Een varken is fysiek niet in staat om z'n hoofd omhoog te doen om zo naar de blauwe of grijze lucht te kijken. Vond je dit leuk?
Het dier is zo gebouwd dat zijn nek omlaag staat. Best handig, want zo kan-ie beter bij de grond om zijn eten bij elkaar te scharrelen. Dus ja het is waar. Geen fabel maar een feit dus.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien hoe we de emoties van varkens kunnen herkennen, zonder het dier te vermenselijken.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Varkenshouders kunnen ook horen hoe hun dieren het maken. Piepende en krijsende varkens hebben pijn of zijn bang, terwijl verschillende soorten geknor duiden op tevredenheid, nieuwsgierigheid of berigheid, wat betekent dat een zeug graag gedekt wil worden.
In verhouding tot zijn lichaam heeft een varken kleine ogen, kraaloogjes. Daarmee kan een varken redelijk zien, ook in het donker, maar niet echt goed. Een varken kan wel ruim rondom zich heen zien, zo'n 310 graden en ziet dan vooral contrasten op een beperkte afstand. Varkens houden van schemering.
Varkens zijn hele slimme dieren. Varkens hebben er een hekel aan om zich te vervelen en spelen daarom het liefst de hele dag. Wanneer je op een varkensbedrijf in de stal kijkt zie je dan ook allemaal speeltjes hangen.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Pas echt leuk wordt het voor een varken als het een stuk grond heeft waar het zijn neus in kan steken. Ze zijn het gewend om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen.
Niet alleen eten en slapen ze graag samen, ze rouwen ook samen om de dood van soortgenoten. Wetenschappers van Universiteit Wageningen bewezen zelfs dat varkens empathie voelen voor de soortgenoten waar ze mee leven.
Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.
In tegenstelling tot wat tot nu toe werd aangenomen, blijken varkens over betere visuele en cognitieve eigenschappen te beschikken. Cognitief is het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken, maar ook om waar te nemen, te denken, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie.
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat varkens, net als mensen, dromen.
dat een varken fysiek niet in staat is om naar de lucht te kijken ? Een varken is fysiek niet in staat om z'n hoofd omhoog te doen om zo naar de blauwe of grijze lucht te kijken.
Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten. Ze eten niet alleen maar planten. Soms mag je iets niet van je geloof. Moslims en joden mogen bijvoorbeeld geen varkensvlees eten.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Water is erg belangrijk voor varkens en moet altijd ter beschikking staan. Een volwassen varken kan veel water drinken (4 liter per dag is niet vreemd). En heeft water nodig om op een juiste wijze met voedsel en voedingsstoffen om te gaan.
Varkens gebruiken hun neus om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen. De wroetschijf van het varken is gevoelig, maar ook sterk. Een mooie grasmat is binnen de kortste keren omgeploegd.
Het grootste gedeelte van varkensvoer bestaat altijd uit granen, mais, soja of de resten van suikerbieten. Dat laatste noem je pulp en blijft over als er eerst suiker van de bieten is gemaakt. Varkens zijn dol op suikerbieten!
Sommige soorten Rhododendron en andere sierplanten (Azalea, Geranium) en struiken zijn giftig voor de varkens en kunnen al na het eten van een klein blad tot levensbedreigende situaties leiden. Van nachtschadebladeren (aardappelen en tomaten) is ook bekend dat ze in sommige gevallen giftig zijn.
De platte bil is iets grover van structuur en dit gedeelte gebruiken we dan ook voor fricandeau. Aan de platte bil zit de achtermuis en deze kan gebruikt worden voor varkensoesters.
Varkens leven in een groep. Dus moeten ze met elkaar kunnen communiceren. Dat doen ze via lichaamstaal, maar ook met geluiden: de varkenstaal. Die bestaat uit tenminste twintig verschillende geluiden, variërend van ''knor'', ''knor, knor'', ''knor, knor, knor''' tot en met piepen en gillen..
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug. Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht. Per keer kan een zeug wel 12 jonkies krijgen. Jonge varkentjes noem je biggen.