Kleur primer is tegewoordig altijd grijs.
Het bepalen van de kleur
Kleuren voor grondverf zijn meestal beperkter in aanbod dan die voor lakverven. Op zich niet verwonderlijk, aangezien er altijd over grondverf heen wordt geschilderd. Grondverf wordt meestal in standaard kleuren geleverd. Maar aanbieders willen ook wel eens de kleur op maat maken.
Het verschil primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie. Grondverf zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt gemaakt, door de grovere bestandsdelen in de grondverf. Ook kan de laklaag zo beter hechten. Een primer daarentegen zorgt weer voor een betere bescherming tegen roest en UV-stralingen.
Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op. Op die manier zal je bij de tweede laag verf nooit een mooi resultaat behalen.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.
Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt. De ideale temperatuur om bij te schilderen ligt ergens tussen de 10 en 23 graden.
De exacte oppervlakte die je kan schilderen met een liter staat doorgaans aangegeven op de verfpot. Grondverf of primer is doorgaans iets duurder.
Wij merken dat de termen 'primer' en 'grondverf' vaak door elkaar gebruikt worden. Veel doe-het-zelvers gaan ervan uit dat dit dezelfde soort verf is. En dat is ook zo, primer is eigenlijk de Engelse term voor grondverf. Verder zit er geen verschil in primer of grondverf en kunnen beide dus prima gebruikt worden.
Primers zien eruit als een stevige gel of crème en zitten meestal in een pompflesje of in een tube. Er bestaan echter ook primers in poedervorm. We leren je graag alles over make-up benodigdheden en de basis make-up technieken in onze cursus make-up (basis)!
Een belangrijke tip: kies vooral een primer uit die past bij jouw huidtype, want voor elke huidsamenstelling is er specifieke make-up primer. Denk bijvoorbeeld aan een primer voor een oudere huid of een primer voor een vette huid. Al zijn er talloze primers voor de gevoelige huid te vinden.
Ga je voor een retouche( een make-up die je niet ziet, maar je wel mooier maakt) , dan kun je ook alleen primer gebruiken zonder andere make-up, zeker als je van nature een mooie en gezonde huid hebt. Het zorgt ervoor dat je gelaat er nog wat frisser en stralender uitziet.
Grondverf (of primer) wordt traditioneel aangebracht over een onbehandelde ondergronden of over bestaande verflagen die niet goed hechten. Als je grondverf gaat aanbrengen over bestaande verflagen, is het belangrijk om te controleren of deze verflagen wel goed hechten.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn.
Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is.
Ja, je kunt zeker terpentine verf over watergedragen verf schilderen.
Op nieuwe ondergronden die nog nooit geschilderd werden moet je altijd een primer aanbrengen. Heb je scheuren, gaten of barsten in de ondergrond hersteld met een plamuur of vulmiddel? Dan moet je op die plaatsen altijd een primer aanbrengen vóór je gaat schilderen.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
De Sikkens Rubbol Primer is de beste grondverf. Deze primer heeft de beste hechting op diverse ondergronden en heeft vullende eigenschappen. Hierdoor krijg je een zeer strak resultaat. De Rubbol Primer is online een stuk goedkoper dan in de fysieke winkel.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Ook bij deze toepassing geldt dat de exacte droogtijd afhankelijk is van het product dat je gaat gebruiken. De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag.
Wacht na de primer een paar minuten tot de huid het product goed heeft opgenomen en dan kun je overgaan op foundation en make-up.
Denk bijvoorbeeld aan eerder bewerkt hout. Het kan voorkomen dat door oneffenheden de verf niet goed meer hecht. Een primer zorgt ervoor dat je alle beschadigingen en oneffenheden gemakkelijk kunt opvullen, zodat je een mooie gladde ondergrond hebt voor de afwerklaag.