Kies daarom voor kaas met minder zout zoals Maaslander, Maasdammer, IJsselkaas, Emmentaler en Gruy8re. Deze soorten bevatten 25 tot 35 procent minder zout dan 'gewone' kaas. Er zijn ook kaassoorten die minder zout én minder vet bevatten, zoals Milner en Westlite 30+. Sommige vleeswaren bevatten minder zout dan andere.
Kies bij voorkeur licht gezouten of natriumarme kaas. Dit is kaas die minder dan 1.5g zout per 100g kaas bevat. Voorbeelden van licht gezouten kaas zijn: Maaslander(48+)
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Bij het produceren van zoutarme kaas wordt minder zout toegevoegd tijdens het pekelen en rijpen van de kaas. De smaak van zoutarme kaas is hierdoor vaak heerlijk mild, de textuur en voedingswaarde blijven hetzelfde als bij die van gewone kaas. Wel is het zo dat zoutarme kaas vaak wat minder lang houdbaar is.
Het getal voor de naam van de kaas geeft het vetgehalte aan, in dit geval 30+. Deze kaas valt onder de magere kaas soorten, waar minder 40% vet en 20% minder calcium (zout) in zit.
Kazen met minder natrium
Magere ricotta is vaak een van de betere opties. Hij kan ook genieten van verse mozzarella, geitenkaas en Zwitserse kaas. Tot slot is roomkaas gemaakt van magere of magere melk ook een goede keuze.
Het zoutgehalte in kaas was hoog en er was een grote variatie in zoutgehalte tussen verschillende soorten kaas en binnen dezelfde soort kaas. Gemiddeld bevatten acht van de 23 soorten kaas meer dan 2 gram zout per 100 gram.
Fetakaas bevat minder vet dan veel andere kazen (ongeveer 20 procent, 14 procent verzadigd), maar bevat veel zout , dus vermijd het toevoegen van extra zout bij het koken met feta. Feta met minder vet is een gezondere keuze (hoewel nog steeds veel zout) en is vrij algemeen verkrijgbaar.
Er zijn een aantal margarines en halvarines voor op brood in de verkoop die geen natrium bevatten. Becel Light, Becel Dieet en Becel met olijfolie zijn daar voorbeelden van. Daarnaast bestaat er ook ongezouten roomboter.
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Een betere strategie is beleg te kiezen dat weinig zout bevat en volkoren brood te nemen. Het kan geen kwaad om het etiket van verpakkingen te controleren als het gaat om zout.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Tips voor de warme maaltijd
Onbewerkt vlees en kip bevatten van nature weinig zout. Ook verse vis, aardappelen, rijst en pasta bevatten van nature weinig of geen zout. Kruiden en specerijen zijn natuurlijke smaakmakers.
Vermijd alle soorten geraffineerd tafelzout. Vermijd alle bewerkte en verpakte voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte. Gebruik onbewerkt, ongeraffineerd Keltisch Zeezout of echt zout van Redmond's (in andere soorten zeezout kunnen kwik of andere zware metalen zitten).
Kazen die vaak minder natrium bevatten zijn onder andere hüttenkäse, ricotta, roomkaas, verse mozzarella, Parmezaanse kaas (maar alleen als je bedenkt dat je minder Parmezaanse kaas gebruikt als je het over je eten strooit) en Zwitserse kaas (die langer moet koken en op de een of andere manier een deel van het zout verwijdert).
Ze legde uit dat Franse feta, gemaakt van 100% schapenmelk, het minst zout is van de drie. Bulgaarse feta kan gemaakt zijn van schapen- en/of geitenmelk, terwijl Griekse feta voornamelijk van schapenmelk is en soms tot 30% van geitenmelk - beide zijn iets zouter dan Franse feta.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Sommige vleeswaren bevatten minder zout dan andere. Voorbeelden van minder zoute vleeswaren zijn filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout), dit in dunne plakjes snijden als het koud is en het als broodbeleg gebruiken.
Boerenkaas minder zout dan fabriekskaas
De kaas verliest hierdoor meer vocht en wordt zouter. Fabriekskaas bevat gemiddeld 3 – 4 % zout, boerenkaas daarentegen bevat 2% zout. Dus met boerenkaas ben je al beter af dan fabriekskaas. Het is een makkelijk te maken keus, koop dus altijd boerenkaas als je de keuze hebt.
Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop. Deze kazen bevatten ongeveer 0,3 gram zout per plak. Voorbeelden daarvan zijn: Maaslander kaas, Milner, Maasdammer, milde Weilander, IJsselkaas, Emmentaler, Gruyère, Mozzarella, Mon Chou, Hüttenkäse of 'eigen merk' kaas van de supermarkt.
Kaas met minder zout
Zorg ervoor dat je jonge kaas koopt, deze soort bevat namelijk een stuk minder zout dan de oudere, belegen kazen. Een goed voorbeeld is Maaslander Kaas. Deze kaas ligt korter in het pekelbad en bevat dus minder zout. Daarnaast zijn de kazen van Milner ook een goede optie.
De voornaamste reden dat Cheetos en andere merken macaroni en kaas in dozen zoveel natrium en verzadigd vet bevatten, is vanwege de kaas . Zout is een belangrijk onderdeel van de kaasproductie. Het helpt niet alleen om de umami-smaak te geven waar we zo van houden, maar het werkt ook als conserveermiddel.
De belangrijkste bron van natrium in de voeding is keukenzout. Naar schatting voegen we zo'n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten.