Best kies je ongeveer 2 tinten lichter dan je natuurlijke teint. De gouden regel: een lichte huid staat het best met een ijzige, parelkleurige of lichtroze highlighter terwijl een gebruinde huid nog meer straalt met een bronzen, champagnekleurige tint.
De adertest. Ga in het daglicht staan en kijk naar de aderen aan de binnenkant van je polsen. Als je aderen wat groenig zijn, dan heeft je huid een warme ondertoon. Paarsblauwe aderen wijzen op een koele ondertoon, groenblauwe aderen op een neutrale ondertoon.
Houd een wit papier bij je gezicht
Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Als je een donkere huid hebt met warme ondertoon zullen bronzen of gouden highlighters jouw huid complimenteren. Bij een medium getinte huid staan veel highlighters mooi, van champagne tot perzikachtig en zelfs roze. Je highlighter kun je ook uitkiezen op basis van je huidtype.
Beste pen: Yves Saint Laurent Touche Eclat Miel Lumière
Hoewel hij ook geliefd is als concealer, staat de Touche Eclat formule van Yves Saint Laurent vooral bekend als highlighter. Deze penverpakking maakt hem erg gebruiksvriendelijk en makkelijk mee te nemen.
Een primer vervaagt oneffenheden, zorgt ervoor dat de rest van je make-up langer blijft zitten én, als je voor de glowy variant gaat, geeft het je velletje een mooie gloed. Gebruik hem voor je de rest van je make-up aanbrengt, of meng hem met je foundation.
De gebieden waar je je highlighter aanbrengt zijn je jukbeenderen, de brug en het puntje van je neus, je kin, je cupidoboog en boven je slapen bij je wenkbrauwen. Je kunt ook nog een stapje verder gaan en de binnenste hoeken van je ogen en je wenkbrauwbot highlighten.
Highlighter als oogschaduw
Geen tijd om een uitgebreide oogmake-up look uit te werken, grijp dan naar je highlighter! Niet om je jukbeenderen te accenturen, maar gebruik je highlighter gewoon als oogschaduw. Door snel even wat highlighter op je oogleden aan te brengen, creëer je binnen no-time een stralende look.
Kies voor een matte of satijnachtige oogschaduw en vermijd glanzende, metallic oogschaduw, die versterken juist rimpels en lijntjes. Gebruik ook geen crèmeachtige oogschaduw als die niet direct opdroogt, deze vult rimpels en lijntjes en gaat in de oogvouw zitten.
Kijk naar de aderen in je polsen of je aderen een blauwe tint hebben of meer groen zijn. Bij een blauwe tint heeft je huid een koele ondertoon. Als je aderen meer aan de groene kant zijn heb je een warme ondertoon. Soms is het lastig te zien, of zijn je aderen groenblauw.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Kies voor onder je ogen een concealer die niet meer dan één of twee tinten lichter is dan je eigen huidskleur. Voor de andere delen van je gezicht heb je een concealer nodig die exact de tint van je foundation is. Heb je last van gemiddelde tot ernstige verkleuringen? Gebruik dan een concealer met meer pigment.
Warme huidskleur
Bij een warme ondertoon is het mooi om warme kleuren aan te trekken. Denk hierbij aan rood en oranje, maar ook goud en geel zullen mooi staan. Als je wilt gaan voor wat diepere kleuren dan kun je het beste kiezen voor blauw, lichtgroen, donkergroen of turquoise.
Om te bepalen of je een koele ondertoon hebt, kan je een stukje zilveren folie naast je gezicht houden. Merk je dat je gezicht helemaal opleeft? Dan ben jij een koel kleurtype. Kies voor koele kleuren met een blauwe ondertoon zoals wit, turquoise, en lila.
Met een beetje highlighter aan de binnenkant van je ooghoeken laat je je ogen groter en frisser lijken. Je verdoezelt er makkelijk die paar uurtjes slaap te weinig mee. Vlak onder het bovenste puntje van je wenkbrauwboog. Ook weer om je blik open te trekken en je ogen optisch groter te laten lijken.
Breng bronzer aan net onder je jukbeenderen om je gezicht wat meer vorm te geven of jezelf te voorzien van een sunkissed kleurtje. De blush breng je aan net boven de bronzer. En dus niet alleen op de appels van je wangen. Als laatste breng je highlighter aan op en net boven je jukbeenderen.
Waar komt m'n blush? Een vuistregel uit de oude doos: glimlach naar jezelf in de spiegel, zodat de appeltjes van je wangen verschijnen. Op het bolle gedeelte van de wangen komt je blush. Werk de blush vervolgens uit richting de slapen of oren, afhankelijk van je gezichtsvorm en het effect dat je wil bereiken.
Je gebruikt hiervoor een poeder of crème die twee tinten donkerder is dan je eigen teint. Highlighten gebeurt dan weer met lichtere of glanzende tinten in crème- of poedervorm. Highlighten versterkt het contouren, laat je gelaatstrekken naar voren komen en geeft je een mooie, gezonde 'glow'.
Over het algemeen gebruik je twee kleuren om te contouren: eentje die lichter is dan je huid en eentje die donkerder is. De donkere kleur zou ongeveer twee tot drie tinten donker moeten zijn dan je huidskleur of foundation en om te highlighten ga je voor een kleur die een à twee tinten lichter is dan je basis.
Highlighter is een gekleurde crème- of poeder met een glanzende teint erin. Dit zorgt voor de vorm en glans in je gezicht, met een beetje highlighter op je gezicht creëer je gelijk een frissere blik. Onmisbaar dus voor je make-up look! Het wordt vaak gebruikt om je look wat intenser en opvallender te maken.
Altijd eerst foundation! Doe je eerst de concealer, dan smeer je het er immers zo weer af met foundation. Hetzelfde geld voor roodheid rond je neus of op andere plekken: éérst foundation om de boel 'rustiger' te laten ogen, zo zorg je er ook voor dat je niet te ver doorslaat met het wegpoetsen.