Schrijf op waar de zon schijnt, op verschillende tijdstippen van de dag;Kijk waar de zon opkomt (dat is het oosten) en verifieer dat door te kijken waar deze onder gaat (dat is het westen). Gebruik een kompas. Ga hiervoor met de rug naar het huis staan en kijk de richting in van de tuin.
Alle richtingen waarin een tuin gelegen is, hebben voordelen en nadelen. Een tuin op het noorden krijgt weinig zon (tenzij hij erg lang is), maar biedt wel in de zomer voldoende schaduw. Een tuin op het oosten biedt een heerlijke zonnige ontbijtplek maar zal 's avonds geen zon meer hebben.
Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
Bij een tuin op het westen is het omgekeerde het geval en zal je in de ochtend veel schaduw en weinig zon in je tuin hebben, terwijl de zon juist in de middag en avond heerlijk op je tuin schijnt. Deze tuin is ideaal voor de langere zomeravonden, alhoewel het natuurlijk behoorlijk warm kan worden.
De zon komt op in het oosten, dus dat betekent dat je met een tuin op het oosten heerlijk kunt genieten van het ochtendzonnetje! Ideaal dus als je een ochtendmens bent en je graag buiten ontbijt tijdens de opkomende zon in je tuin. Gedurende de dag draait de zon langzaam weg uit je tuin.
Dit is de ideale ochtendtuin. Met name 's ochtends schijnt de zon in de tuin, wat zorgt voor een heerlijke zonnige ontbijtplek. Een tuin op het oosten zal 's avonds geen zon meer hebben, tenzij de tuin lang is. Door de draaiing van de zon ontstaan er vanzelf verschillende zon- en schaduwplekken.
In Keetmanshoop in het zuiden van Namibie schijnt de zon gemiddeld 3.870 uur. Dat komt neer op 87 procent van de tijd. De zomers zijn er erg warm en de winter gewoon warm. Met 350 zonnige dagen, schijnt de zon er vrijwel onafgebroken.
In een tuin op het westen zal de zon in de ochtend slechts achterin je tuin te zien zijn mits je tuin diep genoeg is. Tegen je woning aan zal het door de schaduw van je woning in de ochtend op het terras tegen je woning aan lekker koel zijn en kun je hier op warme dagen heerlijk in de luwte zitten.
Eigenschappen van een zuidgerichte tuin
Er is door het hele jaar genomen duidelijk meer zonlicht ter plaatse van de achtergevel dan bijvoorbeeld een noordgevel. Dat betekent ook dat er via de ramen in de achtergevel veel zonlicht het huis invalt.
Met een tuin op het noorden heb je dus vlak achter je huis vrijwel de hele dag schaduw, maar zal je achterin je tuin wel zonlicht krijgen en ook in de ochtend en avond nog redelijk wat zonlicht in je tuin ontvangen. Ook voor tuinen op andere richtingen geldt dat de zoninval kan variëren op een dag en per seizoen.
Een tuin op het zuiden is de meest zonnige tuin. In deze tuin is het eigenlijk altijd licht en helder. 's Zomers kan het warm worden in de tuin, omdat heel de dag de zon in de tuin schijnt. Mocht u daar niet van gediend zijn, dan is het belangrijk dat u schaduwplekken creëert.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden. Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.
Met de app Sun Seeker zie je precies wanneer en waar de zon over een plek komt. Handig als je altijd vergeet waar de zon ook alweer opkomt (het oosten!) of als je niet echt weet waar het oosten dan precies is.
De zon komt op in het oosten, draait in de middag naar het zuiden en gaat onder in het westen.
Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker. Kijk je naar het zuiden, dan is het oosten aan je linkerkant en het westen aan je rechter. In de zomertijd gebruik je 1 uur in plaats van 12 uur op je horloge.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur.
3. Zon Positie app. De Zon Positie app laat je de zonsopgang en -ondergang zien voor elke dag van het jaar op de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Ook het zonnepad wordt weergegeven, samen met het gouden uur en de tijd dat het schemerig is buiten.
Laat je niet verrassen door schaduw
Dit object kan je huis zijn, maar ook een schutting of een boom. In de winter zijn de schaduwen langer. Dan vermenigvuldig je de hoogte van het object dat schaduw geeft met 2,5. Met de uitkomst weet je dus ongeveer op hoeveel meter vanaf het gemeten object je zon hebt.
In een tuin op het westen zijn de ochtenden vaak schaduwrijk. De zon moet dan nog achter de woning vandaan rijzen. De avonden daarentegen zijn over het algemeen juist vrij zonnig.
Een balkon op het zuiden willen de meeste zonaanbidders, want daar kunnen ze van de meeste zon genieten. Hier kunt u thuis bruin worden en van koele drankjes genieten. Daarom is een balkon op het zuiden ideaal om te zonnebaden. Voor uitgebreide zonnebaden is een comfortabele ligstoel het juiste meubilair.
Probeer het dan eens 's avonds. Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag.
Bij een tuin op het zuidwesten moeten er planten gekozen worden die gebaat zijn bij veel dag en zonlicht. Ook bij het inrichten van het terras wordt er nauwlettend gekeken naar de ligging van de tuin.