Denk aan onze Nederlandse Gouda in verschillende soorten, maar ook harde geitenkaas laat zich goed raspen. Natuurlijk zijn er ook allerlei soorten buitenlandse kaas zoals Parmezaanse kaas, Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Mozzarella, et cetera, die je heel goed zelf kunt raspen.
De optie waar de meeste mensen voor kiezen is Parmigiano Reggiano . Vaak de "koning der kazen" genoemd, is het de alomtegenwoordige keuze voor Italiaanse restaurants en eettafels overal.
Kies voor biologisch. Het kan dus echt geen kwaad om af en toe kant-en-klare geraspte kaas te eten. Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd.
Populaire soorten geraspte kaas: Cheshire kaas . Parmezaanse kaas. Reggianito.
Er worden verschillende harde kazen gebruikt om over de pasta te raspen. De meest bekende soorten zijn parmigiano reggiano en pecorino romano. Behalve de kaas, is de soort rasp ook van belang voor jouw gerecht.
Parmezaanse kaas is de klassieke keuze , en er is geen recept dat niet wordt aangevuld met deze veelzijdige kaas! Traditionele parmezaanse kaas uit Italië mag alleen Parmigiano-Reggiano heten als het uit bepaalde gebieden van het land komt, maar het recept is over de hele wereld geëxporteerd.
Natuurlijk zijn er ook allerlei soorten buitenlandse kaas zoals Parmezaanse kaas, Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Mozzarella, et cetera, die je heel goed zelf kunt raspen. Door verschillende soorten kaas te gebruiken, kun je je gerecht een unieke smaak meegeven en een heerlijke nieuwe variaties op je gerechten bedenken.
Meestal kom je geraspte kaas tegen in de winkel. Dit is de voorkeursterm die bedrijven gebruiken op hun verpakkingen, tenzij je in het Verenigd Koninkrijk bent, waar ze het meestal als geraspte kaas bestempelen.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals emmentaler, gruyère of parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Emmentaler is stevig en soepel en heeft een relatief milde smaak, terwijl Gruyère een meer smeltende en minder brokkelige textuur heeft, met een meer uitgesproken smaak.
Het is vooral belangrijk dat de kaas geraspt is. Je kan hiervoor Emmentaler, Gruyère of parmezaan gebruiken. Voeg de kaas niet in 1 keer toe en blijf roeren. Zorg ervoor dat de saus heet genoeg is wanneer je de kaas toevoegt, zo voorkom je dat je 1 grote klomp aan de garde krijgt.
TIP: leg je brie kaaswiel 10-15 minuten in de vriezer en rasp het daarna . Als je liever gewoon plakjes brie kaas snijdt en toevoegt, kan dat ook!
Snijd gepasteuriseerde edam in lange, platte plakken of hapklare stukken die van een platte plak zijn gescheurd. U kunt de kaas ook raspen en de kaas zo serveren of in maaltijden verwerken.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Geraspte kaas is een harde kaas die met de hand wordt bereid met een kaasrasp. Deze kazen zijn doorgaans goed gerijpt en hebben daarom een laag vochtgehalte. Enkele van de bekendste kazen om te raspen zijn Parmigiano-Reggiano, Pecorino Romano en Granino .
Geraspte kaas verwijst naar kaas die geraspt is met een groter en langer resultaat . Meestal worden zachtere kazen gebruikt, zoals Cheddar en Mozzarella. Het raspproces gebruikt een grotere rasp, wat resulteert in dikkere en meer gestructureerde stukken kaas.
Je kunt het echte werk gewoon niet verslaan. Daarom komt Sargento ® Shredded Cheese altijd uit blokken van 100% echte, natuurlijke kaas – voor heerlijke, smeltende goedheid bij elke hap.
Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Rotary . Rotary raspen zijn vooral handig voor harde Italiaanse kazen zoals Parmezaanse kaas of Pecorino. Ze kunnen ook gebruikt worden om noten te hakken of chocolade te raspen. Sommige toegewijde fans bewaren ze zelfs in hun koelkast met kaas erin.