Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Kies een ledlamp die voldoende licht geeft (voldoende lumen) in vergelijking met de TL die je vervangt. Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Ter vergelijking: een LED lamp verbruikt ongeveer 10 keer minder stroom dan een halogeenlamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren, en maar liefst 25 keer minder dan gloeilampen. Dit kan u al een hoop energiekosten besparen!
De prijs van een moderne led is ongeveer 15 eurocent per Lumen; dat is ca. 15x zoveel als de prijs van een gewone spaarlamp, die minder dan 1 eurocent per Lumen kost (prijspeil 2006). Ook in prijs is een led dus (nog) absoluut niet concurrerend.
Minder verbruik met een dimmer.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom. Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Een nadeel is dat het een ander soort licht is en vaak ook minder licht geeft als een gewone gloeilamp. Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Slechts 5-10% van hun energieverbruik wordt omgezet in licht. Slimme Philips Hue lampen gebruiken LED, wat betekent dat ze ook profiteren van deze voordelen. Toch zijn Philips Hue lampen nog energiezuiniger dan normale LED-lampen. Elke Philips Hue lamp gebruikt 80% minder energie dan een traditionele gloeilamp.
Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED's die wij toepassen LED staat nu op 172:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Hiervoor liep het label van A++ tot E, waarbij E het minst zuinig was. Lampen werden steeds zuiniger, waardoor er telkens een nieuw plusje nodig was. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu vervangen. Het nieuwe label loopt daarom van A tot en met G.
Voor woningen ligt dit tussen de 15%-20% en voor bedrijven zelfs tussen de 30%-60%. Gelukkig is er een “lichtpuntje”! Je kunt namelijk zéér eenvoudig op jouw energiekosten besparen door jouw oude verlichting te vervangen door led lampen. In bijna alle gevallen zijn de lampen één-op-één te vervangen.
De Pharox LED Eco van Lemnis Lighting komt als beste uit de test. Deze lamp heeft de hoogste lichtopbrengst (249 lumen) en is met €9,99 ook één van de goedkoopste lampen uit de test. De slechtste lamp is van Gamma. Hij kost €22,95 en heeft een lichtopbrengst van 138 lumen.
Het energielabel voor lampen loopt vanaf 1 september 2021 van A tot G. De zuinigste lampen hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.
Wordt een CC-led verkeerd aangesloten, dan brandt de led in het algemeen door zodra de stroom wordt aangesloten. Wordt een CC-led aangesloten op het moment dat er al stroom op de kring staat, dan is schade aan een of meer leds aannemelijk.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte. Bespaartip! Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
Een waterkoker verbruikt in korte tijd veel stroom. Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh. Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur. Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.
Philips hue energielabel
Veel hue lampen zitten nu in categorie G of F. Dit betekent niet dat de lampen van hue meer energie verbruiken. Wanneer je dezelfde lamp in de winkel ziet met zowel een oud als nieuw energielabel kun je de verschillen in labels goed zien, maar beide lampen verbruiken evenveel energie.
TL buizen, spaarlampen en LED lampen hebben altijd minstens energie-efficiëntieklasse A. Wanneer je LED verlichting in deze energieklasse koopt, bespaar je tot 90% aan energiekosten in vergelijking met verlichting dat energieklasse D heeft.
Hierna komt energielabel F, wat dus betekent dat je huis het op-een-na minst energiezuinige label heeft. Dit betekent dat er weinig energiebesparende aanpassingen aan het huis zijn gedaan en dat je huis veel energie verbruikt. De isolatie rondom je huis is niet optimaal, waardoor er veel warmte verloren gaat.