Wat gebeurt er met je huis als je uit elkaar gaat?

Wat gebeurt er met de overwaarde van ons huis als we gaan scheiden? Is het huis van jullie beiden, dan moet de overwaarde verdeeld worden. Neem jij de woning over, dan moet je je ex-partner zijn of haar deel van de overwaarde uitbetalen. Vertrek jij uit de woning, dan moet je ex-partner jou geld meegeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Wat als je uit elkaar gaat koophuis?

Uit elkaar met samenlevingscontract en koophuis

In het samenlevingscontract staat wat jullie hebben afgesproken over de verdeling hiervan. Bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en koophuis moet je naar de notaris om de overdracht te regelen. Je hoeft niet naar de rechter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitelkaar.nl

Wat gebeurt er met je hypotheek als je uit elkaar gaat?

De vertrekkende partner krijgt de helft van de waarde van het huis. Minus de helft van de eventuele restschuld van de hypotheek. De blijvende partner zal de vertrekkende partner moeten uitkopen. Hiervoor kun je mogelijk de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op obvion.nl

Wie heeft er recht op het huis bij scheiding?

Bij echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Wie dat is, hangt af van uw situatie. Bent u allebei eigenaar, dan moet u de woning verdelen of verkopen. U kunt ook in het echtscheidingsconvenant afspreken wie er blijft wonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Kan ik mijn vrouw het huis uitzetten?

Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Scheiden met een hypotheek: wat moet je regelen als je uit elkaar gaat? | Funda

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat als je ex je niet kan uitkopen?

U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Hoe lang mag ex in woning blijven?

De ex-partner die in de echtelijke woning woont kan op grond van art. 3:178 lid 1 BW de rechter verzoeken de woning voor maximaal drie jaar onverdeeld te laten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op silkadvocaten.nl

Is uitkopen verplicht bij scheiding?

Is uitkopen van uw partner verplicht? Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verkoopmakelaaroffertes.nl

Hoe werkt uitkopen huis?

Degene die in de woning blijft wonen na een scheiding, kan de ander 'uitkopen'. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Kan ik uit mijn eigen huis gezet worden?

De verhuurder kan uiteindelijk aan de rechter vragen om de overlastgever uit de woning te zetten als hij zich niet gedraagt volgens de gemaakte afspraken. Bij koopwoningen kan dit duidelijk niet. Bij een huurwoning, treedt de verhuurder op tegen de overlast (bijvoorbeeld met bemiddeling of een gedragsaanwijzing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetccv-woonoverlast.nl

Wat kost uitkopen?

Als je het huis overneemt moet je ook extra registratierechten betalen: de verdeeltaks, in de volksmond ook wel miserietaks genoemd. Was je getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan bedraagt deze taks 1% van de waarde van het huis. Voor feitelijk samenwonenden is dit 2,5%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onesto.vlaanderen

Waar moet je op letten als je uit elkaar gaat?

Checklist scheiden / uit elkaar gaan
  • Ga na wat er is vastgelegd. ...
  • Partneralimentatie. ...
  • Verdeel je pensioen. ...
  • Gezamenlijke woning? ...
  • Check de gevolgen voor je belastingaangifte en - teruggave. ...
  • Heb je recht op toeslagen? ...
  • Maak een nieuwe begroting. ...
  • Verdeel de gezamenlijke rekeningen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzeringeldzaken.nl

Wie betaalt de hypotheek bij scheiding?

Wie betaalt de hypotheek als je allebei in de woning blijft wonen? Dan blijf je samen de hypotheek betalen. Je kunt onderling afspraken maken voor de verdeling van de gezamenlijke kosten en dat je daarnaast ieder je eigen kosten voldoet zodat daar geen discussies over zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingsconsulente.nl

Hoe kun je je partner uitkopen?

Hoe koop je je ex uit? Om je partner uit te kopen moet er in de eerste plaats voldoende geld zijn om dat te kunnen doen. De achterblijvende partner moet over een goed inkomen of flink wat spaarcenten beschikken. Bij uitkopen heeft de partner die het huis verlaat recht op de helft van de waarde van het koophuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op financieel.infonu.nl

Hoe partner uitkopen huis?

Bij uitkopen neemt één van de partners de woning over en daarbij ook de hypothecaire lening. Hier is de hamvraag natuurlijk hoeveel de uitkoopsom bedraagt en of je de hypothecaire lening überhaupt in je eentje kan aflossen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ifinco.be

Wat als samenwonenden uit elkaar gaan?

Wens je de wettelijke samenwoonst te beëindigen, dan moet je dat eveneens bij de gemeente aangeven. Elke partner kan dit alléén melden, zonder verantwoording te geven. De andere partner wordt dan via de gemeente geïnformeerd, in principe via gerechtsdeurwaarder. Dit brengt wat kosten met zich mee.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifin.be

Kun je uitkopen weigeren?

Via een normale procedure in de rechtbank kun je een 'toedeling aan uzelf' aanvragen. Ook hier moet de rechter een besluit nemen en je kunt de rechter vragen om ook de overnameprijs te bepalen. Zo kun je zonder medewerking van de partner de overname rondmaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsprofs.nl

Kan ik mijn ex uitkopen berekenen?

Uitkopen van de ex-partner

De ex-partner die in de woning blijft wonen, betaald de andere een vergoeding voor zijn/haar deel van de woning. De berekening van de vergoeding gebeurt door middel van de woningwaarde minus de openstaande hypotheek. Het bedrag dat overblijft is voor de helft van beide ex-partners.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blisshypotheekadviseurs.nl

Wie betaalt notariskosten bij uitkoop?

Beide partijen betalen alle notariskosten idealiter samen, maar in realiteit moet de uitkopende partij dat bedrag vaak alleen ophoesten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hln.be

Wat zijn de kosten van een scheiding?

Wat kost scheiden gemiddeld

Bij een gemiddelde scheiding liggen de kosten tussen € 2.000,- en € 4.000,-. Soms is een scheiding (aanvragen) echter ingewikkeld, denk aan een partner met een eigen bedrijf of een partner in het buitenland.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Wat als je ex niet meewerkt?

Vervangende toestemming van de rechter

Is het niet gelukt om tot afspraken te komen over de verdeling van de woning en werkt uw ex-partner niet mee? Dan kunt u een verzoek indienen voor vervangende toestemming tot bijvoorbeeld verkoop van de woning van de rechter. Ook hier heeft u een advocaat voor nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op linkadvocaten.nl

Hoe bereken je een uitkoopsom?

Als bij een scheiden een van de partners in de eigen woning blijft wonen, zal deze de andere partner moeten uitkopen. Er moet dan een uitkoopsom worden betaald aan de ex-partner. De uitkoopsom wordt berekend uit de waarde van de woning en de daarop rustende hypotheek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op berekenhet.nl

Kan ik huur vragen aan mijn ex?

Ja dat kan, maar enkel als uw ex daar mee akkoord is. In dat geval wordt er een huurcontract gemaakt, want als niet eigenaar wordt je dan wel huurder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op neobemiddeling.be

Waarom zou je niet moeten scheiden?

Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sonneveltopleidingen.nl

Kan je weigeren om te scheiden?

Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsprofs.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Waarom as pas na 6 weken?
Volgende artikel  
Hoe verlies je hersenvocht?