Sweatstof. Coole hoodies en comfortabele kleren waar u zich lekker in voelt voor de vrijetijdslook kunt u het beste van sweatshirtstof maken. Sweatstof is door het hoge aandeel katoen zeer actief ademend en zacht op de huid en maakt alle bewegingen mee.
Wat is sweatstof/joggingstof? Sweat of joggingstof is een gebreide stof zoals tricot maar zowel dikker als zwaarder. Sweatstof wordt geproduceerd als french terry, maar de lusjes aan de achterkant worden vervolgens opgeruwd. De stof is hierdoor lekker zacht en houdt warmte goed vast.
French terry is ook bekend onder de naam zomer-sweatstof. Het is een zachte, gebreide stof met de typische lusjes aan de binnenkant. De stof is uitstekend geschikt om er bovenkleding, sportkleding en accessoires van te naaien.
Het ultiem zachte katoen is katoensatijn. Satijn is een zeer dichte weeftechniek die zorgt voor een gladde en zachte stof.
De term tricot komt van het Franse woord 'tricoter' wat breien betekent. Eigenlijk is tricot zelfs de algemene benaming voor gebreide stoffen. Jersey is de Engelse term voor tricot. Dat tricot gebreid is maakt dat de stof rekbaar is.
Jersey is een gebreide stof uit 100% katoen. In de volksmond is jersey beter gekend als 'T-shirtstof'. De gebreide structuur geeft de stof een zeer elastisch vermogen, waardoor het zeer gemakkelijk in gebruik is. Het voelt ook warmer aan dan gewoon katoen en is dus beter geschikt voor koudere nachten.
Jersey is een gebreide katoen, door het breien van de vezels creëert men rek in het doek, vaak wordt er dan nog een klein percentage synthetische vezel toegevoegd om de elasticiteit te bevorderen. Jersey heeft dezelfde eigenschappen als katoen met als bonus een goede elasticiteit!
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Uit welke stoffen kan jersey bestaan? Jersey kleding kan bestaan uit katoen, linnen, bamboe, wol, acryl, viscose, of uit blends van bijvoorbeeld katoen, linnen, wol of zijde. Katoen jersey is perfect voor T-shirts en poloshirts. Het voelt comfortabel aan, ademt en is rekbaar.
Interlock jersey is een speciaal type jersey die dubbel gebreid is voor een hoge mate van slijtvastheid. De stof is rekbaar, glad en zacht en daarom heel comfortabel bij het dragen. Interlock jersey wordt vooral gebruikt om er baby-en kinderkleding van te maken, maar ook voor dames- en herenmode.
Punta di Roma wordt ook wel heavy jersey of romaniet jersey genoemd. De stof is een dikkere soort tricot, daardoor heerlijk warm en zeer geschikt voor de najaarsmode. De van oorsprong Italiaanse stof is stevig en makkelijk in gebruik.
Wol is afkomstig van de vacht van schapen. Het is een echt wintermateriaal voor bijvoorbeeld sjaals, truien en vesten. Plus: is warm, zacht, zeer vochtvasthoudend en reinigt zichzelf. Hang een gedragen trui in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld de douche, en de stofdeeltjes laten vanzelf los.
Lichte stoffen als chiffon, crêpe en linnen zijn zeer geschikt voor kledingstukken. En zware stoffen als meubelstoffen en dik katoen kun je gebruiken in home deco projecten. In de meeste stoffenzaken liggen de modestoffen apart van de meubelstoffen.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Door de goed ademende kwaliteit van jersey ontsnappen nare geurtjes en kun je weer heerlijk gebruik maken van je bed.
Maar waarom is dit? En produceert Egypte écht betere katoen? Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels – in tegenstelling tot mechanische plukjes – waardoor de vezels recht en intact blijven.
(Katoen) Satijn. De meest zachte en gladde stof, waarvan dekbedovertrekken worden gemaakt, is satijn. Door de manier van weven onstaat er een glanzend weefsel. Door de glans heeft het een luxe uitstraling.