kunt bij de politie aangifte doen of melding doen van stalking. Je kunt samen met de politie een plan maken om de stalker te laten stoppen. De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. De politie kan voor je in gesprek gaan met de stalker.
Stalken of belaging: betekenis
Artikel 442bis van het Strafwetboek definieert belaging of stalking als het “ernstig verstoren van de rust van een persoon, terwijl men wist of had moeten weten dat zijn gedrag dit effect had kunnen veroorzaken”.
De gevolgen van stalking zijn vaak zwaar. Stalking kan uitmonden in ware terreur en je dwingen om je leven drastisch aan te passen. Er zijn maar twee opties: je ofwel neerleggen bij de pesterijen, ofwel beslissen er tegenin te gaan. Maar niets ondernemen leidt steevast tot psychische en lichamelijke klachten.
Bij een stopgesprek spreekt de politie de dader aan op zijn of haar gedrag, zodat het gedrag stopt. Dat kan aan de deur, maar ook op het politiebureau. De keuze is dan aan de dader: stoppen of aangifte en vervolging volgen. Bij een stopgesprek is er juridisch gesproken nog geen sprake van een strafvervolging.
Stalking staat te boek als een misdrijf en wordt als zodanig onder de Nederlandse wet zwaar bestraft. Wanneer u wordt verdacht van belaging is er dan ook geen tijd te verliezen en dient u direct juridische hulp in te roepen.
Wanneer je je zorgen maakt over het stalken, maar (nog) geen contact met de politie hebt, kun je je stalker een stopbrief sturen. Dit is een laatste poging om het stalken te stoppen voordat je de politie inschakelt.
Kom niet in de verleiding om terug te keren naar iemand, alleen maar omdat je medelijden hebt met die persoon, of omdat je hem/haar niet wilt kwetsen. Als je het met iemand uit wilt maken, dan is het voor jullie beide beter om dit gewoon te doen en verder te gaan met je leven. Wees helder dat de relatie is afgelopen.
Aarzel in zo'n geval niet om aangifte bij de politie te doen en/of de rechterlijke macht in te schakelen. Als je wordt lastiggevallen vanaf een bekend telefoonnummer, dan kun je dit nummer zelf blokkeren in je eigen telefoon. Of je kunt contact zoeken met je telecomprovider. Deze hebben procedures voor stalkers.
De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500 en € 20.000. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
Wanneer u wordt gestalkt via telecommunicatie zoals social media, sms of telefoon kan u zich niet enkel beroepen op het misdrijf stalking maar ook op een specifieker misdrijf namelijk: 'belaging middels elektronische communicatiemiddelen'.
Stalken is strafbaar
Het mag niet gaan om een eenmalig feit, er moet een zekere herhaling van de feiten zijn. De aantasting van iemands persoonlijke levenssfeer moet in het gedrang komen. De dader weet of zou moeten weten dat zijn daden verstorend zijn voor het slachtoffer.
Doe aangifte bij de politie
Doe aangifte van stalking als iemand je steeds lastigvalt. Bel 112 als de stalker een direct gevaar oplevert voor jezelf of je omgeving.
U kunt uw klacht indienen bij de politie met het digitale klachtformulier. U kunt uw klacht ook schriftelijk of mondeling doorgeven. U moet uw klacht indienen binnen 1 jaar na de gebeurtenis waarover u wilt klagen.
Bedenk dat de dader ziek is en hulp nodig heeft. Probeer de berichten zoveel mogelijk te negeren en volg het stappenplan op de website Meldknop.nl. Stalken is strafbaar. Je kunt dus aangifte doen bij de politie, ook als het om een bekende gaat.
Eerroof wil zeggen dat iemand bepaalde beschuldigingen van een bepaald feit doet waarvan de wet het bewijs niet toelaat. Laster wil zeggen dat iemand bepaalde beschuldigingen doet van een bepaald feit waarvan de wet het bewijs wel toelaat.