Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen. In Nederland zijn drie kinderen besmet geraakt. De meeste infecties zijn vastgesteld bij kinderen onder dan tien jaar.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
De producent van Kinder-chocola Ferrero roept uit voorzorg verschillende producten terug na meerdere salmonellabesmettingen. Gisteren werd bekend dat twee Nederlandse kinderen zijn besmet met de bacterie.
Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen. Wanneer Kinder Surprise, Schokobons of Mini Eggs Hazelnut in de verpakking aanwezig zijn met bovengenoemde code. Wanneer Kinder Surprise, Schokobons of Mini Eggs Hazelnut in de verpakking aanwezig zijn met bovengenoemde code.
Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.
In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten. Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept op om geen Kinder Surprise en andere chocolade-eieren van Ferrero te eten. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende EU-landen.
Mogelijk kunnen de chocolaatjes salmonella-infecties veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten. Eerder werden producten met bepaalde houdbaarheidsdata al uit de schappen gehaald.
In cacao kunnen zo microbiologische organismen groeien, waaronder pathogene micro-organismen, oftewel ziekteverwekkers. Een bekende ziekteverwekker die in cacao kan voorkomen is salmonella.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
Het Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) sluit de fabriek “omdat Ferrero niet in staat is volledige informatie aan te leveren” voor het onderzoek naar hoe de kinderchocolade daar is kunnen besmet raken met salmonella.
Bij Ferrero staan kwaliteit, voedingsveiligheid en de zorg aan onze consumenten centraal. Indien u de producten heeft gekocht die deel uitmaken van de terugroepactie (Kinder Surprise, Schoko-Bons, Mini Eggs, Mix Peluche, Happy Moments), kunt u de consumentendienst van Ferrero contacteren.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Wat een prutsers. De bacteriën zijn zelfs sterker. "We dachten dat ze snel zouden doodgaan, maar het bleek dat ze nog tot twee jaar later te vinden waren in de chocolade", zegt Beumer. "Dat is ook wel te verklaren, want ze rollen zich op en overleven dan langer.
De fabrikant vond de salmonellabacterie in februari in een installatie. Die werd grondig schoongemaakt, waarna testen negatief waren en de productie werd hervat. De fabriek moest in april alsnog sluiten op last van de Belgische gezondheidsdienst.
Voedingswaakhond: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Giovanni Ferrero is een telg van de bekende chocoladefamilie Ferrero en staat sinds de dood van zijn vader en broer aan het hoofd van het familiebedrijf. Je kent het bedrijf niet alleen van de snoepjes die zijn naam dragen, de ferrero rocher, maar ook van Nutella, Kinder Chocolade, Mon Chéri, en Tic Tac.
Fabrikant Ferrero en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseren een aantal producten van Ferrero voorlopig niet te eten. In Groot-Brittannië en België liepen inmiddels zo'n 70 mensen de salmonellabacterie op na het eten van de chocolade eieren. De bacterie kan een besmettelijke darmziekte veroorzaken.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
De kans dat mensen elkaar besmetten is klein. Iedereen kan een salmonella-infectie krijgen.
Symptomen salmonella
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon.
"Kans bestaat dat het komt van besmet melkpoeder" Chocolademaker Ferrero vraagt om zijn bekende Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel.