Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen. Maar waarom is dat zo? Beide kabels zien er (los van het kleurverschil) hetzelfde uit en het draad is in beide gevallen even dik.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
De fasedraad is bruin van kleur. De fasedraad zorg voor de stroomtoevoer. Hier staat dus altijd spanning op, ofwel de plusdraad. De spanning die een fasedraad levert is 230V.
Reacties. Blauw aan blauw en bruin of zwart aan bruin of zwart. Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Multimeter op gelijkstroom zetten, plusdraad van de multimeter naar de ene draad, min van multimeter naar de andere draad. Meet je +12V, dan is die draad die aan de plus van je meter zit de +, meet je -(min)12V, dan is de andere draad de +.
De standaard is om aan accuzijde de plus (=rode draad) aan het mannetje te zetten. Het ietwat platte ezelsbruggetje 'pikkie=plus'. Dat rood plus is en zwart min, is redelijk universeel.
Als je een kroonluchter of andere soort plafondlamp ophangt, moet je eerst de drie draden vinden die uit het gat in het plafond komen waar de lamp geplaatst gaat worden. Herken dat de zwarte draad de positieve draad is. De witte draad is de negatieve draad en de groene draad is de aardingsdraad.
De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan.
De bruine (of zwarte) fasedraad sluit je aan op ingang 'L1'. De blauwe nuldraad plaats je in de opening waar 'L2' bij staat. Er zijn nu nog twee opening over in het midden van de schakelaar. Deze zijn bedoeld voor de draden die naar de lamp of het elektrische apparaat lopen.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Fasedraad wordt met de letter 'L' aangeduid dat staat voor het Engelse woord 'live'. Er worden ook wel drie fasedraden gebruikt. Dan is de aanduiding L1, L2, L3 voor de verschillende schakeldraden. De afkorting 'N' staat voor het Engelse woord 'neutral'.
Dat rood plus is en zwart min, is redelijk universeel.
U herkent het fasedraad niet alleen aan z'n bruine kleur. Ook wordt het fasedraad wel L-draad genoemd. De 'L' staat hierbij voor “live” en wordt enkel gebruikt bij een eenfasespanning. Onder meer bij het aansluiten van een stopcontact is er vaak sprake van een eenfasespanning.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.
Sluit de rode startkabel aan
De ene is de positieve knop. Daarop staat het teken “+” in het rood. De andere is de negatieve knop en draagt het teken “-” in het zwart.
De kleur fasedraad (vaak aangeduid met P) was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. De kleur nuldraad (vaak aangeduid met N) was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De kleur aardedraad (vaak aangeduid met een “antenne”-symbool) was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen.
Bij een diesel zal namelijk de startstroom een stuk hoger zijn, dan bij een benzine auto. Andersom is dan ook absoluut geen probleem. Startkabels voor een diesel kun je voor een benzine auto prima gebruiken.
meestal is de + de binnenste, en de - de buitenste aansluiting. vaak is de plus-draad ook gemarkeerd met een witte streep oid. Staat ook dikwijls gemarkeerd op de adapter zelf.
De fasedraad is een elektriciteitsdraad met een bruin omhulsel die zorgt voor de toevoer van stroom naar elektrische apparaten. De spanning die een fasedraad voert, bedraagt 230 volt. Samen zorgen de fasedraad en de nuldraad voor het transport van stroom naar elektrische apparaten en vanaf elektrische apparaten.