Ja, je kunt zowel harde als zachte kazen gebruiken voor een borrelplank. Harde kazen zoals Gouda, Cheddar of Parmezaan bieden een stevige textuur en intense smaak, terwijl zachte kazen zoals Brie, Camembert of geitenkaas een romige en rijke smaak hebben.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Kies de juiste kazen
Geiten- en schapenkazen (Crementell, geitenbrie en chèvre…) Harde en halfharde kazen (Manchego, Passendale, cheddar, boerenkaas, Comté…) Rodekorstkazen (Chaumes, Reblochon, Bon Taleggio…) Blauwschimmels (Blue Stilton, Gorgonzola, Fourme d'Ambert en Roquefort…)
Manchego: De beroemdste kaas van Spanje. Deze schapenkaas is hard van structuur en heeft een rijke, diepe smaak. Torta del Casar: hard van buiten, romig van binnen. Deze zal in de smaak vallen bij degenen die de voorkeur geven aan zachte kazen, zoals brie of camembert.
Leg de kaasjes altijd ongeveer 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat de kazen op temperatuur komen. Zo komen de smaken beter tot zijn recht. Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans.Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen.
Bananen, ananas en meloenen zijn geen goed idee. Bananen kunnen papperig zijn en snel bruin worden; meloenen en ananas kunnen sappig zijn en de sappen kunnen zich vermengen met andere voedingsmiddelen. Hier is een lijst met geweldig fruit om op een Charcuteriebord te zetten: appels, aardbeien, bosbessen, kersen, druiven, sinaasappels en peren.
Vooral gedroogde of gerookte vleessoorten doen het goed op een borrelplank. Denk aan prosciutto di Parma, serranoham, Ardennerham of andere hamsoorten. Natuurlijk kun je ook kiezen voor (plakjes) worst zoals fuet, Gelderse worst, boerenmetworst, salami of chorizo.
vanaf € 18,00 per persoon.
Voor een heerlijke Italiaanse borrelplank kun je het beste kiezen voor kazen zoals Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano), Pecorino Romano, Gorgonzola en Taleggio. Deze kazen hebben allemaal een unieke smaak en textuur die perfect samengaan met andere Italiaanse antipasti op je borrelplank.
Een lichtzoete witte wijn zal vaak goed werken, maar zorg ervoor dat hij niet te zoet is en probeer er een te vinden met een mooie zuurgraad om door de rijkdom van de kaas heen te snijden. Zoete wijnen passen goed bij de meeste kazen, en hieronder staan een aantal veilige keuzes: Duitse Riesling, zoals Feinherb, Spätlese of Auslese.
Kies een basis: (gedroogd) Fruit en groenten, kaasjes, smeersels en sausjes, brood, vleeswaren en extra's zoals nootjes, wraps en vis. Varieer erop los: Vlees, vis of vega(n). Hollands, Italiaans of Mexicaans. Home-made of snel op tafel.
Deze borrelmomenten bevatten twee elementen: aperitiefdrankjes en kleine, handzame bites. Denk aan drankjes als de typische apéro-mixers met Zuid-Europese roots, zoals Aperol spritz, kir of de portonic.
Harde Hollandse kazen, zoals Old Amsterdam zijn eigenlijk altijd wel goed. In plakjes op de boterham of in blokjes op de borrelplank. Je kunt ook voor jonge, belegen of blokjes geitenkaas kiezen, maar een harde kaas is altijd een goed idee.
Kaas smaakt het lekkerst op kamertemperatuur, dus haal het er minstens een uur voor de gasten aankomen uit (grote stukken en harde kaas kunnen wat langer duren). Op deze manier is het klaar om te gaan als het feest begint, en kun jij je richten op andere hostinglogistiek.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Borrelplank maken: zo doe je dat
Kies bijvoorbeeld een paar romige kazen uit, wat lekker vlees zoals parmaham of paté en haal crackers of brood waar je alles op kunt eten. Denk ook aan een frisse tegenhanger als augurken, olijven of zelfs fruit zoals druiven of partjes appel.
Scrocchi® is Italiaans voor zoiets als 'kraken' wat refereert aan de knapperigheid van het toastje. Ideaal als snack of als onderleggertje met olijven of tapenade bij de maaltijd. Ook heerlijk om te dippen!