Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar.
Mozzarella heeft geen sterke smaak en als ingredient in iets, merk je het niet echt als het er niet in zit. In gerechten waar het heel prominent is zoals op pizza kun je het vervangen door jonge kaas.
Burrata is wat betreft de buitenkant hetzelfde als mozzarella, het heeft een stevig laagje. Maar binnenin burrata zit een zachte, romige substantie. Het is een mengsel van room en wrongel. Als de bol burrata aangesneden wordt, loopt de binnenkant er dus (een beetje) uit.
Burrata. Burrata is een Italiaanse verse kaas van rauwe koemelk die gemaakt is van mozzarella en room. De buitenkant lijkt op een mozzarella, de binnenkant is romig. Burrata komt oorspronkelijk uit Andria in Apulië.
Mozzarella is een verse kaas, dit betekend dat de kaas niet gerijpt wordt. Men voegt stremsel aan de melk en daardoor splitst deze zich in een vloeibaar en een vast deel. De wrongel en de wei. De wrongel wordt verhit en daardoor ontstaat een soort touwachtige en elastische structuur.
Provolone kan een goede optie zijn. Provolone is gerijpte mozzarella, dus het smaakt en smelt op een vergelijkbare manier, maar het rijpingsproces vermindert de hoeveelheid lactose, dus een goede kwaliteit provolone bevat tussen 0,0% en 2,1% lactose.
Textuur: Cheddar is een halfharde kaas, terwijl mozzarella een zachte, vochtige textuur heeft . Zowel cheddar als mozzarella bevatten veel calcium, wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten. Het is echter gemakkelijk om te veel kaas te eten, dus matiging is de sleutel.
"Het grote verschil is dat verse mozzarella wordt gemaakt met azijn of stremsel ", legt Sommer uit. Traditionele mozzarella daarentegen "lijkt meer op cheddarkaas, omdat het wordt gemaakt met een bacteriecultuur; de bacteriën fermenteren om melkzuur te ontwikkelen, wat de melk doet stremmen."
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Hoe je het ook snijdt (versnipperen of smelten), ons aanbod is het beste van het blok. Onze Mozzarella Block Cheese voegt de perfecte milde, melkachtige smaak toe aan je zelfgemaakte pizza of panini.
Fontina (optie met weinig lactose)
Deze halfzachte geperste ongekookte kaas wordt geprezen om zijn romige textuur en milde, nootachtige smaak. Het is uitstekend om te smelten, wat het een fantastische keuze maakt voor recepten die de gladde, kleverige consistentie van Mozzarella vereisen.
Fetakaas, Cotijakaas, paneerkaas en halloumikaas zijn allemaal goede vervangers voor mozzarella die niet smelten . Fetakaas kan vers gegeten worden, net als mozzarella, en hoeft niet gekookt te worden om de zoute en pittige smaak van de kaas naar voren te brengen.
Het hart van de kaas is romig zacht en de smaak is mild, maar tegelijk rijk aan vele subtiele smaaknuances, van licht zoet, tot melkachtig en...iets kruidig. De perfecte kaas om te smelten of als smaakmaker in salades.
Je kan de mozzarella vervangen door een plantaardige feta of gewoon weglaten.
Naast dat het geweldig is voor koude recepten zoals salades en dips, is cottage cheese een fantastische toevoeging aan recepten met onder andere beignets en pannenkoeken. Cottage cheese kan ook dienen als vervanging voor andere kazen, waaronder roomkaas, geitenkaas en zelfs mozzarella .
eh, dat kan, ik gebruik een beetje cheddar in de kaaslaag van een van mijn versies om de ricotta een beetje op te fleuren (ricotta is in de VS vrij smaakloos en heeft wat hulp nodig om het... nou ja, te laten smaken alsof het erin zit).
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon.Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Vaak wordt mozzarella gelabeld als 'dikmaker'. Dit klopt niet. Net als veel andere soorten kazen kan mozzarella worden gegeten als je wilt afvallen. Ten eerste kunnen de eiwitten ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt.
Mozzarella, met zijn milde, melkachtige smaak en elastische textuur, is perfect voor gerechten waarbij je wilt dat de kaas zich mengt zonder andere ingrediënten te overheersen. Cheddar daarentegen heeft een scherpere, pittigere smaak en een stevigere textuur , waardoor het een opvallend ingrediënt is in veel recepten.
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen.
Voor pure smeltbaarheid is er niets beter dan mozzarella met een laag vochtgehalte . Terwijl verse mozzarella water afscheidt als het smelt en meer soeperig dan smeltend wordt, moet de beste mozzarella met een laag vochtgehalte rekbaar en rekbaar zijn, maar toch droog genoeg blijven zodat de pizzabodem intact blijft.
Onder de kazen is mozzarella een gezondere keuze dan bijvoorbeeld harde of vette kazen, zoals Gouda, parmezaan of roomkaas. Mozzarella heeft immers een vetgehalte van 45 % op droge stof, maar bevat veel vocht. Daardoor heeft het per 100 gram een relatief laag vetgehalte en dus ook minder verzadigd vet.
Mozzarella is technisch gezien een verse pasta filata kaas. Het is een bewerkt voedingsmiddel, maar het is geen bewerkte kaas , dat is kaas met de toevoeging van emulgator om de kaas specifieke eigenschappen te geven (bijv. snel smelten).
Een van de grootste verschillen tussen deze kazen is hun rijpingsproces . Parmezaanse kaas rijpt minimaal 12 maanden, soms zelfs langer, waardoor het een harde textuur en een sterke, complexe smaak krijgt. Mozzarella daarentegen wordt meestal vers gegeten, zonder rijpingsproces.