Sommige kleuren van het invallend licht worden gereflecteerd, terwijl andere kleuren worden geabsorbeerd. Een sinaasappel absorbeert vooral de paarse, blauwe, groene,... kleuren van
Bestraald met alle kleuren licht: weerkaatst alle kleuren. Het oog ziet dat als "wit". Zwart is geen kleur: het reflecteert niets (daarom is een perfect donkere kamer zwart: niets kaatst licht terug). Het oog ziet dat als "zwart".
Als licht op een voorwerp valt en absorbeert, dan verdwijnt de lichtstraal in het materiaal en wordt het voorwerp warmer. Een materiaal dat alle kleuren licht absorbeert, noemen we zwart (zie de linker onderstaande afbeelding).
De kleuren die het licht het meest weerkaatsen zijn lichte kleuren, wit en nuances van wit. In het palet van lichte kleuren zijn er sommige die een warme toets verlenen aan licht. Dat is het geval met beige en gele pasteltinten.
reflecteren = terugkaatsen. Wat licht in een spiegel doet. Of een bal die je tegen de muur gooit. Als licht reflecteert, dan zie je het voorwerp.
Ideaal heeft een spiegel geen kleur omdat het 100% van alle golflengten weerkaatst. In de praktijk echter is dat niet helemaal het geval. De meeste gewone spiegels zijn van gewoon (groen) glas gemaakt met een dunne laag zilver of aluminium (beide een grijzige kleur) er achter.
Welke kleur reflecteert een blauwe auto? Een blauwe auto lijkt in het gele licht zwart omdat de gele kleur licht niet wordt weerkaatst. De blauwe auto absorbeert het gele licht. Omdat de auto geen licht weerkaatst, net zoals een zwart voorwerp, lijkt het zwart.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
De kleur van het licht dat wordt weerkaatst door een voorwerp is de kleur zoals wij dat voorwerp waarnemen. Witte voorwerpen weerkaatsen alle kleuren licht, en zwarte voorwerpen absorberen juist alle kleuren licht.
Nachtzicht kan bij rood/groen-kleurenblinden beter zijn in het donker zien omdat de verwerking van de signalen van kegeltjes en staafjes anders is.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Primaire kleuren
Het licht dat op voorwerpen valt, bestaat dus uit rood, groen en blauw licht. Als dit voorwerp er voor ons rood uitziet, betekent dit dat groen en blauw licht is geabsorbeerd door dat voorwerp en het rode licht is teruggekaatst.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Daarom zie je weinig beige, lila of terracotta op vlaggen: die kleuren springen er niet erg uit. Helderrood, blauw en wit doen dat wel. Die kleuren komen dan ook het vaakst voor op vlaggen. Wereldwijd bevatten maar liefst 155 nationale vlaggen rood, 144 wit en 112 blauw (68 keer donker- en 44 keer lichtblauw).
Wanneer je evenveel rood, oranje, geel, groen, blauw en violet met elkaar mengt zie je wit licht .
De primaire kleuren zijn: rood, geel en blauw. Additief kleurensysteem = Een kleurensysteem dat gebruikmaakt van de primaire kleuren van het licht (rood, groen en blauw). Het mengen van de drie primaire kleuren levert wit op. Zie ook subtractief kleurensysteem.
Rood wordt ervaren als de warmste kleur en blauw als de koudste kleur.
Licht kan op twee manieren worden weerkaatst: - Op een ruw en dof voorwerp weerkaatst een lichtstra al in alle richtingen (diffuus). - Op een glad en glanzend voorwerp weerkaatst een lichtstraal op een voorspelbare manier die we spiegelen noemen. Je kunt uitleggen wat we bedoelen met de normaal bij een spiegel.
Indien wit licht (dat een mengsel is van allerlei kleuren) invalt op een rood oppervlak, dan zal dit oppervlak op rood na alle kleuren van het spectrum absorberen. Het rode licht wordt gereflecteerd en dit teruggekaatste licht wordt waargenomen.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Als we kijken in de regeling voertuigen, staat dat auto's twee functionerende koplampen moet hebben die niet anders dan wit of geel mogen uitstralen. Ook in de APK-eisen wordt benoemd dat andere kleuren niet zijn toegestaan.
Dat zwarte auto's warmer worden dan witte auto's als je ze in de zon parkeert, is bekend. Maar hoeveel scheelt het precies? Volgens de wetenschap reflecteert een witte lak tot wel 60 procent van de warme zonnestralen, bij zwarte lak is dit 5 procent.
Zonlicht wordt geabsorbeerd door donkere houten fruitschalen, terwijl het juist wordt weerkaatst door lichte metalen fruitschalen. En denk ook eens aan de fotolijstjes, het mooie grote dienblad op het aanrecht in de keuken, de deurknoppen op je kamerdeur en die grote plantenbakken in de hoek van de kamer.