Er is volle, halfvolle en magere koffiemelk te koop. De meeste koffiemelk staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er meer verzadigd vet en suiker in zit dan in gewone magere of halfvolle melk. Wilt u koffiemelk gebruiken, kies dan voor een magere of light-soort.
Een van de beste vegan koffiemelk opties: Oatly Barista
Deze melk heeft echt onze harten veroverd. Het schuim is perfect (lekker stevig en dat blijft hij ook) en ideaal voor de niet-zo-snelle-drinkers onder ons. We zijn gek op de haversmaak (hij is net iets zoeter dan gewone havermelk) en past heerlijk bij koffie.
Volle melk geeft een romige, zachte schuimlaag. Melkschuim met halfvolle melk is een stuk minder zacht en het schuim van magere melk lost zelfs meteen op. Volle melk is dus de beste keuze voor een perfecte cappuccino.
Anders dan koffiemelk is koffieroom niet ingedikt, dus niet geëvaporeerd. De typische smaak van koffiemelk blijft daarom bij koffieroom achterwege.
Becel voor de koffie is ideaal voor gasten die koffie of thee met melk of room drinken. Deze koffiemelk geeft een romige smaak aan koffie. Daarnaast bevat de magere melk gezonde omega 3- en omega 6-vetzuren die bijdragen aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino. We hebben wel gemerkt dat niet iedere havermelk goed schuimt, maar die van Oatly wel.
Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Vraag: In 100 ml Becel-koffiemelk zit 11 gram suiker. Op de ingrediëntenlijst staan magere geëvaporeerde melk en plantaardige oliën. In 100 ml melk zit zo'n 4,5 gram suiker.
Door de suikers en verzadigde vetten wordt creamer ook niet door het Voedingscentrum aangeraden. De meest gezonde manier om koffie te drinken is om er niets aan toe te voegen, maar mocht je dus melk of een variant op melk willen gebruiken, kies dan voor magere of halfvolle melk, sojadrink of magere koffiemelk.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Wel oppassen: varianten zoals cappuccino en latte macchiato zijn erg calorierijk en bevatten een flinke dosis verzadigde vetten. Ze worden namelijk vaak met volle melk gemaakt, waarbij het allesbehalve beperkt blijf tot een scheutje.
Welke melk gebruikt Starbucks standaard? Bij Starbucks is de standaard voor de meeste dranken (waarvoor dit nodig is) 2 procent melk, soms magere melk genoemd. Dit is gezonder dan volle melk in termen van vetgehalte – als je bijvoorbeeld een latte met minder vet wilt gebruiken, blijf dan bij de standaard.
Beste melk voor melkschuim
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Maar aan amandelmelk worden deze vitaminen vaak toegevoegd. Wanneer je echter vanuit lactose-intolerantie of melkallergie een keuze maakt is amandelmelk absoluut de gezondere keuze.
Conclusie. Optimel Puur kan als een goed alternatief worden gezien voor Optimel Drink aangezien er geen zoetstoffen gebruikt worden en de drank alleen gezoet wordt door de vruchtensap. Wel is melk altijd nog het beste om te drinken omdat er meer calcium en vitamine in zit.
Koffiecreamer, we gooien het vaak in onze koffie. Hartstikke handig om mee te nemen, maar erg goed voor je lichaam is dit poeder niet. Het bevat namelijk een zeer schadelijke stof: acesulfaam-K, oftwel E950. Deze kunstmatige toevoeging dient als zoetmaker en is 200 keer zoeter dan normale suiker.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk en magere en halfvolle melk zijn een gezond alternatief evenals magere en halfvolle zuiveldrinks met 6 gram suiker of minder per 100 gram.
Ongezoete amandeldrink bevat de minste suikers van alle plantaardige drinks en daarmee ook de minste energie. Maar er zit ook nauwelijks eiwit in. Als je denkt met amandeldrink je dagelijkse portie noten binnen te krijgen, dan moet je er wel heel veel van drinken.
Koffie en melk passen heel goed bij elkaar, want melk maakt koffie zachter en milder van smaak. De juiste melk en techniek van opschuimen zorgt ervoor dat de melksuikers karameliseren en het toevoegen van suiker overbodig is.
Creamer voor melk in de koffie
Een creamer bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en bevat geen lactose. Het is dus geen melkpoeder en geen zuivelproduct maar het kan wel sporen bevatten van melkstoffen. Een creamer geeft de koffie een melkachtige smaak.
Creamer bestaat hoofdzakelijk uit plantaardige vetten, emulgatoren en maltodextrine (en soms caseïne uit melk). Toch geeft het door de plantaardige vetten en de maltodextrine (vervanger van lactose) een 'melkachtige' smaak aan de koffie.
De hoeveelheid calorieën hangt wel af van de soort melk die je toevoegt aan jouw koffie. Zoals je hieronder kunt zien, verschilt het nogal of je kiest voor een scheutje amandelmelk of voor een scheutje koffiemelk. In een kop koffie van 125 gram met een scheutje koffiemelk zitten dus 12 calorieën in totaal.