Griekse koffie is eigenlijk een wat lichtere versie van Turkse koffie, in Griekenland bekend onder de naam Ellinikós Kafés of gewoon Ellinikós. Hoewel het wat lichter is dan de originele Turkse koffie, blijft het een dikke, sterke zwarte koffie, geserveerd in een klein kopje, gezoet of ongezoet.
De Griekse koffie heeft geen betrekking op de herkomst van de bonen maar op de manier van bereiden. Tijdens het koken van het water, gemalen bonen en suiker ontstaat een schuimlaag, de kaimáki, die essentieel is voor een perfecte koffie.
Griekse ijskoffie (frappé) maken
Warme temperaturen vragen om een heerlijk verkoelende ijskoffie. Ideaal om je dag mee te beginnen. In Griekenland is de frappé tegenwoordig niet meer weg te denken. Je vindt ze dan ook overal.
Kun je ook een Frappuccino bestellen; een espresso met geschuimde melk of een Freddoccino; een bevroren mix die eruitziet als waterijs met een koffiesmaak, meestal geconsumeerd tijdens de warme dagen van de zomer.
Nee, een freddo wordt gemaakt met espresso terwijl een frappé is gemaakt met oploskoffie.
Snelle ijskoffie met melk
Zet een sterke koffie of dubbele espresso. Roer de koffie door, zodat de suiker meteen oplost. Vul het glas nu voor driekwart met ijsklontjes. Voeg een scheutje (amandel) of volle melk toe en serveer de ijskoffie meteen.
Idealiter gebruik je een demitasse, een kopje van 60-90 ml inhoud. Schenk twee keer de inhoud van het kopje aan water in de briki. Voeg hier twee flinke theelepels Griekse koffie aan toe. Voeg vervolgens naar smaak suiker toe, twee theelepels suiker is genoeg voor een 'metrio' (gemiddeld zoete) koffie.
Het verschil tussen een frappuccino en een ijskoffie is, dat de frappuccino gemixed is met ijsklontjes tot een soort milkshake. Soms gaat er ook vanille-ijs en slagroom in. Deze ijskoffie is gewoon een koude koffie met ijsblokjes en een beetje melk. Veel minder calorieën dus.
Metaxa, Μεταξà, wordt gemaakt van de Griekse druivensoorten Savatiano, Sultanina en Blauwe Corinth, tweemaal gedistilleerd en aan oudere muskaatwijnen uit Samos en Limnos toegevoegd.
Doe in een "shaker" 2 eetlepels water met 2 theelepels instant koffie (Nescafé frappé Classic) en suiker naar smaak. Het lekkerst wordt de frappé gemaakt met "Nescafé classic' die je in Griekenland kunt kopen.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet niet koken.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren. Het is een hele leuke en fijne manier van dineren!
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
IJskoffie bevat minder cafeïne
Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.
Bestel je een frappuccino, dan krijg je cappuccino gemixt met ijsklontjes, wat sterk lijkt op een milkshake. De klassieke ijskoffie is gewoon een koude koffie, waar je ijsblokjes aan toevoegt.
Griekse frappé is een ijskoffie. Maar anders dan de ijskoffie die we in Nederland kennen. Je maakt hem namelijk met oploskoffie. Het liefst een beetje sterk.
Het Frappuccino drankje is gebaseerde op een ijs cappuccino en wordt soms aangevuld met slagroom. Een Frappuccino zal espresso, koffie, slagroom, zoetstoffen en melk bevatten.
Roer een beetje koud water door de oploskoffie (optioneel)
Voeg net genoeg koud water toe om alle koffie nat te maken en er een smeersel van te maken. Deze voorbereiding geeft je koffie een soepelere smaak, alhoewel het niet altijd enorm veel invloed heeft.
Koude koffie is een goede voeding voor planten. Het drankje bevat namelijk potassium en magnesium, wat de groei van de planten bevordert. Het advies is om één keer per week koude koffie te mengen met water, één deel koffie op vier delen water en besproei hiermee de planten.