Graniet vind je overal ter wereld terug en is verkrijgbaar in heel wat kleuren. De stenen hebben steeds een gespikkeld uitzicht en komen het meest voor in lichtgrijze, roodachtige en groene tinten. De laatste jaren is vooral zwarte graniet erg populair omdat deze het best past bij een moderne keuken.
Verzoeten is de laatste fase van het schuurproces van natuursteen. Een lichte glans wordt wel aangeduid als "licht gezoet", matglans als "gezoet" en een glans die nadert aan hoogglans als "donker gezoet". Om het materiaal te polijsten wordt het na het verzoeten bewerkt met een polijstschijf of polijstvilt.
Gebrand graniet heeft een stoere en robuuste uitstraling, vooral door het ruwe 'breukoppervlak'. Tijdens het branden wordt het graniet - onder een hoek - gebrand waarbij de zachtere delen losspringen. Vervolgens wordt het snel afgekoeld en vlak geborsteld. Dit zorgt ervoor dat er een mooie, rustieke structuur ontstaat.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Graniet is een duur materiaal, je kan het al vinden voor €275 maar het kan snel oplopen tot €500 de vierkante meter.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Het verwijderen van vlekken uit graniet kunt u het beste doen met een speciale granietreiniger. Deze bevat uitsluitend ingrediënten die het natuursteen niet zullen aantasten. Wanneer het oppervlak geïmpregneerd is, geeft u dit wat extra tijd om vlekken te verwijderen.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Alle granieten hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo zijn de korrels meestal met het blote oog te zien en bestaan ze vooral uit de mineralen kwarts (kleurloos) en orthoklaas (wit tot roze) en glimmers zoals biotiet (zwart of bruin) of muscoviet (zilverkleurig).
Graniet is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur in alle richtingen. De natuursteen soort graniet bestaat vooral uit veldspaat (kristallen) die de graniet zijn kleur geven, zwarte biotiet en kwartskorrels die er uitzien als gelei. Graniet is in vele kleuren leverbaar.
Graniet is bestand tegen vorst (in tegenstelling tot marmer, dat in de winter kapot kan vriezen). Graniet is een uiterst duurzaam materiaal. Het kan in de loop der jaren iets lichter worden van kleur, maar de kwaliteit blijft hetzelfde.
De prijs van een granieten aanrechtblad is bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte, kwaliteit en groeve waar hij vandaan komt. Momenteel ligt de granieten aanrechtblad prijs per meter op ongeveer 250 euro, maar de exacte prijs is geheel afhankelijk van uw vereisten en keuken.
Je krijgt het weer mooi met natuurzuivere zachte zeep (D'Or), een handvol in een halve emmer warm water. Hardnekkige vlekken verdwijnen met Cif Cream, onverdund op een zachte spons. Veeg krachtig op de vlek en spoel na met zuiver warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen.
De gedolven blokken worden verwerkt tot platen van enkele centimeters dik. Deze ruwe platen worden op hun beurt geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze meer of minder glans krijgen. Interessant om weten is dat het uitzicht van de graniet geografisch bepaald wordt.
Chinees hardsteen bijvoorbeeld, heeft een hoge concentratie aan kalk en verkleurt hierdoor aanzienlijk. Daarentegen heeft leisteen, graniet en basalt een veel lagere concentratie kalk en deze steensoorten zullen dan ook veel minder vergrijzen (in sommige gevallen zelfs nauwelijks).
Dan raden wij u aan dit met een mengsel van lijnolie en terpentine te behandelen (50% terpentine en 50% lijnolie). Een kleinere oppervlakte kunt u schoonmaken met water en zeep. Poets het oppervlak na het schoon te maken op tot het droog is en wrijf er slaolie op om het te laten glimmen.
Impregneren ArteGraniet gepolijst met ArteCare
Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen. Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden.
Het aanrechtblad is vlekgevoelig voor gekleurde vloeistoffen. Wanneer deze vloeistoffen niet direct worden verwijderd, kunnen ze in het blad trekken waardoor er onherstelbare schade ontstaat. Ook het gebruik van schuurmiddelen en –sponsjes wordt bij een aanrechtblad van graniet afgeraden.
Omdat graniet onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is het ook een harder materiaal dan marmer.
Graniet is van nature licht poreus. Dat betekent dat het gemakkelijk vocht opzuigt. Niet alleen een omgevallen glas wijn, maar ook water kan vlekken veroorzaken. Meestal worden granieten werkbladen behandeld om de poreusheid tegen te gaan.
Graniet bevat van nature een klein beetje (10 tot 20 deeltjes per miljoen) radioactief uranium. Bij het vervallen van dit uranium komen kleine hoeveelheden straling vrij. Het gaat hier echter om dusdanig geringe hoeveelheden, dat het pas een probleem wordt indien uw woning zich op graniet bevindt.
Zo is een granieten keukenblad niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk. Een composiet keukenblad heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een hygiënische keuken. En een houten keukenblad geeft juist warmte en sfeer aan je keuken. Wil je meer weten over een speficieke materialen keukenblad?
Een werkblad in Dekton is bijzonder sterk en een goed alternatief voor composiet en graniet. Zo is het niet alleen krasvast maar ook nog eens hittebestendig. De voordelen, eigenschappen, realisaties en prijs advies voor een keukenblad in Dekton vind je hier.