Je beenharen groeien naar beneden, dus je begint met scheren bij je enkels en scheert daarna naar boven. Voor je oksels geldt geen route, want je okselharen groeien alle kanten op (klinkt heftig, is het niet). Voor het allerbeste resultaat kun je bij het scheren van je benen het beste elke plek herhalen.
Scheer je twee keer
De eerste keer scheer je met de haarrichting mee. Voor een super glad resultaat scheer je de tweede keer tegen de haarrichting in. Je maakt je huid opnieuw nat en je smeert je gezicht ook weer in met een scheerproduct. Scheer nu tegen de haarrichting.
Namelijk tegen de haargroeirichting in scheren. Het zorgt wel voor een extra glad resultaat, maar verhoogt de kans op ingegroeide haartjes en een geïrriteerde huid.
In bad scheren levert je niet alleen harig badwater op, maar het maakt je ook vatbaar voor ontstekingen. Warm water opent je poriën waardoor bacteriën makkelijker in de haarschacht binnendringen. En laat vuil badwater nou net een heuse verzamelplaats voor bacteriën zijn. Niet doen!
Met elke dag scheren beschadig je weer de nog niet geheel herstelde huid en er onstaat weer scheerbrand en steeds iets heftiger, er is zeg maar sprake van perpetuum mobile. Als je je om de dag scheert krijgt de opperhuid natuurlijk meer tijd om te genezen dus zal de scheerbeurt minder snel tot irritatie leiden.
Een man met beenhaar is heel normaal. Toch zijn er steeds meer mannen die het haar op hun benen te lijf gaan met een scheermesje, scheerapparaat of tondeuse. Gladde benen kunnen je namelijk helpen beter te presteren tijdens het sporten – en laten je bruine, gespierde kuiten nét even wat beter uitkomen.
Maar je benen? Daar zijn we niet zo zeker van. Uit onderzoek onder 8.5 miljoen Facebookgebruikers blijkt echter dat maar liefst een derde van de mannen zijn beenhaar regelmatig trimt, 15% ging ze zelfs regelmatig met een scheermes te lijf.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Omdat de haren op je hoofd (vaak) langer zijn dan de haren op je armen en benen lijkt het net of je hoofdharen sneller groeien, maar dit is niet waar. De haren op je hoofd en ledematen groeien ongeveer even snel; 0,4 mm per dag. Een haar groeit vanuit het haarzakje (de haarfollikel) naar boven.
Zorg dat je je schaamhaar bijknipt met een schaar als het lang is (dat voorkomt dat je mesje of trimmer verstopt raakt). Ook niet onbelangrijk: was je handen. Scheren onder de douche is sowieso aan te raden. Het warme water maakt de huid en haren soepel, en bovendien is het hygiënisch.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
In de cultuur van de Islam scheren mannen hun okselhaar vanwege hygiënische redenen. Volgens de Koran moeten mannen hun okselhaar en hun schaamstreek minstens 1 keer in de veertig dagen scheren.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een verstoring van de hormoonbalans. Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen of testosteron, mannelijke hormonen, in het bloed. Overproductie van deze hormonen kan plaatsvinden in de bijnierschors (zeldzaam) en de eierstokken.
Veel mannen hebben last van “puistjes” na het scheren. Eigenlijk zijn dit niet echte puistjes maar zijn het ontstekingen van de haarzakjes ook wel 'folliculitis' genaamd. Het komt voornamelijk voor bij mensen met krullend haar.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
Aloë vera na het scheren
Vermijd verder het gebruik van zwaar geparfumeerde crèmes met alcohol, en kies eerder voor producten met aloë vera. Het antibacteriële en verkoelende effect van dit natuurlijke ingrediënt werkt namelijk zeer genezend, waardoor je irritatie na het scheren, verdwijnt als sneeuw voor de zon!