Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma. Je kunt deze kruiden in verschillende gerechten verwerken.
Een snufje gemalen kurkuma geeft noedels, spaetzle, gekookte aardappelen, evenals pannenkoek en broodknoedel, deeg en omeletten en quiche een smakelijke toets. Strooi het gewoon in het deeg of voeg het toe aan gekookt water met wat olie om gekookte aardappelen of pasta te koken.
Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt uit dezelfde familie als gember. Kurkuma is vooral bekend als ingrediënt in Indiase gerechten, maar wordt ook steeds populairder als superfood en supplement.
Omdat kurkuma snel wordt afgebroken in het lichaam, nemen veel gebruikers het kruidenmengsel samen met zwarte peper in. Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Waarom kurkuma gezond is
Uit onderzoek blijkt dat curcumine zich bindt aan giftige metalen en ontstekingsremmend werkt [1,2]. Curcumine is bovendien een sterke antioxidant die vrije radicalen (dat zijn ziekteverwekkende deeltjes) opvangt en neutraliseert [3]. Dit brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
Wanneer je grote hoeveelheden kurkuma of curcumine consumeert, kun je hiervan bijwerkingen ervaren. Wetenschappers zeggen dat mensen veilig tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen kunnen eten of drinken.
Het gedroogde specerij wordt gemaakt van de wortel. De wortel van de kurkuma is ook vers te eten; de smaak is licht bitter, pittig en aards.
Kurkuma heeft een zoetige, kruidige, milde, lichtbittere smaak. Kurkuma geeft niet alleen smaak, maar ook een mooie kleur aan gerechten. De gele kleur van dit familielid van gember is namelijk heel sterk en een beetje harsachtig waardoor het snel aan keukenspullen en handen hecht.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
De eenvoudigste manier om kurkuma-thee te maken is door een theelepel gemalen kurkuma en een snufje zwarte peper op te lossen in een glas warm water. Roer goed door en drink de kurkuma-thee wanneer de drank nog warm is. Voeg eventueel wat extra-vierge olijfolie toe.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Kun je kurkumawortel rauw eten? Nee, in rauwe vorm is verse kurkuma giftig. Dit komt omdat deze een te sterke uitwerking op het lichaam heeft. Rauwe geelwortel bevat een grote hoeveelheid toxinen (gifstoffen).
Een verwarmend kruidenthee recept
Gember is verwarmend en werkt tegen misselijkheid. Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect.
Hoe lang dan wel? Ons advies: de grondspecerijen in potjes mag je ieder jaar vervangen, voor de rest van je specerijen kun je twee jaar aanhouden voordat je ze weggooit.
Gebruik je een bloedverdunner of antidiabetesmedicatie, meld dan aan je arts dat je kurkuma wilt gebruiken. In overleg met je arts zal je eventueel minder van deze geneesmiddelen moeten gebruiken, want kurkuma is zelf mild bloedverdunnend en suikerverlagend.