Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Dubbele plissé gordijnen worden ook wel duettes genoemd. Deze gordijnen hebben een “dubbele” structuur, waar niet alleen lucht inzit welke warmte tegen kan houden, maar ook vaak nog aluminium bestanddelen om het materiaal verduisterend te maken. Daardoor zijn ze extra geschikt om warmte tegen te houden.
Wat men vaak vergeet is dat de kleur van een screendoek niet alleen mooi moet zijn, maar ook effectief! Wil je verkoeling in huis, een zwarte kleur absorbeert in het algemeen warmte en is effectiever in het weren van de zon wanneer we het vergelijken met een wit doek.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
In principe zijn jaloezieën, rolgordijnen, Duette®, Plissé en Facette® en Twist shades goed geschikt om de zon buiten te houden. Wil je naast het buitenhouden van de zon ook goed beschermd zijn tegen UV-straling, dan zijn Silhouette® Shades hier het allerbeste voor.
De allerbeste keuze op het gebied van isolatie is het plisségordijn. Met name duo plisségordijnen hebben een hoge isolatiewaarde. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof. Hierdoor wordt zowel kou als hitte tegengehouden.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Witte kleding zou ons lichaam koeler houden dan donkere kleding. Maar weet je dat dat een fabeltje is? In werkelijkheid beschermt juist zwarte kleding ons het allerbeste tegen de warmte.
#1 Rolluiken
De beste zonwering om de warmte buiten te houden zijn op de eerste plaats rolluiken. In combinatie met een gesloten raam houden ze het meeste warmte tegen, aangezien deze volledig afsluitbaar zijn. Via ramen verlies je immers de meeste koelte.
Ontdek de voordelen van witte rolgordijnen
Omdat wit het zonlicht meer weerkaatst in vergelijking met donkere kleuren. Hierdoor blijft de warmte zo veel mogelijk buiten. Altijd handig om dit in je achterhoofd te houden wanneer je op zoek gaat naar nieuwe raamdecoratie.
Witte verduisterende rolgordijnen en vouwgordijnen bieden een goede oplossing voor ramen aan de zonkant. De achterkant van deze rolgordijnen en vouwgordijnen hebben een verduisterende en warmtewerende functie. Ze houden het uv licht goed tegen.
Lakens of dekens
Een van de goedkoopste en gemakkelijkste manieren om ramen (tijdelijk) te bedekken – bijvoorbeeld tijdens een hittegolf – is het gebruik van dekens of lakens die je al hebt. Hoe donkerder en dikker de deken of het laken, hoe beter het de zon zal tegenhouden.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Plisségordijnen met een honingraatstructuur hebben de beste isolatiewaarde. Door de dubbele stoflaag ontstaan er luchtkamers in het plisségordijn die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Verduisterende dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde zorgen voor een nóg betere isolatie.
Zonwerende gordijnen hebben een dubbele functie. Ze zijn mooi en stijlvol en houden bovendien het hinderlijke zonlicht tegen. Deze gordijnen kunnen zowel voor een woonkamer of slaapkamer worden gebruikt maar zijn ook bij uitstek geschikt voor een werkruimte of kantoor.
Wat volgens Boerstra een beetje kan helpen: doe je gordijnen dicht, en duw ze áchter je radiator. Op die manier komt de warmte zoveel mogelijk naar binnen. "Er is ook nog een ander trucje. Dat je huishoudfolie achter latjes tegen je ramen zet.
Welke gordijnen houden warmte tegen? Gordijnen met een witte coating aan de achterkant zijn verduisterend, reflecterend en warmtewerend. Je vindt de coating terug op allerlei stoffen en in allerlei uitvoeringen. Het kan dus een rolgordijn zijn, een paneelgordijn of plissé gordijn.
Als je de raamdecoratie op de voordeur monteert, zijn plisségordijnen het meest geschikt. Deze worden namelijk ingespannen op het raam. Zoek je raamdecoratie voor naast de voordeur? Dan zijn bijvoorbeeld houten jaloezieën of rolgordijnen ideaal!
Wat zit er in UV-beschermende kleding? Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden van chemische stoffen in synthetische kleding zijn elastaan, polyamide en polyester.
Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling. Andere vezels, zoals ongebleekt katoen, bevatten een natuurlijk pigment dat UV-straling absorbeert (en dus niet doorlaat).
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.