Kleding wat gemaakt is van een stevige stof blijft het mooiste als je het ophangt aan een kledinghanger. Dit zijn items zoals jasjes, blazers, pantalons, jurken en blouses. Door het ophangen blijven deze items mooi in vorm en voorkom je ook dat de kleding gaat kreuken.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
De kledingstukken die snel kreuken of die je moeilijk op kunt vouwen, zoals jurken, pantalons en dikke vesten, hang je op een kledinghanger. Zo blijft je kleding kreukvrij en hoef je 's ochtends geen tijd vrij te maken om te strijken. Tip: om plaats te winnen, kun je ook een kledinghanger kopen voor riemen.
Beter opvouwen
Om wollen truien zo lang mogelijk mooi te houden, kun je ze het beste opvouwen. Ophangen is een slecht idee, omdat de vezels zo kunnen uitrekken. Bovendien blijft het kledingstuk zo mooi in vorm.
Jurken, jumpsuits, jassen en blazers hang je ook op. Onthoud dat je voor zwaardere items stevige hangers gebruikt, bijvoorbeeld van hout. Sweaters kun je het beste opvouwen, zo behouden ze hun vorm het beste. Stoffen als wol en kasjmier rekken uit als ze worden opgehangen.
Als je deze ophangt kunnen ze hun vorm kwijtraken en uitrekken. Het beste is om deze gebreide kledingstukken op te vouwen en op te bergen in lades of planken in de kast. Kleding die je het beste opgevouwen op kunt bergen zijn vooral gebreide en wollen truien en vesten, en spijkerbroeken.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
In iedere slaapkamer heb je er wel een: een stoel of fauteuil waar de kleding zich opstapelt. Helaas ziet het er eerder chaotisch uit dan chic. Veel cooler en overzichtelijker: een kledingladder. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en hij is ideaal om je kleren netjes aan op te hangen.
T-shirts hang je dubbel over de lijn en zet je aan de zijkanten vast met een wasknijper. Dus niet aan de schouders vastknijpen. Om kreuken te voorkomen hang je korte broeken en rokjes op aan de tailleband. Een jurkje hang je met wasknijpers aan de schouders op of beter nog aan een kleerhangertje.
Liggend drogen
Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn. De beste manier om deze te drogen is dan ook liggend.
Let op het volgende: 1) Sorteer op artikelgroep, ongeacht of je nou hangt of legt. Broeken bij broeken, T-shirts bij T-shirts, alle jurkjes bij elkaar, jasjes en ga zo maar door. 2) Het liefste leg en hang je ook nog alles op kleur.
Maak twee denkbeeldige lijnen van de hals naar beneden. Vouw het shirt (op de denkbeeldige lijn) naar binnen en vouw de mouw terug. Een korte mouw kun je recht terug vouwen, maar een lange mouw moet je iets schuin terug vouwen; Herhaal dit bij de andere zijde van het shirt.
Hang broeken op aan de zomen van de broekspijpen, om het drogen te vergemakkelijken. Hang de broekspijpen naast elkaar. Hang de onderste zomen en iets over de waslijn en knijp ze vast. Als je twee waslijnen naast elkaar hebt, kun je de broekspijpen ook elk aan een lijn hangen.
Heeft u door minder kracht in de handen of vingers en daardoor moeite met de was ophangen? Wasknijpers zonder knijpfunctie schuift u op het wasgoed aan de waslijn. Deze wasknijper wordt ook wel reumaknijper genoemd.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Wij zijn dol op het ophangen van planken aan de slaapkamermuren: je kunt ze prachtig inrichten en hierin continu variëren. Met fotolijstjes, souvenirs, kleine ornamenten, kaarsjes, geurstokjes, sieradendoosjes en veel meer… Zo kun je je slaapkamer bijvoorbeeld ook per seizoen een nieuwe, passende look geven.
Bevestig haken aan de muur
Maak een paar haken aan de muur en je hebt voortaan een plek waar kleding netjes weggehangen kan worden. Bovendien kreukelen ze hier door niet en is de kans kleiner dat ze – door enthousiast gespetter in bad of onder de douche – nat worden.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
In plaats van de trui opvouwen, kun je beter de trui ophangen! Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden.
Zorg dan voor voldoende legplanken. Je bedlinnen kan op een plank bovenin je kast, aangezien je dit niet dagelijks gebruikt. Je handdoeken daarentegen wel, dus leg die op een plek waar je makkelijk bij kan. Ook sportkleding, jeans en t-shirts kun je netjes opvouwen en op de schappen leggen.
Een kledinghanger wordt gebruikt om kleding op te hangen in een kast of in schappen in een winkel. Bij standaard kledinghangers moet je eerst de halsopening uitrekken, hierdoor kost het veel moeite om de kleren er af en op te doen.