Je mag alleen kosten declareren die nodig zijn voor de bouw of verbouwing, zoals rekeningen van een aannemer of architect en de kosten voor bouwmaterialen. Spullen die je kunt meenemen als je verhuist, mag je niet declareren. Je meubels, gordijnen of gereedschap mag je dus niet betalen uit het bouwdepot.
Wat je kan betalen uit het bouwdepot
Rekeningen die nodig zijn voor de bouw of verbouwing van uw huis, bijvoorbeeld van een aannemer of architect. Rekeningen van bouwmateriaal. Spullen die je bij een verhuizing mee kunt nemen, mag je niet betalen uit een bouwdepot. Denk daarbij aan gordijnen en meubels.
Een factuur moet altijd op je naam staan. Contante aankopen en kassabonnetjes zonder naam mogen wel. De factuurdatum ligt altijd na de aanvraagdatum van je hypotheekofferte. Een factuur kan je indienen zolang je bouwdepot actief is.
Kan ik tuinbestrating kopen uit mijn bouwdepot? De aanleg van een tuin kan, net als de aanleg van erfafscheiding en nieuwe bestrating, worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald uit het bouwdepot. Dit kan onder de norm 'meerwerk aan de woning'.
Alles wat aan je huis vastzit en wat je niet zonder dat het beschadigd raakt los kunt maken of weg kunt halen, behoort tot de opstal. Alle vloeren die onder het begrip opstal vallen, kunnen dus uit een bouwdepot worden gefinancierd.
Denk aan: aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin die hoort bij uw eigen woning. vervanging van bijvoorbeeld kozijnen, ramen en deuren. vloeren die onlosmakelijk met het huis zijn verbonden, zoals parket (geen laminaat), plavuizen, een vastgelijmde kurken vloer of een grindvloer.
Verbouwen met een bouwdepot in plaats van eigen geld
Je hoeft de verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen. Je hypotheek zit sneller in een lagere risicoklasse, doordat de marktwaarde na verbouwing hoger is dan de waarde zonder verbouwing. Met een hogere marktwaarde krijg je mogelijk een renteverlaging.
Je wilt 30.000 euro gaan verbouwen. En je hebt 10.000 euro boeterente en kosten. De totale hypotheek wordt 290.000 euro. De nieuwe rente wordt 1,50% en de nieuwe maandlast 360 euro, een maandelijkse besparing van 370 euro.
U maakt met de Energiebespaarlening voor zonnepanelen gebruik van een handige subsidie door de overheid. Die zorgt ervoor dat het via het Nationaal Energiebespaarfonds mogelijk is om voor een lage rente geld te lenen. Geld dat u vanuit een bouwdepot kunt gebruiken om zonnepanelen te kopen en die te laten plaatsen.
Het bedrag dat nog openstaat wordt van de hypotheek afgelost. Bij de meeste geldverstrekkers ontvang je dezelfde rente voor het bedrag uit het Bouwdepot dat je nog niet hebt gebruikt. Voor het niet gebruikte bedrag hoef je dus geen rente te betalen.
Het bouwdepot wordt enkele dagen nadat je hypotheek bij de notaris gepasseerd is geopend. Als je al facturen hebt voordat je hypotheek is gepasseerd, kun je deze indienen bij de notaris. Je facturen worden dan verrekend met het depotbedrag. Declaraties voor je nieuwbouwhuis kun je ook indienen via de notaris.
Het bouwdepot sluit u af voor een termijn van maximaal twee jaar. De regels omtrent de kosten die gemaakt mogen worden met het bouwdepot zijn streng. De kosten moeten allemaal gemaakt zijn voor het realiseren van 'vaste' zaken. U moet hierbij denken aan leidingen, muren en vloeren.
De factuur(datum) of de datum van de kassabon mag niet ouder dan zes maanden zijn. Heeft u een NHG hypotheek? Dan mag de datum van de factuur niet ouder zijn dan de offertedatum van de aanvraag.
Je mag geld uit het bouwdepot alleen gebruiken voor meerwerk of verbeteringen die je huis in waarde vermeerderen en vastzitten aan de woning. Belangrijk hierbij is dat de verbeteringen permanent worden aangebracht.
Let op dat je sommige zaken niet kunt declareren, zoals eigen uren, huur van bouwmateriaal en spullen die je weer mee zou kunnen nemen. Bij nieuwbouw gaat de bouw in termijnen, na afronding van een bouwtermijn of meerwerk betaal je een factuur uit het bouwdepot waardoor het bedrag in het bouwdepot steeds lager wordt.
Alles wat niet vastzit aan je woning mag je niet betalen uit een bouwdepot. Dit zijn spullen die je makkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing, zoals meubels en gordijnen. Je kunt deze roerende zaken dus ook niet meefinancieren in de hypotheek.
Wat zijn de kosten van een bouwdepot? Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Een andere vorm van hypotheekfraude is bouwdepotfraude. Een bouwdepot is bedoeld voor de verbouwing van de woning. Bij bouwdepotfraude wordt het geld uit het depot niet gebruikt voor de verbouwing, maar voor andere doelen. Ook het insturen van valse facturen om zo gelden uit het bouwdepot te krijgen is fraude.
Onder energiebesparende voorzieningen vallen: Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer; HR++ beglazing (of hoger);
Het is tegenwoordig een nieuwe trend om de overwaarde van je huis nu uit je huis te halen. Dat geld kun je namelijk wel gebruiken voor andere dingen, zoals een verbouwing of op vakantie gaan. Wij raden je dit strek af om dit niet te doen! Haal je overwaarde niet uit je huis en neem hiervoor geen nieuwe hypotheek.
Het verhogen van je hypotheek is een goede manier om verduurzaming van je woning te financieren. Het fijne is dat hypotheekverstrekkers extra coulant zijn als je je hogere hypotheek voor verduurzaming wilt gebruiken.
Wat kost bijvoorbeeld een bouwdepot van 30.000 EUR? Stel dat jij een extra hypotheek aanvraagt van 30.000 EUR voor verbouwing dan kost je dat netto ongeveer 85 EUR per maand. Dit is inclusief aflossing. De rente over deze hypotheek is fiscaal aftrekbaar.
Je krijgt rente over het geld dat nog in je bouwdepot zit. Als het bedrag in het bouwdepot lager wordt, krijgt je steeds minder rente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die je betaalt over de hypotheek. Het percentage van de depotrente is hetzelfde als het percentage van de hypotheekrente.
Hoe zit dat fiscaal? De kosten voor een verbouwing zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. De financieringskosten voor een lening en de rente vaak wél. De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte.