Stap 1: wasgoed sorteren op kleur Dit kun je doen door 3 stapels te maken: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit, crème, heel lichtblauw of lichtgrijs wasgoed. Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw wasgoed.
Bij een witte was kan je lakens, t-shirts, blouses, broeken en nog veel meer kleding in de wasmachine doen, zolang het dus maar wit is. Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur.
Andere soorten textiel kun je namelijk vaak beter heter wassen dan kleding. Witte kleding wassen doe je op 30 graden met wasmiddel voor de witte was. Sorteer de kleding nauwkeurig, zodat het niet gemengd wordt met felle of donkere kleuren. Gekleurde kleding kan namelijk afgeven en de witte was verpesten.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Als wasgoed heel licht van kleur is (licht blauw of licht grijs) dan kan dit ook bij de witte was. Verder is het goed om kwetsbare stoffen apart te wassen en niet op een te hoge temperatuur.
Aan wit wasmiddel is namelijk bleekmiddel toegevoegd. Dit geldt voor vloeibaar wasmiddel en waspoeder, maar in de poedervorm zit vaak veel meer bleek. Hierdoor blijft je witte wasgoed langer wit. Donkere of bonte kleding en bleek gaan uiteraard niet samen, omdat het de kleur kan aantasten.
Een blauwe of zwarte jeans moet altijd samen met andere donkergekleurde kleding wassen. Een witte spijkerbroek kan in de witte was. Stop de wasmachine niet helemaal vol om ervoor te zorgen dat de trommel goed kan draaien. Gebruik altijd een mild wasmiddel.
Dan krijgt je ondergoed misschien wel weerplekken en gaat het muf ruiken. Stop ondergoed niet in de droger. Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Combineer oranje dan met een andere felle kleur als roze, geel, blauw of groen. Iedereen kan oranje dragen, maar over het algemeen staat oranje het mooist bij warme kleurtypes. Oranje kun je casual dragen, maar ook naar een feestje of bruiloft.
We raden je aan om je kledingstukken op kleur te sorteren - felgekleurde kleding zoals paarse, rode en oranje kledingstukken, kunnen samen worden gewassen, evenals felblauw en groen. Witte kledingstukken moeten apart worden gewassen.
Bekijk donkere was wassen voor meer instructies. Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt.
Was handdoeken liever niet met kleding, zo kun je voorkomen dat de vezels beschadigen. Ook is het aan te raden om de lichte en witte handdoeken niet met de donkere gekleurde handdoeken te wassen. Hiermee voorkom je dat de kleuren in elkaar overlopen.
Lila is een heerlijke, zoete pastelkleur. En daarom leent -ie zich uitstekend voor super vrouwelijke, romantische looks. Zeker als je 'm combineert met wit. Je kunt voor een snoezig jurkje gaan of voor een kanten top met witte broek zoals je hierboven ziet.
Spijkerbroeken kun je het beste samen wassen met andere spijkerkleding van dezelfde kleur. Maar blauwe spijkerbroeken en donkere spijkerbroeken kun je bij de gekleurde was wassen.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
Was je beddengoed apart en niet met andere kleding samen. Het beste kun je je hoeslaken en je dekbedovertrek dus samen wassen. Met andere stoffen ontstaat er wrijving. Daardoor is er meer kans op het pillen van de stof.
Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Om kots-, poep- en urinevlekken voor te behandelen bedek je de aangetaste plek met Persil gel en laat je dat 10-30 minuten intrekken. Je kunt het textiel ook voorbehandelen door het in een emmer met koud water met een half kopje baking soda te laten weken.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Stap 1: wasgoed sorteren op kleur
Dit kun je doen door 3 stapels te maken: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit, crème, heel lichtblauw of lichtgrijs wasgoed. Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw wasgoed.
De kans is groot dat het zwart gaat afgeven op je lichte kledingstukken en dat wil je natuurlijk niet. Kleurbehoud: als je gekleurde kledingstukken met zwarte kledingstukken samen wast, is er een risico dat de kleuren kunnen uitlopen en zich vermengen.
Beige past perfect bij de volgende kleuren: bruin, zwart & wit, felle kleuren zoals roze of rood en pastelkleuren.
Op hoeveel graden was je je beddengoed? Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden gedood bij temperaturen vanaf 60 graden. Was je beddengoed dus altijd minstens op 60 graden. Verder heeft elk materiaal een verschillende behandeling nodig en moet je dus altijd grondig het wasvoorschrift lezen.
Wit wasgoed kan zowel met de hand als met de machine gewassen worden op temperaturen van 30 tot 60 graden. Geschikt voor de witte was zijn zowel Robijn Stralend Wit en Robijn Bright Couture.