De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
Er zijn overigens genoeg niet giftige klimplanten (maar dan niet wintergroen): klimrozen, hop, bruidssluier, druif, wilde wingerd of doornloze braam, of framboos. gewoon hedera( klimop) planten.
De geur van de “gewone” jasmijn is het sterkst.
De Toscaanse jasmijn kent drie varianten, wit, roze en geel. Allemaal bloeien ze van mei tot september en ruiken ze heerlijk naar vakantie op het Toscaanse platteland. De winterjasmijn is een mooie klimplant die wel tot 3 meter hoogte door kan groeien.
De sterjasmijn ook wel Toscaanse jasmijn is een zeer populaire klimplant. Dit komt door dat het een snelgroeiende plant is en makkelijk in onderhoud. De plant heeft een lange bloeitijd en heeft prachtige stervormige bloemen. Daarnaast geeft het ook nog eens heerlijke geur af.
Vooral van de gewone jasmijn plant en de Arabische jasmijn soort wordt thee gemaakt. Deze soorten leveren de optimale bloemen en hebben de beste mix voor geur en smaak. Daarbij zorgen de jasmijn bloemen natuurlijk ook voor een mooie vrolijke en kleurrijke presentatie.
Welke soort/kleur Toscaanse Jasmijn is de beste groeier? De "gewone" witte sterjasmijn / witte Toscaanse jasmijn is de snelste groeier. De roze en gele variant groeien wat minder snel.
Sterjasmijn behoort tot de groenblijvende klimplanten: het behoudt zijn sterke, groene bladeren het hele jaar door zodat de tuin om muur er ook in de winter groen uitziet! Temperaturen tot -10 ° C kunnen normaal gesproken de Toscaanse Jasmijn plant niet schaden.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Zoals bij alle Mediteriane en exotische planten is de belangrijkste vraag of de Sterjasmijn winterhard is. En hierover is er goed nieuws: de Sterjasmijn geldt tot -10˚C als winterhard. Dat betekent dat hij bij de huidige winters prima in de tuin geplant kan worden.
Hoe ruikt het? Jasmijn ruikt bloemig, fruitig, dierlijk, poederig en rijk. Het kan soms bijna bedwelmend ruiken; zeker niet lieflijk of bevallig, maar juist dierlijk en wulps. Dit komt mede door de indol, een geur-ingrediënt dat van nature in jasmijnolie aanwezig is.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
Het is een makkelijke plant die zowel in de zon als in de schaduw groeit. De kleine, gele bloemen verschijnen in december, als het zacht weer is al in november. Na de bloei volgt het kleine, eivormige blad. De slappe takken hebben het hele jaar door een groene tint, waardoor de winterjasmijn extra sierwaarde heeft.
Jasmijn thee gezond
Bovendien staat jasmijnthee bekend als goed voor de concentratie, helpt het spierpijn te verminderen en is goed om allergieën af te zwakken. Tevens de concentratie antioxidanten en vitamines zorgen voor een betere immuniteit tegen kwaaltjes.
Zoals uit dit artikel blijkt, heeft Jasmijnthee vele voordelen voor de gezondheid. Om optimal te genieten van de voordelen drink je 2-3 kopjes thee per dag. Dit mag overigens ook een andere losse groene thee zijn. Vermijd thee in de avond als je gevoelig bent voor cafeïne.
Als je deze thee vervolgens zet met water van 75 graden en de thee ongeveer 2 tot 3 minuten laat trekken, zet je de lekkerste Jasmijn thee die wij kennen: zoet, vol van smaak zonder enige bittere toon.