We onderscheiden hierbij de volgende varianten, waarbij je direct de hoeveelheid cafeïne kunt zien: Filterkoffie, kopje van 125 ml: 85 mg cafeïne. Oplos koffie, kopje van 125 ml: 60 mg cafeïne.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Deze Douwe Egberts Aroma Rood Filterkoffie is wat ons betreft de lekkerste gemalen koffie voor een 'normaal' kopje koffie. Deze gemalen koffie heeft een evenwichtige smaak, heeft een overheerlijke geur en laat je optimaal genieten van een lekker kopje koffie.
Conclusie. Cafeïnevrije koffie is niet kankerverwekkend en een prima alternatief voor wie nerveus wordt of slecht slaapt door veel koffie. De cafeïnevrije variant bevat wel nog sporen van cafeïne.
Een kop cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne. Vanwege het cafestol (een stof die het LDL-cholesterol verhoogt) geldt het advies niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Een kop normale filterkoffie van ongeveer 225 ml bevat gemiddeld zo'n 100 mg cafeïne. Oploskoffie daarentegen bevat zeker de helft minder aan cafeïne. In een mok van 225 ml, aangemaakt met twee lepels instantkoffie en warm water, zit tussen de 30 en 60 mg cafeïne.
Vaak wordt gedacht dat dit sterke kopje koffie ook extra veel cafeïne bevat. Dat is een fabel. Een espresso bevat zo'n 63 mg cafeïne terwijl in een gewoon kopje filterkoffie zo'n 85 mg cafeïne zit.
Concluderend, een espresso bevat niet meer cafeïne dan een filterkoffie. Wel bevat een espresso meer cafeïne dan oploskoffie. Een belangrijke rol hierbij speelt de hoeveelheid water.
Arabica koffiebonen bevatten ongeveer 1 tot 1,5 procent cafeïne, voor Robusta koffiebonen is dat 2 procent. Een krachtigere koffie zal over het algemeen dus meer cafeïne bevatten.
Een espresso is dus een sterke kop koffie van klein formaat. In een espresso zit zo'n 25 tot 35 ml koffie. Dit lijkt niet veel, maar de smaak van een goede espresso is zeker groots.
Espresso bevat 65 mg cafeïne. Oploskoffie bevat 60 mg cafeïne. Filterkoffie bevat 85 mg cafeïne. Latte macchiato bevat 70 mg cafeïne.
ROTTERDAM - Espresso en andere donker geroosterde koffiesoorten zijn niet zo schadelijk voor de maag als eerder werd gedacht. Ze bevatten namelijk een bestanddeel dat een signaal geeft aan de maag om minder zuur te produceren, dat blijkt uit een recent onderzoek.
Eigenlijk is het heel erg simpel: Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het 'ik-moet-NU-poepen'-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University.
Darmen worden actiever
Na het koffiedrinken bleek de darmactiviteit inderdaad flink toe te nemen, sterker dan bij water. Al enkele minuten na het drinken werden de darmen actiever, zo berichtte de sonde. Neem nog een bakkie als het niet wil vlotten met de stoelgang.
* Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer vier kopjes koffie per dag. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen.
De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie verschilt. Om een inschatting te geven: koffie bevat ongeveer tussen de 40 en 150 mg cafeïne. Voor het proces van decafeïneren bevat een kopje koffie gemiddeld 1 tot 2,5% cafeïne.
De Lavazza Cafe Crema Decaffeinato zijn volgens ons de beste decaf koffiebonen voor liefhebbers van een kopje koffie met een medium smaak. De smaak van deze decaf koffiebonen is in ieder geval subliem te noemen, evenals de manier waarop de cafeïne uit deze koffiebonen onttrokken is.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.