Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Rassen en varianten
Hoenderrassen die uitsluitend groen of blauw getinte eieren leggen zijn: Ameraucana's, Araucana's, Cream legbars en.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Welke kip legt blauwgroene eieren? Het Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras, legt typische blauw-groene eieren waarvan soms wordt beweerd dat ze geen of toch minder cholesterol bevatten dan gewone eieren.
Toen de ontdekkingsreiziger in 1298 door Azië reisde, vermeldde hij een kippenras “dat haar als dat van katten heeft, zwart is en uitmuntende eieren legt.” Niemand weet het zeker, maar het beschreven ras doet sterk denken aan het zijdehoen.
Blauw -groene eieren zijn eieren van de Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras. Soms wordt beweerd dat ze geen of toch minder cholesterol bevatten dan gewone eieren. Het is juist in de gele dooier dat het cholesterol en de vetten voorkomen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Het groene randje aan de eidooier ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken vrijkomt) en het ijzer in de dooier. Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan.
Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer. In de praktijk betekent dit dus dat een gemiddelde kip iedere dag 1 ei kan leggen, maar dat dit telkens weer iets later op de dag gebeurt.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Ze hebben ook wel een plaats nodig waar ze kunnen schuilen, maar meestal liggen ze buiten. De Struisvogel legt ivoorkleurige eieren van 1,5 kg een emoe legt groene eieren die maar half zo groot zijn.
De roodborst legt een klein blauw eitje. Wit gespikkeld? Klein vinkje onderweg. Steenuil legt kleine, gespikkelde eitjes.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
"In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen.
- De Araucana legt gemiddeld 180 eieren per jaar. - De Orphington legt gemiddeld 160 eieren per jaar.
Ayam Cemani
Ayam Cemani is 's werelds duurste kippenras. Van alle kippenrassen in deze wereld is Ayam Cemani de duurste en de meest unieke. Het eerste wat je opvalt is het geheel zwarte lichaam van de vogel. Alles, van zijn veren tot zijn ogen, is zwart - maar daar blijft het niet bij.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Aaibare kippenrassen
Gewone legkip: deze simpele bruine, zwarte en witte kippen komen het meest voor en zijn doorgaans heel makkelijk handtam te maken. Hoewel ze gefokt zijn om veel eieren te leggen, lijkt ook hun vriendelijke karakter in de genen te zitten.