Onderzoekers van de universiteit van Hongkong hebben ontdekt dat een kruidenmiddel helpt tegen eczeem. Het traditionele kruidenmedicijn is op basis van Japanse kamperfoelie, munt, schors van pioenroos, bast van Chinese kurkeik en wortels van de distelmadelief.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Ook eieren, histamine rijke producten, sojaproducten, pinda's, noten, tarwe, wortelen, citrusvruchten, kiwi's, ananas, aardbeien, paddenstoelen, conserveringsmiddelen, geurstoffen, kleurstoffen, (varkens)vlees, wijnen en ander alcohol. Dat zijn er veel.
Als je “dieet en eczeem” googelt ontvang je 1 160 000 resultaten, helaas zelden wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt in 80% van die resultaten melk en melkproducten afgeraden, 50% raadt soja en tarwe/gluten af, voor de rest worden vooral eieren, noten en zoetstoffen veroordeeld als triggers van het eczeem.
Eczeem zorgt ervoor dat de zuurgraad van de huid wordt beschadigd. Honing hersteld hierin de balans. Het bestellen van honing of honingzalf gaat eczeem tegen en zorgt ervoor dat de jeuk vermindert en je minder krabt. De werking van honing is niet alleen goed voor eczeem, maar ook voor andere huidaandoeningen.
De conclusie van het onderzoek is dat dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op de behandeling van atopisch eczeem. Patiënten die basisbehandeling ontvangen en daarbij vitamine D nemen hebben meer kans dat het atopisch eczeem zal verminderen.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Een gewone verzachtende en beschermende crème helpt bij eczeem vaak niet genoeg. U kunt beter een vette crème gebruiken, zoals vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème. Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Een aantal inheemse kruiden kunnen ingezet worden tegen jeuk, zoals Grote Brandnetel, Vogelmuur, Grote Klis en Smalle en Grote Weegbree. Deze kruiden worden jeukstillers of antipruritica genoemd. Ze bevatten inhoudsstoffen die de jeuk tegengaan en verzachten.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode, schilferige plekken en (erge) jeuk. Twee veelvoorkomende vormen van eczeem zijn constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd) en contacteczeem.
Rauwe honing voedt de huid en helpt deze te genezen. Het is tevens een natuurlijke vochtinbrenger, wat betekent dat het vocht in je huid trekt. Samen met de antibacteriële werking zal het een schoon gevoel geven.
Honing voor een gezonde huid
Honing helpt huidproblemen verzachten, maar werkt ook geweldig als huidverzorging. Door de antibacteriële en desinfecterende werking wordt je huid grondig gereinigd. Onzuiverheden en vuil worden verwijdert met honing. Daarna voelt je huid heerlijk schoon, fris en zacht aan.
Voedingstips #4: Veel water drinken
Water reinigt je huid en is noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.
NRC Next zocht deze uitspraak uit en kwam al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is ook discutabel. Ik ben het eens met NRC. Dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door voeding is vrij uitzonderlijk.
De probiotica-mix bestond uit Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum en Lactobacillus casei. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de kinderen die de probiotica-mix hadden gekregen een significante vermindering in hun eczemateuze klachten ervoeren vergeleken de kinderen die de placebo capsules kregen.
100% Bio Kokosolie - Heeft een hoog regeneratief en epitheliaal effect, verzacht de gevoelige en allergische huid, geschikt om acné en eczeem tegen te gaan.
Eczeem door stress
Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.