Het past bij bruintinten zoals camel en nude, bij zwarte en witte kleding en ook bij beige, roze, oranje en rood. Roségoud is tijdloos. U kunt het combineren met alles. Geelgouden sieraden staan vooral mooi op een ietwat donkerdere huid, maar roségoud is mooi op alle huidtinten.
Kijk eens goed naar jezelf en jouw haar- en oogkleur. Bij blauwe en groene ogen en licht haar staat zilver het best, omdat je huid een lichte ondertoon heeft. Bij bruine ogen en donkere haarkleuren staat goud beter, omdat je huid dan waarschijnlijk een warme ondertoon heeft.
Ook bij roségoud bestaat het sieraad nog steeds uit 58,5% goud maar wordt er meer koper toegevoegd waardoor het de herkenbare rosé kleur krijgt. Deze 3 soorten goud kunnen natuurlijk ook met elkaar gecombineerd worden. Bij bicolor sieraden worden 2 soorten goud in één sieraad verwerkt.
Roze goud is een legering van fijn 24 karaat goud met koper en zilver. Het metaal heeft een roze schijn, en verschilt iets van kleur dat roodgoud heeft.
Denk hierbij aan de kleuren blauw, pastel, lavendel, roze, grijs, zwart en wit. Wanneer je veel roestbruin (oker)geel, oranje, olijfgroen en rood tinten draag, staan warme kleuren jou het mooiste en passen gouden sieraden het beste bij jou!
Er zit zwavel in de lucht, waardoor het metaal op je Rose-goud snel dof en geoxideerd wordt. Als je jouw Rose-goud schoonmaakt met een polijstmiddel, worden jouw sieraden beïnvloed. Je moet ook regelmatig je Rose-goud schoonmaken omdat de combinatie van zowel oxiden als sulfiden blijft terugkeren.
In het geval van roségoud wordt het goud gemengd met zilver en koper. De verhouding blijft nog steeds zo dat het goud 14 karaat goud is. Het koper in deze samenstelling zorgt voor de rode kleur. Naast het veranderen van de kleur hebben deze samenstelling ook als voordeel dat ze slijtvaster zijn dan 21 karaat goud.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd. Als je er vervolgens een andere kleur goud van wilt maken, zal je andere metalen moeten toevoegen waardoor je onder het gehalte van 14 karaat gaat komen. En dan mogen wij het in Nederland geen goud meer noemen.
Geelgoud is een legering van goud, zilver en koper, waarbij er meer zilver dan koper is toegevoegd. Roodgoud heeft een hoger gehalte aan koper dan aan zilver. Bij witgoud bestaat de legering uit goud, zilver, koper en een klein percentage andere metalen, waardoor witgoud meer zilver van kleur is dan wit.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.
Als stelregel kun je aanhouden dat goud het mooist past bij donkere kleuren en zilver juist bij lichte kleuren kleding. Daarnaast kun je de keuze afstemmen op je huidskleur. Heb je een koele ondertoon? Dan passen zilveren sieraden het beste.
Bestaat jouw kledingkast vooral uit kleding in warme kleuren (rood, oranje, geel, bruin), dan heb jij waarschijnlijk een warme ondertoon en staan gouden sieraden jou goed. Heb je meer kleren in koelere tinten (blauw, groen, paars, roze)? Dan is zilver misschien een betere (en handigere) match.
Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur. Een olijfkleurig huid kan grijzig lijken naast wit.
Turks goud
Misschien heeft u zelf wel eens goud gekocht in Turkije. Men spreekt wel eens over Turks goud, dat is goud wat roder of geler lijkt. U treft veel van dit soort goud in gouden sieraden aan bij juweliers in Turkije of zelfs op de Grote Bazaar in Istanbul.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
14 karaat goud in een trouwring bijvoorbeeld is 58,333% goud en de rest is een ander metaal zoals koper en zilver. Een trouwring weegt ongeveer 3 gram. De waarde van het goud is dan 3 gram x 58,333% van 31 euro per gram minus de kosten van het smelten. Gemiddeld komt een trouwring dan op € 45.
Geelgoud verkleurt nauwelijks en hoeft bijna niet gepoetst te worden.
Het is een edelmetaal, omdat het niet oxideert. Dit betekent dat het niet roest of verkleurt.
In Nederland komen sieraden van 14 karaat goud het meest voor, met 18 karaat goud op de tweede plek. Dit goud is door de toevoeging van andere metalen harder en dus slijtvaster. Bovendien is het een stuk voordeliger dan hoger karaat goud, omdat 14 en 18 karaat gouden sieraden minder goud bevatten.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Eén karaat is 1/24ste deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat uit 99,99% goud. Terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58,5% goud bestaat. Vanwege deze percentages wordt 8 karaat goud ook wel 333 goud genoemd en wordt 22 karaat met 916 aangeduid.
Het kenmerkende aan Surinaams goud is de gele kleur. Dit komt omdat in Suriname veelal 18k wordt gebruikt en zij meer koper dan zilver vermengen met puur goud. In Nederland wordt er meer zilver dan koper vermengd waardoor de kleur bleker is.