Een ledlamp werkt veel efficiënter dan een ouderwetse gloei- en halogeenlamp. Bij een gloeilamp loopt elektriciteit door de gloeidraad, gemaakt van wolfraam, een metaalsoort. De gloeidraad warmt op tot wel 3.000 graden Celsius en straalt dan behalve licht ook veel warmte uit.
1800 - 2700K | zeer warm wit licht
Het gebruik van verlichting met zeer warm wit licht (1800-2700K) is dé manier om een ruimte een warme en sfeervolle uitstraling te geven. Hier kan eenvoudig tussen worden geswitcht met 1800-2700K en 2200-2700K DimTone lampen.
Kleurtemperatuur bij lampenlicht
tot 2700K: Extra warm wit. 2700K - 3000K: Warm wit. 3001K - 4000K: Neutraal wit. meer dan 4000K: Koud wit.
4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen. 2800 Kelvin: Warm licht zoals een gloeilamp. 2200 Kelvin: Warm licht zoals het licht van HPS lampen.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst met elektriciteit. Met de keuzehulp vind je de juiste lamp. Voor een paar soorten halogeenlampen is nog geen ledlamp als alternatief beschikbaar. Overweeg dan om de hele lamp (armatuur) te vervangen.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Warm wit licht (lage Kelvin-waarde, tot ±3500 K):
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
Warm wit licht is een lichtkleur van 3000 Kelvin, dat vergelijkbaar is met de gelige lichtkleur van een halogeen lamp. De lichtkleur van een gloeilamp is vergelijkbaar met 2700 Kelvin. Deze lichttemperatuur wordt extra warm wit genoemd.
Nee! LED lampen en LED armaturen worden niet warm. LED onderdelen genereren uiteraard wel warmte, zoals elk vergelijkbaar apparaat dat elektriciteit verbruikt. LED lampen creëren echter geen warmte op dezelfde manier als gloeilampen.
Warm wit licht (3000 Kelvin)
De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe 'warmer' en geler het licht. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe 'kouder' en witter het licht.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen. De lichtkleur 4000k is te vergelijken met daglicht en met de kleurcode 840 van TL-lampen. Deze lichtkleur wordt ook neutraal of natuurlijk wit genoemd.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, welke vergelijkbaar is met normale halogeenverlichting en gloeilampen. Staat er bij een led lamp "warm wit" aangegeven? Dan is dit bijna altijd 2700K.
Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. In ons assortiment hebben wij diverse lichtkleuren LED Panelen: 3000K Warm Wit, 4000K Helder Wit (Neutraal Wit), 6000K Koud Wit, instelbaar wit CCT LED paneel(2800k-6500K) en RGB(kleur)LED paneel.
De lichtkleuren zeer warm wit (2200-2700K) en warm wit (3000K) zijn het beste te gebruiken in de slaapkamer. Hierbij mag wel gezegd worden dat mensen over het algemeen niet graag gewekt worden door te felle verlichting. Warm witte verlichting kan door een deel van de mensen dan ook als te fel worden ervaren.
Voor een moderne wc-ruimte raden wij aan om inbouwspots of plafondlampen te gebruiken. Bedenk voor het kiezen van een plafondlamp welke hoogte geschikt is om aan het plafond te monteren. Als je bijvoorbeeld kiest voor een wc hanglamp, raden wij aan dit te gebruiken in een ruime wc-ruimte.
weet je het nog? Kelvin - Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Lumen - Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht de lamp geeft.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Door zo'n lichtkleur raken je ogen overbelast en raken je ogen misschien oververmoeid. En dat wil je niet tijdens het werken of studeren. Je wilt ten slotte geen gezellige sfeer, maar een werksfeer creëren. Kies daarom voor een lichtkleur van 4000 tot 5000 Kelvin.
Het energielabel voor lampen loopt vanaf 1 september 2021 van A tot G. De zuinigste lampen hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.
Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu vervangen. Het nieuwe label loopt daarom van A tot en met G. Hierdoor is er weer ruimte voor groei, maar hebben lampen die eerder energielabel A hadden nu misschien wel G, of F. De lampen zijn dus niet onzuiniger geworden, alleen het label is veranderd.
Op veel elektrische apparaten zie je een energielabel staan, van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Hiermee heeft de Europese Unie 20 jaar geleden consumenten willen helpen bij het maken van een bewuste keuze voor energiezuinige apparaten.