Witte zonwering reflecteert zonlicht, maar absorbeert minder. Zwarte zonwering absorbeert veel zonlicht, maar reflecteert minder.
Voor iedere woning zijn er rolluiken beschikbaar met een passende uitstraling. Bij lichte kleuren wordt het 'pantser' wel minder warm dan bij donkere kleuren. Voor het weren van warmte adviseren wij daarom te kiezen voor een lichtere kleur rolluik.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Die kleur is in de zomer eerder een voordeel dan een nadeel. De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Verschillende kleuren
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
#1 Rolluiken
De beste zonwering om de warmte buiten te houden zijn op de eerste plaats rolluiken. In combinatie met een gesloten raam houden ze het meeste warmte tegen, aangezien deze volledig afsluitbaar zijn. Via ramen verlies je immers de meeste koelte.
De beste kleur voor je rolluiken is zilver, gewoon de kleur van aluminium. Is dit niet jouw smaak? Dan zijn wittinten en licht gekleurde rolluiken ook een goede optie. Deze nemen namelijk ook niet snel warmte op.
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Hou de zon tegen
Beperk het 'broeikaseffect' door gordijnen dicht te trekken, stores neer te laten en luiken te sluiten, vooral in ruimtes met rechtstreekse bezonning. Kies voor zonwering altijd een lichte kleur, want die weerkaatst warmte en zonlicht in plaats van ze te absorberen. Hou slaapkamers overdag donker.
Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon.
Energieleverancier EON stelde vast dat 37% van de warmte in huis verloren gaat via deuren en ramen. Rolluiken kunnen hier een behoorlijke impact op hebben. Zo kunnen rolluiken ervoor zorgen dat er maar liefst jaarlijks 10% bespaard kan worden op de totale energierekening. Zo wordt uw huis duurzamer en energiezuiniger.
OVER DE KLEUREN VAN STERREN
De kleur van een ster geeft aan welke temperatuur hij heeft: de koudste en oudste sterren zijn roodachtig, terwijl de heetste en jongste blauwig zijn.
Verschillende wetenschappelijke studies suggereren dat het vooral afhangt van de activiteit die je gepland hebt. Witte kleding zal immers logischerwijs de stralen van de zon weerkaatsen, terwijl zwarte kleding ze net absorbeert – zoveel is duidelijk.
De blauwe vlam ontstaat wanneer de luchtschijf iets open gedraaid is. De verbranding is nu wel volledig. Er ontstaan geen roetdeeltjes die de vlam geel kleuren. We zeggen de vlam is kleurloos, in werkelijkheid zie je een lichte blauwe gloed.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Indien we wit dragen, wordt deze lichaamswarmte teruggekaatst naar het lichaam. Zwarte kledij zal de zonnewarmte opnemen, maar ook de straling van het lichaam, waardoor we onze hitte kwijtraken. Wanneer we gehuld zijn in wit, zal het dus veel moeilijker zijn voor het lichaam om af te koelen.
Ook een inkoppertje misschien: het dragen van licht gekleurde kleding houdt je koeler dan zwarte kleding. Lichte kleuren reflecteren zonlicht, waar donkere kleuren het zonlicht absorberen. Kies dus voor je witte, beige of tan items in plaats van voor je 'zomerse' all black-outfit.
Wil je een rolluik met een goede garantie en een hoge levensduur, dan is het verstandig om een rolluik van een A-merk aan te schaffen. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan Heroal, Verano, Winsol, Smits of Roma. Dit zijn stuk voor stuk rolluiken die een lange levensduur en een solide uitstraling hebben.
Dit zorgt voor een afname van het warmteverlies in uw woning, waarmee u jaarlijks aanzienlijk op uw stookkosten bespaart. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een woning met rolluiken bespaart al gauw 10% op de jaarlijkse stookkosten.
De gemiddelde levensduur van een rolluik betreft 15 jaar. Deze levensduur is echter sterk afhankelijk van de gebruiksintensiteit, de mate van onderhoud en de zwaarte van het rolluik. Het herstellen van een rolluik is vaak goedkoper dan het opnieuw aanschaffen van een rolluik.