Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
Ook een inkoppertje misschien: het dragen van licht gekleurde kleding houdt je koeler dan zwarte kleding. Lichte kleuren reflecteren zonlicht, waar donkere kleuren het zonlicht absorberen. Kies dus voor je witte, beige of tan items in plaats van voor je 'zomerse' all black-outfit.
Witte kleding zal immers logischerwijs de stralen van de zon weerkaatsen, terwijl zwarte kleding ze net absorbeert – zoveel is duidelijk. Maar wat de meeste mensen vergeten is dat warmte niet enkel afkomstig is van de zon, maar ook van je eigen lichaam.
Het is belangrijk om lichte stoffen te dragen. De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Conclusie; wit laat meer straling door. Oké, de warmte-opbrengst wordt dan wel weer gecompenseerd door de licht-reflecterende eigenschappen. Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
#1 Rolluiken
De beste zonwering om de warmte buiten te houden zijn op de eerste plaats rolluiken. In combinatie met een gesloten raam houden ze het meeste warmte tegen, aangezien deze volledig afsluitbaar zijn. Via ramen verlies je immers de meeste koelte.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Voor iedere woning zijn er rolluiken beschikbaar met een passende uitstraling. Bij lichte kleuren wordt het 'pantser' wel minder warm dan bij donkere kleuren. Voor het weren van warmte adviseren wij daarom te kiezen voor een lichtere kleur rolluik.
Welke kleur zonnedoek kies ik? Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of de kleurkeuze van het schaduwdoek van invloed is op de werking van het doek. Kleur is en blijft altijd persoonlijk. De bescherming tegen schaduw is dan ook gelijk bij elke kleur en niet bij de ene kleur beter dan bij de andere.
Rood wordt ervaren als de warmste kleur en blauw als de koudste kleur.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Gewone kleding
Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Je kunt zoals hierboven al beschreven het beste kiezen voor uv-werende kleding.
Zonlicht bestaat uit de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en violet. Een regenboog ontstaat als regendruppels het licht van de zon weerkaatsen. Aan de buitenkant van de regenboog zie je altijd de kleur rood. Daarbinnen komen de andere kleuren van het zonlicht, in de volgorde zoals ze hierboven staan.
Lichte kleuren laten meer uv-straling door dan donkere kleuren. Donkere kleuren weren de uv-stralen zelfs even goed als een zonnebrandcrème! Een enorme plus op het gebied van veiligheid.
20-24 graden: korte kleding is perfect
Maar als je stil zit, of op een winderige locatie bent, dan kan het nog behoorlijk fris zijn. Draag in dat soort gevallen een driekwart broek, midi rok een halflange jurk. Laat de crop top ook nog even in de kast liggen. Je bent dan net iets beter bestand tegen de wind.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.