De Muur van Hadrianus (Latijn: Vallum Aelium, Engels: Hadrian's Wall) werd gebouwd onder Hadrianus, keizer van Rome van 117 tot 138 na Chr. De keizer wilde overal in het rijk persoonlijk zijn militaire apparaat inspecteren en de provincies zelf leren kennen.
Hij is bekend vanwege het bouwen van de Muur van Hadrianus, die de noordelijke grens van Britannia consolideerde en deze provincie beschermde tegen invasies van de Picten. In Rome herbouwde hij het Pantheon en construeerde de Tempel van Venus en Roma. Hij was de derde van de vijf adoptiefkeizers.
Het Rijk werd gedurende deze jaren namelijk bestuurd door de 'vijf goede keizers', te weten Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antoninus Pius, en Marcus Aurelius. Het unieke aan deze keizers is dat ze allemaal geadopteerd werden door hun voorganger.
Toen keizer Nerva overleed kwam Trajanus aan de macht. De vrouw van Trajanus ,Pompeia Plotina, was erg gesteld op Hadrianus. Toen Trajanus stierf in 117 n. Chr werd waarschijnlijk door Plotina de adoptiepapieren vervalst zodat Hadrianus keizer werd van het Romeinse rijk.
Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene).
Midden in het dak zit een 9 meter groot gat, ook wel oculus genoemd, welke voor een bijzondere lichtval zorgt in de tempel. Het gat is met opzet toegevoegd in het ontwerp van het gebouw door architect Hadrianus. Het gat maakt het mogelijk voor de bezoekers van de tempel om direct in contact met de hemel te staan.
Voor een toegangsticket + snelle tour betaal je €35 per persoon. Er zijn ook enkele kortingskaarten voor Rome die je gratis toegang (of een korting) geven tot de Engelenburcht. Er zijn vijf niveaus: Op het eerste vind je het mausoleum, waar de tombes zijn.
Maar Commodus is er nog niet klaar mee. Tussen de dood van keizer Augustus in 14 n. Chr. en de opdeling in 395 had het Romeinse Rijk maar liefst 70 keizers.
Flavius Romulus Augustus, beter bekend als Romulus Augustulus (ca. 461 - na 476, mogelijk rond 500 nog in leven), wordt beschouwd als de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk.
Waar tickets kopen? Tickets voor het Colosseum zijn zowel ter plaatse als online te boeken. De tickets die je koopt geven je naast toegang tot het Colosseum ook toegang tot het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Het is dan ook mogelijk om je tickets voor het Colosseum op de Palatijn te kopen.
Moet ik tickets kopen voor de Sint-Pietersbasiliek? De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. De wachtrijen voor de basiliek zijn enorm, waardoor u langer dan een uur in de wachtrij zult staan. U kunt dit voorkomen door speciale skip the line-tickets te kopen voor de Sint Pietersbasiliek.
De grootste koepel ter wereld is te vinden in Ivoorkust. Dit land is de locatie waar de enorme Basilique Notre-Dame de la Paix gebouwd is. Deze katholieke kerk is gebouwd in de hoofdstad van het land en is gigantisch, met ruimte voor maar liefst 18.000 bezoekers.
De koepel van het Pantheon bleef tot 1434 de grootste koepel ter wereld, toen in Florence een grotere koepel werd gezet op de Santa Maria del Fiore, die een diameter van 45 meter heeft. Om deze enorme koepel te maken hebben de Romeinen enkele technieken toegepast: zo brachten ze bovenaan het oculus aan.
Pantheon, uit het Grieks: παν, pan = alles, θεος, theos = god, is het geheel van godheden in een religie of mythologie.
Volgens de overlevering werd Rome in 753 v. Chr. gesticht door de tweeling Romulus en Remus. Romulus doodde Remus en werd de eerste koning van de stad.
Zo werkt de app
Het Oost-Romeinse Rijk wordt ook het Byzantijnse Rijk genoemd, een verwijzing naar deze stad. Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen.
Constantijn I de Grote wordt gezien als de eerste Byzantijnse keizer.
Het leven in Rome mag dan niet zo duur zijn als in Londen, Parijs of New York, het is en blijft wel de hoofdstad van Italië. En dat maakt dat het duurder is dan andere Italiaanse steden. Toch kun je jouw uitgaven heel goed in de hand houden tijdens een stedentrip.
Dé must see van Rome is het Colosseum. Het amfitheater uit de tijd van het Romeinse Rijk Het Colosseum werd gebouwd in het jaar 80 na Christus en staat nog steeds overeind. Tenminste, het grootste deel ervan: verschillende aardbevingen hebben delen van het indrukwekkende bouwwerk laten instorten.
In 44 v. Chr. werd de populaire legerleider en politicus Julius Caesar door een groep senatoren gedood. De reden was dat Caesar zichzelf tot dictator had benoemd en de Romeinse senaat en zijn aristocratische elite buitenspel had gezet.