In glad gestucte muren en plafonds is een gradatitie aangebracht die aangeeft hoe glad deze is: hoe gladder de ondergrond, des te hoger is de stuc klasse in deze geplaatst wordt. Behangklaar gestucte muren en plafonds zitten qua afwerkingsniveau in klasse C en in sommige gevallen klasse D.
Over het algemeen worden de wanden in nieuwbouwwoningen in Nederland opgeleverd met behangklaar Groep 2 of Groep 3.
Behangklaar stucwerk: Een muur dat behangklaar is gestuct is geschikt om behangen te worden of om sierpleister overheen te stucen. Een behangklare muur is niet geschikt om overheen te schilderen, dit komt omdat de muur niet egaal genoeg is waardoor de verf niet goed hecht.
Behangklaar betekent dat de muren goed genoeg zijn om het behang direct aan te brengen, zonder dat men de muur nog moet gladstrijken of schuren. In de meeste gevallen betekent dit, dat de muur oneffenheden mag bevatten die slechts enkele millimeters dik zijn.
De muren in de nieuwbouw worden 'behangklaar' opgeleverd door de aannemer. De naam impliceert het al, het is 'klaar voor behang', niet voor schilderwerk zoals latex en muurverf. Om deze wanden schilderklaar of sausklaar te maken is even opschuren van de wand bij lange na niet voldoende.
Bij een behangklare oplevering, is de wand klaar om met dikker behang te behangen (zoals glasvezelbehang) of om af te werken met pleisterwerk. Oneffenheden zijn hierbij toegestaan. Bij oneffenheden moet je denken aan bultjes en ruwe plekken op de muur.
Een veelgestelde vraag is: “Kan ik behangklaar stucwerk verven of laten spuiten met latex muurverf?” Ja, behangklaar stucwerk verven of laten spuiten met latex muurverf is mogelijk. Houdt u er wel rekening mee dat door de latex muurverflaag heen alle oneffenheden zichtbaar blijven.
De termen 'behangklaar' en 'sausklaar' na ontkisten van een betonnen wand bestaan niet! Er zijn geen richtlijnen beschikbaar waaraan deze termen te toetsen zijn.
Behangklare wanden zijn wanden waarbij de opvallende gaatjes in de wanden, naden en oneffenheden dichtgesmeerd zijn. De wanden worden niet heel netjes en egaal afgewerkt, omdat er rekening mee wordt gehouden dat er toch nog behang overheen gaat en dat de ondergrond dan niet meer zichtbaar is.
In het geval van schade geldt hier de regel: normale huurslijtage is niet ten laste van de huurder, de andere schade wel. Een verouderd scharnier ten gevolge van normale slijtage en ouderdom zal bijvoorbeeld ten laste zijn van de verhuurder.
Gipsplaten hebben een afwerkingsniveau. Dit betekent dat een bepaalde gipsplaat wel of niet geschikt voor sausklaar of behangklaar stucwerk. Klasse A: In deze klassen zitten er geen naden op de gipsplaten en voorzien van een voorstrijk. Deze gipsplaten zijn geschikt voor zijde en hoogglans verflagen.
Behangklaar gestucte muren en plafonds zitten qua afwerkingsniveau in klasse C en in sommige gevallen klasse D. Sausklaar gestucte muren en plafond behoren tot klasse B en soms klasse A (= airless klaar).
Schilderen of sauzen
Ben je geen fan van behang? Dan kun je de betonnen muren van je nieuwe woning ook schilderen. Schuur eerst de muren, zodat alle oneffenheden weg zijn en behandel alle gaatjes en kieren met een opvulmiddel. Is dit goed opgedroogd, dan behandel je de muren daarna met voorstrijk.
Kan je nieuwbouwwoning stucen? Ja, je kunt de muren en plafonds van jouw nieuwbouwwoning stucen. Maar houd er wel rekening mee dat er altijd een risico is op (haar)scheurtjes en barsten in het stucwerk. Dit risico verdwijnt nooit helemaal, ongeacht de vakkundigheid van de stukadoor of de kwaliteit van het stucwerk.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Sausklaar betekent: Je muur is, na het sausklaar stuccen klaar om gesaust te worden. De wand is dan superglad/ egaal en vrij van oneffenheden. Behangklaar betekent: Je muur is, na het behangklaar stuccen klaar om behangen te worden. Deze afwerking is wat minder vlak dan een sausklare muur.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
In nieuwbouwwoningen wordt vaak gekozen voor renovlies behang, omdat het net zo mooi is als wanneer je de muren laat stuken. Bovendien zul je na het behangen geen onregelmatigheden meer zien. Ook is het eenvoudig te gebruiken en kun je er vlug mee werken. Hierdoor zal iedere specialist het aanraden!
Je kunt de kale betonnen muur verven, net als wanneer daarop al een verflaag is aangebracht. Een mooie keuze in ieder kleur die je wenst, met de hoogwaardige producten die je daarvoor online kunt bestellen.
Glad stucwerk is bedoeld om na het egaliseren van de muren of plafonds te kunnen sauzen. Bij het glad stucen van een muur of plafond is het de kunst van de stukadoor om deze zo glad mogelijk achter te laten.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Het stuc behang overbrugt kleine scheurvorming in de wanden en zorgt voor een strak en glad geheel. Na het repareren van scheuren en wegwerken van kleine oneffenheden zorgt deze behangsoort (renovlies behang) voor egale muren. Het is sterker en stoot vaster dan het oude soort bouwbehang.
Maar wanneer u een nieuwbouwhuis betrekt springen er twee soorten wandafwerkingen uit die erg geschikt zijn. De beste wandafwerkingen voor nieuwbouw zijn latex spuitwerk en renovlies.
'Saus,' het enkelvoud van sausen ook wel schilderen genoemd. En 'klaar,' ook wel gereed. Sausklaar betekent dus niks anders dan 'schilder gereed', de wand is klaar om geschilderd te worden. De wand is glad, egaal en vrij van oneffenheden.