Vanwege zijn mooie zuren contrasteert deze wijn perfect bij een kaasfondue of bij een Wiener Schnitzel. Maar ook spicy food of gerechten met veel specerijen kan grüner veltliner prima hebben. Van Indiase curry tot Thaise gerechten met garnalen.
Zachte, romige kazen zoals Brie, Camembert of geitenkaas kunnen prachtig samengaan met een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chenin Blanc. Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.
VERMENTINO DRINK JE BIJ;
Denk aan zalm, forel of gebakken mosselen of vongole.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
De druif wordt vaak gebruikt bij de productie van Sekt (de beroemde mousserende wijn uit Duitsland en Oostenrijk). Grüner Veltliner doet denken aan een blend van drie andere internationaal erkende druiven: hij is licht als Pinot Grigio , zuur als Riesling en heeft de kruidigheid van Sauvignon Blanc.
Vermentino is een rustige maar gematigde witte wijn die het beste past bij zeevruchten, pestosaus, varkenshaas, vis, salades en pastagerechten met groenten . Vermentino is doorgaans een droge wijn en heeft aroma's van kruiden, citroen, mineralen, noten, bloemen, peren en peper.
Vermentino is een inheemse witte Italiaanse druivensoort, die voornamelijk in grote hoeveelheden is aangeplant in Sardinië en daar bekend is onder de naam Pigato, maar ook in Corsica en in de noordelijke provincie Piëmont (daar onder de naam Favorita) en zelfs in toenemende mate in Languedoc-Roussillon in Frankrijk.
Voor witte wijn kun je denken aan kipfilet, gerookte zalm of garnalen. Wat betreft rosé past charcuterie, gegrilde kip of tonijnsalade goed bij de wijn. Het belangrijkste is om te experimenteren en combinaties te vinden die jij lekker vindt.
Veelgestelde vragen. Welke kaas past bij witte wijn? Drie van onze favoriete kazen om bij witte wijn te drinken zijn Gouda, Havarti en oude Cheddar . Hoewel we over het algemeen aanraden om de kaas te kiezen op basis van de wijn, passen deze drie op een bepaald niveau bij bijna elke witte wijnsoort die er is.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Witschimmelkaas, ook wel bekend als witte korstkaas, is een zachte kaas met een witte korst. Brie en camembert zijn de meest bekende varianten van witschimmelkazen en zijn een onmisbaar onderdeel van een kaasplankje. Een ideale keuze voor deze kazen is een rijke en houtgerijpte witte wijn, zoals chardonnay.
Kazen die goed combineren met Grüner Veltliner zijn onder andere Appenzeller, Boursin met kruiden, Bucheron, Chevre, Dry Jack, schapenmelkfeta, Garrotxa, Gouda, Havarti, Mahon, Pave Affinois, Raclette en Taleggio. Eigenlijk zijn het allemaal kazen die goed combineren met Riesling.
De naam betekent zoveel als 'groene uit Veltlin', wat verwijst naar de vermeende oorsprong van de druif: een gebied in de Alpen dat nu onderdeel is van Valtellina in Italië. Je vindt de druif in heel Oostenrijk, maar de beste wijnen komen uit Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental, Weinviertel en Wagram.
De Grüner Veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije als Zöldveltelini. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, maar citrus en honing is ook mogelijk.
Rolle is een druivensoort die oorspronkelijk uit Italië komt, waar hij Vermentino wordt genoemd , en die op Corsica ook voorkomt als Vermentinu. De Rolle is een druivensoort die lichtheid en frisheid aan wijnen toevoegt, evenals een complex en elegant aromatisch boeket.
De sterke citrusnoten brengen de smaken van de zeevruchten naar voren en de combinatie wordt in evenwicht gehouden door de aroma's en smaken van groene appel, peer en meloen. De hoge zuurgraad en mineraliteit van Vermentino passen goed bij de rijkdom van schelpdieren, zalm en andere soorten zeevruchten .
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".
Er zijn behoorlijk wat soorten wijn die je hierbij kunt combineren. Kies tussen eikenhouten Chardonnays, Sauvignon Blanc (warm klimaattype), Semillon of eikenhouten Vermentino . Dit zijn allemaal perfecte combinaties en kunnen je echt helpen om het meeste uit je zalmdiner te halen.
Vaak vol van lichaam, is Vermentino levendig, fris en elegant, met overvloedige mineraliteit en sappigheid, en combineert goed met witte vis, salades en zeevruchten. Wijndrinkers zijn er dol op . Nu de temperaturen in wijngebieden over de hele wereld stijgen, zoeken wijnmakers naar manieren om de stress op hun wijnstokken te verminderen.
Lichte, frisse wijnen: voorbeelden van lichte en frisse witte wijnen zijn Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. Bij deze lichte wijnen passen ook lichte snacks. Voorbeelden zijn crackers, olijven of hummus.
Deze wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, wanneer de zuurgraad en fruitige smaken levendig zijn . Als u echter een duurdere Grüner hebt, zoals een Smaragd-botteling, kunt u deze het beste een paar jaar of zelfs een decennium laten staan.
Pinot Grigio en Sauvignon Blanc zijn twee van de bekendste frisse witte wijnen. Deze wijnen zijn makkelijk te vinden en er zijn veel flessen om uit te kiezen. Pinot Grigio wordt vaak gekarakteriseerd als een gebrek aan nuance of diepte van smaak, maar er zijn veel kwaliteitswijnen van Pinot Grigio om uit te kiezen.