Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak. Dat maakt dat de kazen met grotere gaten dus ook pittiger zijn dan die met kleine gaten.
Gaten in de kaas ontstaan volgens de productspecialisten van Uniekaas door het zuursel, ook wel propionzuur genoemd. Dat is een natuurlijke melkzuurbacterie die aan de kaas wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid. Hij geeft de kaas een iets scherpe en zoetige smaak. Hoe meer zuursel, hoe smaakvoller de kaas.
Al enkele jaren worden de gaten in beroemde kazen als Emmentaler kleiner. Tot nu toe was onduidelijk hoe dat kwam. Regeringsinstituut Agroscope deed er daarom onderzoek naar. Het was al bekend dat de gaten in de kaas ontstaan door het koolzuurgas dat wordt uitgescheiden door melkzuurbacteriën.
Online kunt u bij ons drie verschillende soorten kopen, namelijk de Hollandse gatenkaas, de Zwitserse Emmentaler en de zeer uitgesproken Tynjetaler.
Emmentaler is stevig en soepel en heeft een relatief milde smaak, terwijl Gruyère een meer smeltende en minder brokkelige textuur heeft, met een meer uitgesproken smaak. Hoewel geraspte kaas in de volksmond gewoonlijk Gruyère wordt genoemd, is het vaak eigenlijk Emmentaler, die zachter en veelzijdiger is.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
De Tynjetaler is een heerlijke bijzondere gatenkaas van Friese grond. De Tynjetaler is romig en ietsje zoet, met een knipoog naar de Zwitserse Alpen. Deze jong belegen gatenkaas heeft een licht pittige nasmaak. Heerlijk voor op brood, niet te versmaden bij de borrel of als fondue.
Hoe wordt Emmentaler gemaakt? Het stremsel van deze kaas wordt gemaakt door verse Zwitserse melk te vermengen met stremsel. Het stremsel dat voor deze kaas wordt gebruikt bestaat uit de volgende natuurlijke bacteriën. Hierna wordt de kaas verwarmd tot ongeveer 52 graden Celsius.
Emmentaler is een kaas met grote onregelmatige gaten. Een emmentalerkaas weegt tussen 80 en 100 kilo. De kaas is stevig en soepel en heeft een zachtere smaak dan gruyère. De Franse gruyère heeft kleine gaatjes die gaan van de grootte van een erwt tot die van een kers.
Er zit 6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) kaas, emmentaler, waarvan 3,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Stremsel is een stofje dat toegevoegd wordt bij de productie van kaas. Het zorgt ervoor dat een deel van de vloeibare melk verandert in een dikke massa: de kaas. Om precies te zijn, het stofje is een enzym dat ervoor zorgt dat de eiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel verdikken of klonteren.
De smaak is mild, zoet en een beetje nootachtig. Kaas van Leerdammer is een kruising tussen Goudse (romig) en gatenkaas (mild, z... oet en nootachtig). Door de smaakvoordelen van beide kazen te combineren is Leerdammer een heerlijke en bovendien authentieke kaas.
"De minimale rijpingstijd voor AOP-kaas is 4 maanden.
De Emmentaler AOP is een rauwmelkse kaas. De melk is afkomstig van koeien die uitsluitend 's zomers gras grazen en 's winters met hooi worden gevoerd, omdat kuilvoer ten strengste verboden is. Voor één kilo kaas is ongeveer 12 liter melk nodig.
De smaak is aan het begin het best te omschrijven als vol met fruitige nuances. Maar naarmate u de kaas in de mond hebt, verandert de smaak naar noot achtig. Aan het einde wordt de kaas weer zacht en romig. In de wereld van de kaaskenner staat gruyère zeker in de top 5 van kwaliteitskazen.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Tynjetaler is een heerlijke bijzondere boerderijkaas van Friese grond. Deze kaas heeft al meerdere keren de eerste plaats in de strijd om de lekkerste Goudse Boerenkaas gewonnen. De Tynjetaler is romig en ietsje zoet, met een knipoog naar de Zwitserse Alpen.
De schimmel die hierop vaak groeit, groeit alleen aan de buitenkant. Door de schimmel ruim weg te snijden (1 cm) kan de rest van de kaas nog gebruikt worden. Dek voedsel in de koelkast af.
Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan de volgende eisen voldoen: De boer maakt de kaas met de hand op de boerderij. De kaas is gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk van eigen koeien. De rijping van de kaas gaat op een natuurlijke manier.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Hoe meer zuursel hoe meer gaten. Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak.