De Canadese kreeft staat bekend om zijn zoete en sappige vlees, terwijl de Oosterschelde kreeft een uitstekende smaak en textuur heeft die wordt gewaardeerd als een culinaire delicatesse. De Europese kreeft heeft een vergelijkbare zoete smaak, maar wordt als bedreigd beschouwd en heeft beperkte visserij.
Oosterschelde kreeft; Simpelweg de lekkerste
De Oosterschelde kreeft wordt gevangen met behulp van fuiken of korven in Nationaal park Oosterschelde in Zeeland. Deze Zeeuwse kreeft heeft een heerlijke smaak. Wij leveren dit verse topproduct levend bij u af, zodat u de kreeft geheel naar eigen smaak kunt bereiden.
De Amerikaanse rivierkreeft blijft vrij klein en heeft kleine scharen. Er zit dus simpelweg te weinig vlees aan.
De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab. Het is echter nog steeds niet vergelijkbaar. De kreeft heeft een iets zoetere smaak en is ook iets lichter in vergelijking met krab.
Bestel de Europese kreeft online als u een exclusiever gerecht op tafel wilt serveren. De Europese kreeft is iets blauwer van kleur, en wordt daarom ook wel blauwe kreeft genoemd. Deze seizoensgebonden kreeft kent naast een andere kleur, ook een andere structuur.
Kreeft: Canadese kreeft levend 400-500 gram €/kg 54.00.
Gezond. Schaal- en schelpdieren zijn net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Kreeft is een bron van vitamine B1. Het stevige en smakelijke kreeftenvlees is erg populair.
Voordat de kreeft op het menu van dure restaurants terechtkwam, was hij goedkoop blikvoer voor het volk. Maar door overbevissing werden de schaaldieren schaars, en dankzij de hoge prijs kreeg kreeft de status van delicatesse. Kreeften op weg naar de conservenfabriek.
Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon. Kreeft- en andere schelpdieren, met schaal Hiervoor kunt u ruwweg 500 gram per persoon rekenen, mosselen daarentegen hebben meer schaal en daarvan heeft u ongeveer 1 kilo per persoon nodig.
Kreeft wordt beschouwd als delicatesse en is in Europa relatief duur. De wereldwijde kreeften-industrie (exclusief garnalen) levert jaarlijks 1,8 miljard dollar aan handel op.
Wist je dat kreeften heel hard kunnen bijten? Duiker Rogier vertelt aan Nienke over die keer dat hij bijna werd gebeten door een kreeft.
Wie ook tot de kreeftachtige hoort is de langoest. Een langoest lijkt een stuk minder op een langoustine dan je misschien denkt. Een langoest lijkt het meest op een kreeft. Maar dan zonder scharen en ook qua smaak is het een minder uitgesproken versie van de kreeft.
Vijanden van kreeften zijn voornamelijk vissen, maar de kleinere exemplaren, die net het larve-stadium zijn ontgroeid, worden door van alles belaagd. Kreeften staan bekend om hun kannibalisme en maken bovendien voortdurend ruzie, de mannetjes om de vrouwtjes, maar voornamelijk om voedsel.
OosterscheldekreeftEen bijzonder 'product' uit de Oosterschelde. € 75,00 per persoon. Dit menu is uit te breiden met nog twee mooie gerechten waarin de Oosterscheldekreeft ruim vertegenwoordigd is. U vindt het aktuele kreeftenmenu 2023 hieronder.
Kreeft is het beste te combineren met wijnen van de Chardonnay druif. Ook champagnes smaken hier heerlijk bij, maar dan wel een droge champagne, zoals de Champagne Veuve Bonneval Brut. Natuurlijk is de smaak afhankelijk van hoe je de kreeft klaarmaakt. Bij kreeft thermidor past een zware en rijpe Chardonnay het beste.
De eetbare delen zijn de staart, poten en de scharen. Je begint bij de dunne poten, die je gemakkelijk van het lijf draait. Etiquette-alarm: niet leegzuigen, maar schrapen met de pen. Door met de voorkant: de scharen, draai ze van het lijf en breek de kleine schaar van de grote af.
"Hoe groter de kreeft, hoe ouder. Voor elke kilo moet je ongeveer 10 jaar rekenen. Zo groot als dit exemplaar is echt een zeldzaamheid." Het dier is overigens niet levend gekookt, zoals met kreeften gebruikelijk is, maar kreeg een messteek voordat hij in de pan verdween.
Kreeft: Canadese kreeft gekookt 700-750 gram (€/st 46,95)
Verwijder de elastieken van de scharen en laat de kreeft nu in het kokend water glijden. Kook de kreeft nu 2-3 minuten als je hem daarna gaat grillen of frituren. Als je hem gekookt wil opeten, reken dan totaal 1 minuut per 100 gram.
Dat je het ook gewoon rauw kunt eten, is minder bekend. Rauw verwerken begint bij – ja… dat moet echt gebeuren – het snel doden van het kreeftje. Steek ze hiervoor met de punt van een scherp mes, net achter de kop door.
Kreeft is minder zoet dan garnalen, maar heeft niet dezelfde knapperigheid. Hoewel de textuur enigszins lijkt op krab, heeft het een veel vollere en toch subtiele smaak - perfect voor mensen die houden van een milde maar uitgesproken smaak.
Stier, Maagd, Schorpioen en Vissen passen het beste bij de kreeft. Deze sterrenbeelden kunnen jou helpen om het hoofd boven water te houden wanneer je het even moeilijk hebt. Daarnaast zijn het allemaal begripvolle vriendinnen die de vriendschap net zo serieus nemen als jij dat doet.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Garnalen, kreeft en krab zijn eveneens mager, maar ze bevatten wel meer cholesterol dan de gemiddelde vis.
Kreeften staan vooral bekend als emotioneel, koesterend en zeer intuïtief, maar ook als gevoelig en soms onzeker. Hun elementaire teken is water, wat logisch is als je kijkt naar de emotionele dieptes die bij dit teken horen.