Een reisklamboe is compacter, lichter en dus makkelijker om mee te nemen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een geïmpregneerde klamboe om muggen op afstand te houden. Door middel van een muskietennet kun je ongestoord slapen als je op reis gaat.
Gaat u op reis dan is een hangende klamboe met één ophangpunt het meest praktisch. Een vrijstaande klamboe heeft dan wel als voordeel dat u helemaal geen ophangpunt nodig hebt, maar vaak zijn deze klamboes wat zwaarder en nemen ze ingepakt meer ruimte in.
En in dit geval was dat zonder enige twijfel de Universal Backpackers Klamboe! Deze is dan ook verkozen tot de beste klamboe van 2022, wat voor ons niet als een verrassing kwam.
Klamboes zijn niet alleen mooi en handig tegen de muggen. Ze geven ook een stukje warmte doordat ze de warmte vasthouden. In de zomer zijn katoenen klamboes ook vaak te warm. Neem liever een polyester klamboe.
Ophangen van een klamboe
Dit touw kun je in de slaapkamer of hotelkamer meestal wel tussen twee punten bevestigen, bijvoorbeeld tussen een gordijnrails, een haakje in de muur of een lamp. Je kunt ook een schroefhaak meenemen, die handig is om (een klein stukje) in een houten muur te schroeven.
De meeste klamboes hebben één ophangpunt. Het beste werkt het wanneer je dat ophangpunt midden boven het bed aan het plafond bevestigt. Des te groter het bed, des te fijner het is om een klamboe met een ring bovenin te kopen. Daarmee spreid je de klamboe verder uit en lig je dus minder snel tegen de zijkant.
Klamboe boven je bed
Als een klamboe namelijk te kort is of niet breed genoeg, kunnen muggen er alsnog onderdoor vliegen of je door het net heen prikken.
Maar wist je dat je kindje mogelijk gevaar loopt bij een hemeltje of klamboe? Wanneer deze los hangt, kan je kindje de stof naar zich toe trekken. Dit brengt het gevaar van verstikking met zich mee.
Je kunt ze prima in de machine doen met een maximum temperatuur van 30 graden. Als je een katoenen klamboe hebt, kan deze niet in de wasmachine. Je kunt hem op de hand wassen in koud water. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig, een gewoon wasmiddel is goed.
Wanneer u naar een malaria risico gebied reist adviseren wij om te kiezen voor een geïmpregneerde klamboe. Impregnatie voorkomt namelijk dat (malaria) muggen op het net landen of er doorheen steken. Wij adviseren het net te gebruiken in een goed geventileerde omgeving en de handen te wassen na aanraking.
Hoe gebruik je een klamboe? De klamboe moet je onder het matras instoppen, anders kunnen er muggen naar binnen komen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen grote gaten in komen, en als ze er wel in komen moet je ze repareren. Controleer voor dat je gaat slapen of er geen muggen in de klamboe zitten.
Wat is Durallin? Durallin® is een impregnatietechniek waarmee een contactinsecticide, zoals permetrine, aan het muggennet wordt gehecht. Deze impregnatie werkt tot wel drie jaar bij dagelijks gebruik en voorkomt dat muggen op het net kunnen landen en erdoorheen steken.
Er zijn verschillende keuzemogelijkheden bij Blokker. Zo kun je kiezen voor een tweepersoons klamboe, reisklamboe, kinderklamboe of een eenpersoons klamboe! Ook binnen de vormgeving van de klamboe kun je je uitleven.
Een geïmpregneerde klamboe is behandeld met een speciale stof die insecten dood. Deze stof zit als het ware als een 'laagje' over de klamboe heen. Het stofje zorgt ervoor dat insecten en andere beestjes bij je uit de buurt blijven, waardoor je niet geprikt kunt worden.
De meeste klamboes zijn gemaakt van een zeer fijnmazig, synthetisch materiaal zoals nylon of polyester. Deze klamboes zijn praktisch in het gebruik en trekken minder stof aan dan bijvoorbeeld een klamboe van katoen. Het voordeel van een katoenen klamboe is dan weer dat het er ietsje 'dichter' en sfeervoller uitziet.
Een klamboe, muggennet of muskietennet houdt muggen uit de buurt van je baby. Ze worden ook vaak gebruikt voor oudere kinderen. Er zijn speciale klamboes die je om een campingbedje of ledikantje kunt klemmen of spannen.
Een ledikant- of een wieghemeltje zal je kindje beschermen tegen insecten zoals muggen maar ook een geborgen en veilig gevoel bieden doordat het uitzicht van je kleintje wat wordt vertroebeld. Dit zal je kindje een prettigere nachtrust bieden. Een hemeltje kan natuurlijk ook boven de box worden geplaatst.
Hoe hang je een hemeltje op? De meeste klamboes hebben aan de bovenkant een lusje waarmee je deze op kunt hangen. Dit kan op twee manieren: met een haakje aan het plafond of met een piekstok naast het bed.
Het aanschaffen van een klamboe heeft vele voordelen. Zo beschermt een klamboe u bijvoorbeeld tegen stekende en bijtende insecten, wat ideaal is wanneer u op reis gaat naar gebieden met gevaarlijke insecten zoals malariamuggen. Daarnaast worden klamboe's hier in Europa ook veel gebruikt ter decoratie van de slaapkamer.
Muggen hebben niet veel doorgang nodig. De kier onder de deur is al voldoende. Ze komen af op de co2 in je adem, dus check waar dit je kamer verlaat. Hier komen ze waarschijnlijk binnen.
Muggen worden eerder aangetrokken door donkere kleding dan door lichte. En ja, ze kunnen dwars door dunne kleding heen steken.
Het is dus alleen een kwestie van ophangen. In het ophangset vind je een koord, schroefhaken en muur of plafond pluggen. Zoek een geschikte plek in jouw hotelkamer om de klamboe aan op te hangen, zoals bijvoorbeeld een gordijnrails, een kastdeur of het handvat van een raam, en bevestig daar het koord aan.
Een klamboe, bednet, muggennet of muskietennet is een fijnmazig net dat bedoeld is om muggen te weren gedurende de nachtrust. Het wordt vooral in de tropen boven en rond het bed gehangen. Ouderwetse klamboes zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen als katoen.
Hoe vaak u dit middel aan moet brengen, hangt af van de sterkte die u gebruikt en in welk land u bent. Bij muggen in Nederland werkt DEET namelijk langer dan bij tropische muggen. Ook is het in landen waar malaria of andere ziektes door insecten veel voorkomen, belangrijker dat u goed beschermd bent tegen de insecten.
Zonnebrandcrème en DEET: Breng eerst zonnebrandcrème aan, na een half uur DEET smeren. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de beschermende factor. Probeer in de (sub) tropen tussen 11.00 en 16.00 de zon zoveel mogelijk te vermijden.