Het wordt aangeraden felle kleuren met mate te gebruiken wanneer de badkamer klein is, zachte kleuren zijn meer geschikt om een gevoel van ruimte te creëren. In grote badkamers is het toegestaan donkerdere kleuren te gebruiken, als je kan spelen met de lichtinval en de verschillende kleuren.
Voor het schilderen van de badkamer gebruikt u speciale badkamerverf. Omdat badkamers vochtig zijn, ontstaan er al gauw schimmels. Met badkamerverf beschermt u uw muren en plafond tegen water, waarmee u schimmel voorkomt.
Kies dan voor lichte kleuren zoals pastelroze, zachtgeel, grijs of een aardetint. Het plafond schilderen spannend? Kies voor een tint die uit hetzelfde kleurenpalet komt als de kleur van de muren. Zo gaat het plafond mooi op in het geheel.
RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven. De RAL-kleur is niet te crème, maar ook niet te koel. Dat maakt deze tint wit precies goed voor heel veel interieurs.
Blauw kalmeert, verfrist en verkoelt. Kleurvariant turkoois geeft de badkamer extra pit. Ook groen is overal in de natuur terug te vinden en is dus een ideale kleur om een oase van rust in de badkamer te creëren. Daarnaast zijn zachte kleuren zoals lichtbruin en crèmekleuren een aanrader in de badkamer.
Aardetinten zoals bruin, zand, terracotta, beige en taupe zijn dé trendkleuren voor de badkamer in 2022. Deze basiskleuren zijn eenvoudig te combineren met natuurlijke materialen en geven een rustige sfeer aan de ruimte. Vul de aardetinten aan met groen. Van licht tot donker: alle tinten groen zijn goed.
Voor de muren in de badkamer worden vaak kleurtinten als beige of lichtgrijs gebruikt. Neutrale kleuren zien er modern uit en hebben een tijdloze uitstraling. Ze laten ook de witte wastafel en wc bijzonder elegant overkomen.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
Onze favoriet: RAL 9010
Oké, het is niet echt een trendkleur, maar onze favoriet voor 2022 (en misschien wel voor altijd) is toch wel RAL 9010! Deze veelzijdige wittint is heel populair, en terecht. Je kan het met zo veel kleuren combineren, omdat het een neutrale, en tegelijk lichte en warme kleur is.
Ral 9010 heet officieel 'Zuiver wit', bij ons wordt hij 'Echt wit' genoemd, maar deze kleur is niet 100% wit. Hij is wel een stuk witter dan de RAL 9001 en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor muren, kozijnen en deuren. Omdat hij minder hard is dan puur wit, oogt hij heel fris.
Ja, een wit plafond kan mooi zijn. Het is schoon, helder, luchtig, licht en het is een goede manier om een ruimte groter te laten lijken. Toch is het ook net als een onbeschilderd doek, de perfecte plek voor wat extra kleur of patronen die perfect passen bij je inrichting en decoratie.
Een dikke rand aan de bovenkant van de muur in dezelfde kleur als het plafond, zorgt er namelijk voor dat het plafond optisch verlaagd wordt. In ruimtes met een hoog plafond is dat niet erg, maar als je een laag plafond hebt, dan zal je plafond nóg lager worden.
Douchen is pas weer aan te raden als de verf overal helemaal droog is. Ga je eerder douchen, dan werkt de waterafstotende kwaliteiten van de verf vaak nog niet en kan zich toch weer vocht ophopen op de muren.
De beste verf voor de badkamer is vocht doorlatend, schimmelwerend en makkelijk droog te wrijven. Zelfs een douchestraal moet de muurverf in de badkamer kunnen weerstaan. Schilders en huiseigenaren adviseren voor de badkamer verf van Sigma als dekkende verf.
Het maken van waterafstotende en vochtwerende verf is makkelijker dan je denkt. Elke latex, beits of acryl hout verf op waterbasis is zonder probleem waterafstotend en waterdicht te maken.
Kleuren als blauw, turkoois en wit voeren de boventoon en worden gecombineerd met verweerde houten elementen met een verhaal. We hebben behoefte aan rust en zuurstof en dit creëren we door de toepassing van de kleur blauw en het gebruik van frisse planten.
De kleur van het jaar 2022 is Bright Skies. Bright Skies Flexa is een luchtige, lichtblauwe tint die staat voor een nieuw begin. Bright Skies Flexa weerspiegelt de eindeloze lucht om ons heen en brengt de woonkamer tot leven door de natuur naar binnen te halen. Bright Skies is goed te combineren met diverse kleuren.
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren. Voor buitenkozijnen is 9001 nog steeds een hele populaire tint.
RAL 9235. Even voor de goede orde: de kleur RAL 9235 bestaat niet. Het kleurnummer 9235 is roomwit en is een kleur van Wijzonol. Je kunt Wijzonol kleuren dus ook niet omzetten naar RAL.
Verkeerswit als basiskleur
Zoals we hierboven al hebben genoemd is deze kleur wit heel goed te gebruiken als basiskleur. De combinaties met roze en blauw zijn perfect, maar denk ook eens aan andere kleuren. Een groene kleur past bijvoorbeeld ook prima. Ideaal voor een frisse look die net even anders is.
Combineer RAL 9010 met grijs, aardetinten en donkergrijs of zwart om je huis om te toveren in een stijlvolle oase van rust. Kies voor een houten vloer in een lichte tint of een witte of licht grijze gietvloer om je huis volledig in het scandinavische jasje te steken. Een moderne, strakke woonstijl.
RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016
RAL 9001 lijkt qua kleur een beetje op koffiemelk. Dit is dus een vrij donkere kleur wit. RAL 9010 is al een stuk frisser en lichter, maar niet te kil. RAL 9016 Verkeerswit is een van de lichtste tinten wit uit de RAL collectie.
RAL 9010 is zoals gezegd zuiver wit, terwijl RAL 9001 de term crèmewit mee heeft gekregen. Dit wil zeggen dat Ral 9001, dat vaak voor kozijnen en stopcontacten wordt gebruikt, meer beige oogt. RAL 9010 oogt ietwat meer geel en ziet eruit als gebroken wit wanneer je RAL 9010 vergelijkt met spierwit.
Het licht van buiten en de verlichting in je woning hebben een grote invloed op de kleur van je muren. Voor een muur waar veel licht op valt, kan je beter een witte tint kiezen die iets donkerder is dan de gewenste tint. Ook de ondergrond en het oppervlak zijn enorm belangrijk in je keuze voor de juiste wittint.