Bij harde Hollandse kazen zit je goed met een bordeaux-wijn (Médoc of Saint-Émilion) en bij Spaanse manchego en Italiaanse pecorino (parmezaan) is een wat steviger rode wijn ook altijd een succes.
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Sommige kazen passen helemaal niet bij rode wijn omdat ze qua structuur en smaak elkaar niet aanvullen. Dat heeft te maken met de zuurgraad en het zoutgehalte in de kaas en de zuurgraad en tannine in wijn. Zuren en tannine reageren verschillend in de mond.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees.Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham. Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d'avola.
Houd ook rekening met de smaak van uw wijn voordat u deze combineert met kaas. Let op de nootachtige smaken en subtiele hints van fruit; u wilt niet dat het smaakprofiel van de kaas de subtiele smaken in de wijn overheerst. Om dit te voorkomen, drinkt u uw wijn voordat u de bijbehorende kaas eet .
Voor het begeleiden van harde kazen zoals belegen Goudse, Edammer, Parmezaan, Grana Padano en Pecorino, zijn er verschillende perfecte wijnpartners te overwegen. Denk hierbij aan Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Ruby Port.
De volle body van de gemiddelde Tempranillo is een geweldige combinatie met de hardere textuur van Idiazabal, terwijl de tannines van de wijn contrasteren met de boterachtige smaak van de kaas. Probeer ook: Rioja en Manchego, Garnacha en Zamorano, of Mencía en Roncal.
Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Welke kaas is goed bij rode wijn? Rode wijnen combineren goed met stevige, stevige en oude kazen zoals cheddar of gouda . Deze kazen kunnen tegen de extra tannines die rode wijn heeft in vergelijking met witte wijn.
Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Saint-Emilion is een appellatie voor rode wijnen die geproduceerd worden in een deel van de wijngaard van Bordeaux. Een Franse rode wijn van AOC (appellation d'origine contrôlée) en AOP (appellation d'origine protégée) op Europees niveau, waarvan de productiezone bij de werelderfgoedlijst van de UNESCO behoort.
Wat betekent Saint Emilion Grand Cru? De term Grand Cru wordt alleen gebruikt bij wijnen die uit kwaliteitswijngaarden komen. De letterlijke vertaling is 'grote oogst'. Hierbij staat het woord groot niets met de kwantiteit te maken, maar met de kwaliteit.
Sauternes en andere zoete, witte Bordeaux wijn combineren goed met diverse gerechten. Oesters en Sauternes is een geweldige zomer-combine. Zoute kaas, kreeft, kip en natuurlijk kruidige, Aziatisch geïnspireerde gerechten zijn perfecte combi's. De klassieke combinatie is natuurlijk Foie Gras met Sauternes.
Rioja - en dan bedoel ik rode rioja - is een van de meest geliefde wijnen van het Verenigd Koninkrijk en een van de makkelijkste om te combineren met eten. Zoals je zou verwachten, past het bijzonder goed bij Spaans eten, met name lamsvlees en varkensvlees en recepten met rode pepers, pimenton, knoflook en saffraan .
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
De rode Rioja gaat uitstekend samen met rood vlees, wildgerechten en krachtige kazen. De witte tegenhanger smaakt daarentegen heerlijk bij verschillende vis, schaal- en schelpdiergerechten, en lichtere kazen.
Wijnen met een lange afdronk, zoals cabernet sauvignon, vragen om kazen met complexe smaken die bestand zijn tegen die afdronk, en oude cheddars zijn vaak de beste combinatie voor verschillende stijlen cabernet sauvignon. Als u twijfelt, kies dan oude cheddar voor cabernet.
Rode wijn bevat tannines (waar je mond van samentrekt), en tannines gaan niet goed samen met het romige karakter van de meeste kazen. Jonge, harde koemelkkazen zijn wel goed gezelschap voor rode wijn. Witte wijn is de betere keuze bij de meeste kaassoorten. Ook zoete witte wijn is in veel gevallen een ideale match.
Wat eet je bij Primitivo wijn? Een Primitivo wijn is door zijn zwarte fruit en rijpe tannines heerlijk in combinatie met harde kazen zoals Parmezaan, pasta's, gestoofd of gegrild rood vlees of wildgerechten. Ook is de Italiaanse rode wijn erg lekker bij de barbecue.
Als u van plan bent om een combo-maaltijd te serveren, dan moet uw hoeveelheid fromage per persoon ongeveer 7 oz. zijn, de charcuterie in een iets kleinere hoeveelheid en vergeet natuurlijk het brood niet, ongeveer 5 oz. van elk voor elke gast. Als u een exclusief kaas- en wijndiner organiseert, moet u ongeveer 9 oz.
Witte wijn en kaas
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Regel N ° 2: Rode wijn wordt geserveerd na witte wijn en roséwijn. In het algemeen, de Witte wijnen en rooskleurige wijnen Bied meer zuurgraad en finesse in de aroma's dan rode wijnen. Door de logica van regelnummer 1 te volgen, is het daarom raadzaam om Drink eerst een witte of rosé, voordat je rood wordt.