Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op.
Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Ga voor linnen of katoen, dat zit namelijk ook nog eens heerlijk en als je tijdens de pauze een luchtje gaat scheppen, hoef je je niet in te smeren ;-). Naast wit zijn alle lichte kleuren goed, dus kies vooral voor kleuren lichtblauw of beige voor kantoor.
Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze.
Urine, ontlasting, afscheiding, zweet en menstruatiebloed kunnen ervoor zorgen dat jouw ondergoed (onzichtbaar) vies wordt. Om al deze bacteriën te doden en te zorgen dat jouw ondergoed écht fris en hygiënisch is, is wassen op 30 of zelfs 40 graden onvoldoende.
Koortspieken. Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen.