Kies voor donkere kleuren Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Zweet is van zichzelf helder van kleur. Maar wanneer het zweet in aanraking komt met kleding (in bijvoorbeeld de okselstreek) zal het opdrogen. De zouten, vetten en eiwitten in het zweet laten hun sporen na. Deze vlekken zijn over het algemeen goed te verwijderen middels de wasmachine.
Probeer luchtige en wijde kleding te dragen. Zorg dat je kleding ventileert, dus geen latex pakje.. Grapje natuurlijk, maar de juiste kleding zorgt ervoor dat je het minder snel warm krijgt en je zweet makkelijker kan verdampen. Het advies: laagjes!
Draag luchtige kleding van katoen.Was u elke dag met water en zeep.Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Kies voor donkere kleuren
Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk. Wit is op zich wel een veilige keuze, alleen kan je hierin juist wel lelijke vlekken krijgen.
Plantaardige stoffen
Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
Natuurlijk zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Denk bijvoorbeeld aan katoenen en linnen stoffen, die ademen en niet direct bloedheet aanvoelen. Natuurlijke materialen zijn tijdens een hittegolf altijd beter dan synthetische materialen.
Maar het allergrootste nadeel is dat synthetische materialen zweetgeur vasthouden en snel gaan stinken. Dat komt doordat zweet niet alleen bestaat uit water, maar ook uit een olie-achtige substantie. Vochtafstotende materialen kunnen deze substantie niet afstoten of absorberen, waardoor die in de stof doordringt.
Het overmatig zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar meestal blijft het beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. De gebieden waar hyperhidrosis het meest voorkomt zijn de oksels, het gezicht, de handpalmen en de voetzolen.
Welke stoffen dragen het fijnst wanneer de temperaturen omhoog schieten? Blijf in elk geval weg van kunststoffen zoals polyester en viscose, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen. Deze stoffen helpen je het hoofd koel te houden, en zijn bovendien een duurzame optie.
Mensen met anhidrose hebben geen, of slecht functionerende zweetklieren. Dat heeft vaak weer een dieperliggende oorzaak, zoals een zenuw-aandoening, lepra, diabetes of dysplasie. Met anhidrose zweet je niet en kan je lichaamswarmte onvoldoende afgevoerd worden.Je lichaam wordt dus te warm en je voelt je beroerd.
Het blijkt dat fitte mannen aanzienlijk meer zweten dan fitte vrouwen. Dezelfde hoeveelheid van de zweetklieren kan geactiveerd zijn (bij mannen en vrouwen), maar vrouwen produceren minder zweet uit elke klier.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet.
Zweten is juist goed voor de huid. Zo wordt door zweten de huidspanning of huidturgor verhoogd, waardoor het vermogen van het water om zich aan andere moleculen te binden groter wordt. Dit betekent dat zweet gemakkelijker bepaalde stoffen uit de huid kan wegleiden, waardoor de huid gezonder wordt.
Wassen met azijn
Azijn - hoe simpel ook - is topspul. Zorg ervoor dat je altijd een paar flessen op voorraad hebt. Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien.
Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen.
De precieze oorzaak is niet helemaal bekend. In sommige gevallen zijn medicijnen (zoals bepaalde hormoonpreparaten en slijmverdunners) de oorzaak. Vaak en veel gekruid eten, overmatig koffie drinken en veel roken kunnen het zweten verergeren. Stress is ook een veel voorkomende oorzaak.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.