Bij deze temperatuur moet je qua kleding denken aan een romper met korte mouwen (0,2 TOG), pyjamapakje of zomerslaapzak (1,0 TOG), en een lakentje (0,2 TOG).
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt. Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg.
Heb je het echter koud wanneer je in de slaapzak stapt, ga dan wel met je kleding erin zitten en trek na verloop van tijd steeds meer uit. Zo blijf je warm en geef je toch extra warmte af in de slaapzak. Is je slaapzak eenmaal opgewarmd? Dan biedt extra kleding wel meer isolatie.
Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje. Zijdezacht en nooit te warm of te koud.
Inbakerdoek en kleding
In een slaapkamer van ongeveer 18 graden is een richtlijn: Romper met lange mouwen, sokjes, Pacco inbakerdoek, laken en dunne deken. Heeft je baby het dan toch te fris, dan trek je hem nog een broekje aan onder de Pacco.
Stem de kleding onder de inbakerdoek af op je baby en de omgevingstemperatuur. Sommige baby's hebben het snel warm en andere baby's zijn kouwelijk van zichzelf. Een rompertje kan (vooral 's zomers) al voldoende zijn.
Leg een isolatiematje onder het luchtbed. Isolatiematten zorgen ervoor dat de koude lucht uit de grond niet in je luchtbed trekt. Naast dat een isolatiemat de kou tegenhoudt kun je hem in de zomer ook op je tent leggen als het warm is. De mat reflecteert het zonlicht en houdt de warmte uit je tent.
Wat betreft de buitentemperatuur dient het ook niet te koud te zijn. Zo wordt het afgeraden om het kindje buiten te laten slapen bij temperaturen lager dan -10 graden Celsius. Tevens wordt buiten slapen afgeraden wanneer het kindje ziek is.
Een luchtbed kan in de winter koud aanvoelen. Dit komt omdat een luchtbed is gevuld met (je raad het al) lucht en niet isoleert. Een luchtbed wordt in de winter koud omdat de koude lucht van de grond het luchtbed intrekt. Om dit te voorkomen kun je een isolatiemat onder het luchtbed leggen.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
80 cm en 100 cm. 100% katoen. TOG waarde 0.5.
Voordelen van slapen met open raam
Door de luchtcirculatie krijgen ziektekiemen namelijk geen kans om zich te vermenigvuldigen. Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid.
De koude lucht wordt geassocieerd met frisheid en een goede gezondheid. Én daarmee hebben de Noren het bij het rechte eind. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een frisse temperatuur in de slaapkamer een positief effect heeft op je slaap en gezondheid.
Ventilatie van de slaapkamer
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen.
Ribbels of blokken zijn er voor de stevigheid van het matras. Zou het oppervlakte geheel vlak zijn, dan zou hij in opgeblazen toestand bol gaan staan. Dus waarom heeft een luchtbed ribbels? Om het luchtbed juist een platte vorm te geven.
Een slaapmat heeft in vergelijking met een luchtbed een veel beter isolerend vermogen. De optrekkende kou uit de grond koelt de lucht in een luchtbed namelijk af. Deze koude lucht kun je met je eigen lichaamswarmte minder goed verwarmen waardoor het bed door de meeste mensen als iets kouder ervaren wordt.
Drie laagjes
De laag die je direct op je lichaam draagt, bijvoorbeeld thermo ondergoed, moet ervoor zorgen dat het zweet (dat is ook vocht) wordt afgevoerd naar laag twee. What is this? De tweede laag is juist een laag om je echt warm te houden, een fleece jack of trui werkt altijd erg goed.
Dat kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige zijn. Inbakeren heeft eigenlijk alleen nadelen als het verkeerd wordt gedaan, bijvoorbeeld als de beentjes te strak worden ingewikkeld of als een ingebakerde baby op zijn buik in de wieg wordt gelegd. Ook moet je erop letten dat je op tijd begint met ontbakeren.
Let op! De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.